Vesti

Pokrajinski sekretar obećao pomoć visokoj školi za saniranje krova

Sremska Mitrovica – Prof. dr Zoran Milošević pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost posetio je Visoku školu strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmijum u našem gradu i u razgovoru sa direktorom prof. dr Dejanom Savičevićem, obećao brzu i značajnu pomoć za saniranje krova, koji je popustio pred naletima oluje.

Kompletna rekonstrukcija krova Visoke škole za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmijum rađena je nedavno, 2020. godine, uz pomoć Pokrajinske vlade, ali je usled olujnog nevremena došlo do oštećenja ravnog krova, odnosno do izdizanja i uništenja hidroizolacione krovne membrane.

Direktor Visoke škole, prof. dr Dejan Savičević zahvalio se pokrajinskom sekretarijatu i lično sekretaru na podršci: „Došli smo u situaciju kada moramo da reagujemo na odgovarajući način na elementarne nepogode koje su zadesile našu opštinu i našu instituciju. Veoma nam je važno što je pokrajinski sekretarijat i sekretar lično našao vremena da  nam izađe u susret svojim dolaskom i podrškom. Ovde je reč o oštećenju krovnog pokrivača koji se prostirao na 1.350 kvadrata,a  koji je usled jakog vetra nestao sa površine krova. U narednom periodu moramo pronaći način da obezbedimo finansijska sredstva da rešimo ovu situaciju kako bi mogli da normalno počnemo novu školsku godinu 1. oktobra. Podrška resornog sekretarijata neće biti samo moralnog tipa, nego i u finansijskom smislu, kako bi se sanirao ovaj problem. Takođe, moram pomenuti i lokalnu samoupravu, inspekcije koje su izašle na teren, a naravno i odgovornost svih zaposlenih naše škole, jer smo svi na jednom zadatku, da rešimo problem koji je zadesio, ne samo našu školu, nego i sve javne i privatne objekte u našem gradu. Nadam se da ćemo uskoro krenuti u rešavanje problema koji su ispred nas.”

Procena štete je u toku, a kako je dodao direktor škole, oštećena je hidroizolaciona UV otporna, elastična, vodopropusna krovna membrana koja se prostirala preko krovnih ravni na površini od oko 1.350  m2. Tom prilikom je uništena i limena opšivka dužine oko 60 m.

Posle obilaska objekta Škole, obraćajući se prisutnima, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević iskazao je iznenađenje prirodom štete nastale na objektu škole: „Nažalost, vremenske neprilike su nas naterale da vanredno posetimo školu koja je pretrpela štetu tokom nevremena. Krov koji smo radili pre tri godine na ovoj školi, pretrpeo je takva oštećenja da ćemo morati ponovo da ga radimo, upravo investiciju koja je zaštitila čitav ovaj prostor u smislu hidroizolacije. Neophodno je da se utvrdi da li se radi o grešci u projektu, neadekvatnom nadzoru ili izvođenju radova na rekonstrukciji hidroizolacije krova zgrade. Očekujem da će se šteta koja je nastala na ovoj školi rešiti sa osiguravajućim društvima, s obzirom da smo i finansijeri osiguranja za sve visokoškolske institucije u APV.”

Krov je pre tri godine koštao 10,3 miliona dinara. Hidronepropusni sloj tj. krovna folija na površini, koja je u poslednjem olujnom nevremenu uništena, tada je bila plaćena oko 3,5 miliona dinara.

Zbog nevremena, a na osnovu redovne kontrole unutrašnjeg prostora Škole, ustanovljeno je da je usled oštećenja krova došlo i do oštećenja  unutrašnjeg prostora od oko 400m2 i to  nastavničkih kabineta i tri kabineta informatike, usled prokišnjavanja plafona i zidnih površina, što je izazvalo podizanje laminata kao podne podloge, a uništen je i deo računarske opreme.

Šteta će na svim objektima visokog obrazovanja biti sanirana do početka nove školske godine, istakao je sekretar Milošević. Na ostalim ustanovama šteta je znatno manja, najveća ošetećenja u ovom sektoru pretrpela je mitrovačka visoka škola kojoj gravitira čitav Srem.

Visoka škola strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmijum, kao državna, akreditovana ustanova, jedina je takva na području Sremskog okruga, sa sedištem u Sremskoj Mitrovici i sa tradicijom dugom više od 60 godina. Škola ima tri smera, dva nivoa studija i ukupno je pohađa više od 500 studenata iz svih krajeva naše zemlje.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042