Vesti

„Grgurevačko leto na izvoru”

Grgurevci – U Grgurevcima je organizovano „Grgurevačko leto”, manifestacija koja se održava po prvi put, a objedinila je različite događaje koji su okupili meštane i brojne posetioce, sa ciljem promocije života na selu, čuvanju tradicije i negovanju porodičnih vrednosti.

Manifestaciju su posetili i predstavnici Grada Sremska Mitrovica, koji su pohvalili meštane na slozi i angažovanju, kako bi priredili jedan ovakav događaj.

Za najmlađe je priređen poseban kutak, a imali su priliku da se oprobaju i u svojevrsnoj letnjoj dečijoj olimpijadi.

U sklopu manifestacije upriličena je i „Kotlićijada”.

Veliku pomoć i podršku u organizaciji ove manifestacije pružila su grgurevačka udruženja žena, koja u ovom fruškogorskom selu ima čak četiri, kao i novoformirani pokret „Ostani na selu”.

Udruženja žena su na štandovima prezentovale svoje rukotvorine, kao i domaće  slane i slatke proizvode, a posebnu pažnju posetilaca privukla je maskota manifestacije – „Krcan”, petao napravljen od slame, za koji se vezuje priča koja se tiče starog lokalnog običaja.

Naime, lokalni momci kada im se drug ženi uhvatili bi pevca i na traktory bi, na koji  zakače nešto od metala da zvekeće, uz po koju čašicu, išli kroz celo selo pevajući. Ti momci su se zvali „Krcani”, a petao je simbolizovao završetak momačkog života.

Kako su rekli organizatori, uz slogan „Ostani na selu”, ova manifestacija će se organizovati svake godine, s namerom da preraste u tradiciju i okupi što više ljudi, a pre svega one  koji nisu imali priliku da posete ovo fruškogorsko selo, da se upoznaju sa njegovim lepotama i gostoljubivim meštanima.

Najava događaja

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630