Vesti

Uspešno „O-DVA-JA-MO”

Sremska Mitrovica – Projekat odvajanja kućnog otpada „O-DVA-JA-MO” promovisan je u našem gradu na centralnom gradskom trgu u prisustvu učesnika projekta, velikog broja mladih i gradonačelnice Svetlane Milovanović sa saradnicima. Sumirani su rezultati projekta u prvoj fazi uz ocenu da se znatno povećala stopa reciklaže.

Cilj Projekta „O-DVA-JA-MO” je recikliranje dela otpada koji se stvara u domaćinstvima, kako bi se na taj način smanjile količine koje završavaju na deponijama. Očekuje se poboljšanje upravljanja komunalnim otpadom u skladu sa standardima EU i srpskog zakonodavstva razvojem i uvođenjem infrastrukture za primarnu separaciju otpada na mestu njegovog nastanka.

U obraćanju prisutnima Dražen Riđošić načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine istakao je da se implementacijom ovog projekta poboljšalo upravljanje otpadom i unapredilo stanje životne sredine.

 „Do sada na smo podelili preko 7,5 hiljada plavih kanti građanima Sremske Mitrovice, građani sami mogu da odvajaju otpad, tačnije plastiku, papir i metal, samim tim smanjujemo količine otpada na deponiji. U narednom periodu postavićemo preko tri stotine plavih i žutih kontejnera. Grad Sremska Mitrovica vodi dobru politiku što se tiče ekologije, u prethodnom periodu smo imali poprilično velik broj manifestacija i projekata, takođe počeli smo i sa sadnjom na prilazu našem mestu gde želimo da napravimo zeleni prsten oko grada. Takođe smo napravili jednu transfer stanicu za animalni otpad na području Martinaca, Laćarka i Kuzmina tako da građani mogu potpuno besplatno da odlažu animalni otpad jer grad izdvaja sredstva za to. Pored ovoga smo uradili reciklažno dvorište gde građani potpuno besplatno mogu da dođu da odvajaju svoj kabasti otpad. Nastavićemo i dalje da štitimo životnu sredinu, naravno i zdravlje i bezbednost naših građana,” rekao je načelnik Riđošić.

Nadležni su podsetili da su građani Sremske Mitrovice kroz ovaj projekat dobili 7521 plavu kantu za odvajanje papira, kartona plastike i metala. Takođe, na više lokacija u gradu postavljeni su kontejneri za odvajanje stakla, a dobijena su i dva komunalna vozila za odvoz separiranog otpada.

Kako je rekla Tamara Milković koordinatorka projekta i portparol Javno komunalno preduzeće „Komunalije” cilj projekta je poboljšanje sistema upravljanja otpadom: „Prema podacima od avgusta je skupljeno ukupno 155,8 tona reciklabilnog otpada, što znači da smo sprečili da taj otpad završi kao trajno odložen na deponiju. To je izuzetna količina papira, plastike i metala, u februaru smo odvojili 33 tone otpada i sprečili da završi trajno na deponiji. Veoma smo zadovoljni učešćem naših sugrađana u projektu i njihovom reakcijom, veoma su voljni, shvatili su koji su benefiti korišćenja plave kante. Drago nam je da su se i Laćarci odazvali ovom projektu i oni su prihvatili učešće, kod njih ovog mesec kreće prvo pražnjenje, tako da će još veće količine biti izdvojene i neće trajno završiti na deponiji.”

Glavni akcenat promocije bio je na mladim učesnicima, kod kojih tek treba da se probudi svest o važnosti odvajanja kućnog otpada. Prisutni su se ovom prilikom upoznali sa prednostima odvajanja otpada i recikliranja, kako da brzo i lako odvajaju papir, plastiku, metal i staklo.

Među prisutnima je bio i Dimitrije Stanković učenik Prehrambeno šumarske i hemijske škole koji kaže da se već vidi promena u gradu. Njegova porodica ima plavu kantu i sve što je preporučeno recikliraju, redovno odvajaju i preporučuju svima da rade isto.

Kroz razgovor sa sugrađanima na trgu dobijene su povratne informacije o korišćenju plavih kanti za separaciju otpada i kontejner. Zaključak promocije je da su učesnici veoma zadovoljni realizacijom projektnih aktivnosti, a građani motivisani za unapređenje primarne separacije, zbog čega je znatno povećana stopa reciklaže.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291