Vesti

Mitrovačka bolnica obeležava 197 godina postojanja

Sremska Mitrovica – Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici decenijama zbrinjava i leči svoje pacijente, a njoj gravitira oko 350 000 stanovnika Srema. Od početka svog rada, daleke 1826. godine, 7. maj se tradicionalno obeležava kao Dan mitrovačke Opšte bolnice. Ove godine bolnica obeležava 197 godina postojanja.

Zahvaljujući stručnosti i angažovanosti  svih zaposlenih u ovoj ustanovi, mitrovačka Bolnica godinama je u samom vrhu zdravstva Srbije.

Godišnjici mitrovačke bolnice prisustvovali su brojni gosti, saradnici i zaposleni, a prisutnima se najpre obratio prim. dr Dragan Malobabić v.d.direktora Opšte bolnice i tom prilikom podsetio da ustanova obavlja zdravstvenu delatnost sa osnovnim ciljem da ostvari najviši mogući nivo očuvanja i unapređenja zdravlja građana sa područja Sremskog okruga, ali i svih drugih obolelih koji ovde potraže medicinsku pomoć.

„Bolnica u Sremskoj Mitrovici pre 197 godina je otvorena je u zgradi koja je namenski građena za te namene, zidala je tadašnja vojska sa građanstvom, u to vreme imala je tekuću vodu i bila veoma savremena. Ta zgrada i danas postoji, dobro je održavamo i koristimo ali njena namena za medicinske svrhe skoro 200 godina kasnije više nije moguća i zbog toga su država i Grad odlučili da nas presele u novi prostor, dobijena je građevinska dozvola, sve uslove imamo i nadamo se da će država uskoro krenuti sa izgradnjom. U tim novim objetktima nalaziće se uglavnom službe koje podpadaju pod tzv. konzervativnu medicinu, one grane koja se ne bave operativnim radom ali imaju natpolovično učešće u broju procenata koji se nalaze u našoj bolnici. U novoj bolnici prema projektu podrazumeva se izgradnja najvećih bolničkih objekata, internističke službe, tu će biti urgentni prijem, hirurški blok i Hitna pomoć koja će biti vraćena u okvir bolnice, imaće nove objekte i biće bolje uvezani. Biće dograđen objekat sadašnje ginekološke službe, gde će biti i pedijatrija, itd. Ovo sada što se radi biće ozbiljna rekonstrukcija koja bi trebala da služi na korist našim budućim pokolenjima,” rekao je Malobabić.

Mitrovačka bolnica nastaviće trend dobrog rada i poslovanja i u narednom periodu, uz podršku i pomoć osnivača Vlade Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, Ministarstva zdravlja, Grada Sremska Mitrovica, kao i brojnih saradnika i prijatelja.

Svetlana Milovanović, gradonačelnica Grada Sremska Mitrovica poželela je još bolje rezultate u radu, povodom obeležavanja Dana ustanove i nada se da će u narednim godinama raditi u mnogo boljim uslovima.

 „Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici danas obeležava 197 godina rada i postojanja, u ime Grada Sremska Mitrovica ja im od srcra čestitam i želim još puno, puno godina dobrog, kvalitetnog rada. Takođe je danas i Dan medicinskih sestara čestitam im, jer oni su prava i velika spona između lekara i pacijenata. Ono što je karakteristično za Grad Sremska Mitrovica je da smo uvek uz našu opšte bolnicu, ne mislim samo na period korone, nadam se da je taj period iza nas ali tada se to jedinstvo između Grada i Opšte bolnice nekako najviše videlo i pokazalo i zato smo uspeli da se izborimo sa svim tim, ali i nakon toga naša saradnja je sve bolja iz godine u godinu. Ono što je njima potrebno, da li su u pitanju kreveti, aparati, instrumenti, mamograf ili bilo šta od opreme, mi smo tu da im pomognemo jer imamo zajednički cilj, a to je da svi naši sugrađani, odnosno njihovi pacijenti budu zadovoljni, a isto tako i da medicinsko osoblje koje radi u Opštoj bolnici ima što bolje uslove. Ono što je Grad u poslednje dve godine uradio je da smo zajedno sa Lafaržom pomogli da se nabavi CT skener, sa Pokrajinsimg sekretarijatom za zdravstvo obezbedili smo15 miliona za nabavku novog digitalnog mamografa i Grad Sremska Mitrovica je izradio projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju postojeće bolnice i za novih 17.000 kvadrata u iznosu od 45 miliona dinara. Poslednja vest je  da smo uspeli da dobijemo i građevinsku dozvolu, tako da smo spremni da počnemo sa rekonstrukcijom i izgradnjom novih kvadrata po dobijanju sredstava. Čestitam svim zaposlenima godišnjicu i nadam se da će u narednim godinama raditi u mnogo boljim uslovima.”

