Vesti

Projekat Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo

SREMSKA MITROVICA – Program „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo” promovisala je u Policijska uprava u saradnji sa osnovnim školama, lokalnom samoupravom i lokalnim partnerim u našem gradu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa Ministarstvom prosvete od 18. septembra u svim osnovnim školama na području Srema, realizuje ovaj preventivno-edukativni projekat. U Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj” u Sremskoj Mitrovici, za učenike sedmog razreda, realizovana je tema „Prevencija vršnjačkog nasilja u stvarnom i virtuelnom okruženju”.

Kako je rekla Sonja Tucaković direktor te mitrovačke osnovne škole: „Svaka prevencija nasilja je važna, kroz ovaj projekat se učenici upoznaju sa ulogom školskog policajca kroz tu obuka se podstiču da policajca dožive kao jednu od potencijalnih osoba od poverenja, što jako važno kada je nasilje u pitanju. Deca treba da prepoznaju osobu od poverenja, to mogu biti i treba da budu pre svega roditelji, neko od bliskih rođaka, nastavnici u školi i školski policajci. Veoma je značajno i to što policajci od početka školske godine borave u prostorijama škole jer se svi osećamo bezbednije, deca, roditelji i nastavnici. Vršnjačko nasilje uvek postoji u školama u nekom većem ili manjem obimu ali mislim da je nekako u smanjenju nakon svih ovih preventivnih delovanja i aktivnosti.”

Projekat se realizuje u vidu edukativnih radionica i predavanja koja obavljaju policijski službenici sa sertifikatom za rad sa maloletnicima, a u prisustvu predstavnika škola. Radionice se sprovode u saradnji sa pedagozima, psiholozima i razrednim starešinama.

Jasmina Trivunović radi u Grupi za suzbijanje maloletničke delikvencije i nasilja u porodici u Policijskoj upravi Sremska Mitrovica i kaže: „Tema projekta za učenike od prvog do četvrtog razreda je bezbednost dece u saobraćaju i ponašanje u vanrednim situacijama, a od petog do osmog razreda je prevencija vršnjačkog nasilja u stvarnom ili virtuelnom svetu. Cilj projekta je podizanje svesti učenika o bezbednosti njihovog učešća u saobraćaju, o ponašanju u vanrednim situacijama prilikom požara i poplava i kako da se ponašaju i prepoznaju vršnjačko nasilje u stvarnom ili virtuelnom svetu. Mi prenosimo metode nenasilnog rešavanja konfliktnih situacija među vršnjacima, kako da pomognu drugu i drugarici, takođe prenosimo i informacije kako policijski službenici mogu da im pomognu da ih zaštite i samim tim jačamo njihovo poverenje u policiju. Posetili smo osnovne škole u Laćarku, Kuzminu i Martincima, učenici su jako zainteresovani zato što se sad projekat sprovodi na malo drugačiji način tako da oni aktivno učestvuju. ”

Na prvom času se radi kviz u aplikaciji kahut, a policajci prepoznaju koliko i šta deca znaju o vršnjačkom nasilju, drugi deo časa obuhvata predavanje bazirano na učeničkim odgovorima.

Drugi čas se drži u vidu radionice koja je ujedno i provera znanja, a učenici rade u grupama. Na kraju ih opet čeka kviz što je ujedno evaluacija celokupnog predavanja koje u ova dva časa ukupno traje 90 minuta.

Učenici u slučaju vršnjačkog nasilja mogu da se obrate direktno Policijskoj upravi Sremska Mitrovica, takođe u Beogradu postoji Odeljenje za visokotehnološki kriminal koje se bavi samo nasiljem na internetu i taj problem rešava na najbolji mogući način.

Najava događaja

Current Month

15avg(avg 15)21:0017(avg 17)21:00Festival Art Front 2 na mitrovačkom Hipodromu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7045117.0557117.4069