Vesti

Usvojeni Plan razvoja Grada i rebalans budžeta

Sremska Mitrovica – Odluka o Planu razvoja Grada Sremska Mitrovica za period 2023-2030. godine usvojena je na 29. sednici Skupštine Grada Sremska Mitrovica. Pored toga i drugih odluka, usvojen je i rebalans budžeta.

Plana razvoja Grada je po rečima zamenika gradonačelnice Petra Samardžića strateški, planski dokument, koji će biti putokaz i vodilja za dalji razvoj Grada tokom ove i narednih sedam godina.

Izrada ovog dokumenta zahtevala je puno radno angažovanje konsultanata i radnih grupa koje su formirane u skladu sa prioritetnim oblastima, a to su unapređenje javne uprave, unapređenje društvenih delatnosti, razvoj komunalne infrastrukture, zaštita životne sredine i održivi ekonomski razvoj. Kada je izrađivan ovaj plan u obzir se, pre svega, uzela vizija razvoja grada, potom strogo propisana metodologija izrade, kao i razvojni pravci prema pet navedenih prioritetnih oblasti.

Samardžić je rekao da je u izradi plana korišćen multisektorski model planiranja, koji pored javnog sektora uključuje i privatni, odnosno privredni sektor, ali i građane, odnosno predstavnike udruženja građana i civilnog sektora.

Po izradi Nacrta Plana razvoja, isti je dat na javnu raspravu koja je trajala od 28. aprila do 13. maja kada je omogućeno stručnoj i ostaloj javnosti, kao i predstavnicima udruženja građana i svim građanima da se uključe u taj proces, koji su dali svoje primedbe i konkretne, jasne i kvalitetne predloge. Oni su, tokom završne javne debate koja je organizovana 16. maja uzeti u razmatranje i našli svoje mesto i u Planu razvoja Grada, ali i u nekom od ostalih strateško planskih akata kratkoročnijeg karaktera, dodao je Samardžić.

Posmatrajući dalji razvoj Grada ovde se priča ne završava, ovo je samo planski dokument, a na lokalnoj samoupravi je da prati njegovu implementaciju, kao i realizaciju planom zacrtanih ciljeva i efekata koji žele da se postignu, zaključio je Samardžić.

Odbornici su na skupštinskom zasedanju danas, pored ostalog, usvojili i rebalans budžeta Grada. Rebalansu se pristupilo zbog otvaranja novih mogućnosti da se uradi više od planiranog obrazložio je načelnik Gradske uprave za budžet i lokalni ekonomski razvoj, Duško Šarošković. Prihodi u prvom kvartalu godine bili su značajnije veći u odnosu na očekivano, čak za 18 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je ostavilo mogućnost izmene okvira budžeta za dodatnih 400 miliona dinara. Najveći rast načelnik očekuje od poreza na zarade.

Sredstva će biti usmerena na nabavku novog mamografa za Opštu bolnicu, održavanje zelenih površina, čiji je obim u poslednje vreme umnogome proširen, na saniranje divlje deponije u Laćarku, a deo sredstava će biti uložen u kulturu, kroz ustanove, udruženja i Sportski savez.

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988