Prva bolnica u Sremskoj Mitrovici počela je sa radom 7. maja 1826. godine i izgrađena je prvenstveno za potrebe Petrovaradinskog puka. Narednih godina i decenija stalno je dograđivana i proširivana, a tek 1963, sazidana je nova, veća i savremenija zgrada u kojoj su danas smeštene: Služba ginekologije, akušerstva i neonatologije, gde svi lekari primenjuju savremene dijagnostičke metode – ultrazvuk, kolor-dopler, histeroskopiju, dijagnostičku laparoskopiju, amniocitozu i veštačku inseminaciju, a tu su i Cito-genetska laboratorija i porodilište; Služba ORL i MFH sinonim je za manje invazivne operacije (funkcionalna endoskopska hirurgija sinusa-FESS, operacije argon plazme koagulatorom –APC i ultrazvučnim nožem –UHS); Služba za očne bolesti, pored operacije katarakte sa ugradnjom intraokularnog sočiva, radi i operacije strabizma i FAKO operacije sa ugradnjom fleksibilnog intraokularnog sočiva. U ovom delu zgrade nalazi se još i Služba za  transfuziju krvi i krvnim derivatima.

Hirurška služba je najveća  služba bolnice, koja je svoju novu zgradu dobila 1996. Ovde pacijenti dobijaju usluge najmodernijim hirurškim tehnikama (laparoskopske i endoskopske hirurške, urološke i ortopedske operacije). Današnja hirurgija pruža širok spektar zdravstvenih usluga u oblasti opšte, abdominalne,onkološke, vaskularne, grudne hirurgije i traumatologije, a u okviru operativne, stacionarne, ambulantno-polikliničke, kabinetsko-onkološke, konsultativne i edukativne delatnosti. Operacioni program se izvodi svakodnevno u 6 operacionih sala, dok službe ginekologije, ORL i očna, poseduju svoje operacione blokove. Opšta bolnica u Sremskoj mitrovici jedina je u jugoistočnoj Evropi u kojoj se izvodi najnovija transanalna endioskopska mikrohirurška metoda-TEM.

Služba za Interne grane medicine pruža veliki broj usluga iz domena specijalističkih pregleda i intervencija najsavremenijom aparaturom, u čijem sklopu se nalazi i moderno opremljena koronarna jedinica.

Služba anestezije sa reanimacijom i  intenzivnom negom  u savremeno opremljenom prostoru zbrinjava najteže pacijente, a godišnje anesteziolozi izvedu oko 6000 anestezija (najčešće spinalne, epiduralne i perifernih blokova).

Početkom 2011. otvoreno je Odeljenje za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja, po modernim standardima.

Opšta bolnica poseduje i Dečje odeljenje (kompletno renovirano, adaptirano i tehnički opremljeno), Odeljenje za infektivne bolesti, Službu za neurološke i psihijatrijske bolesti, Odsek za kliničku patologiju, Odsek za apotekarsku delatnost, kao i Pravnu, finansijsku i tehničku službu.

Bolnička poliklinika obuhvata 23 ambulante za pregled, dijagnostiku i konsultacije svih grana medicine.

Kako je ranije najavljivano, bolnicu očekuju velike promene, biće proširena na dodatni prostor, pa će umesto dosadašnjih 25.000 kvadratnih metara imati novih 17.000 kvadratnih metara.

Nedavno je za to odobrena i građevinska dozvola, što je samo još jedan korak bliže izgradnji bolnice.

Cilj bolnice je obezbediti najbolje metode u pružanju zdravstvenih usluga, poštujući zahteve pacijenata, primenom najnovijih tehnoloških dostignuća u cilju bržeg i efikasnijeg lečenja misija je mitrovačke Opšte bolnice.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi/videos

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929