Vesti

Svetski dan zdravlja, 7. april

Bešenovo – Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica je u saradnji sa Domom zdravlja Sremska Mitrovica obeležio Svetski dan zdravlja, 7. april.

Tim povodom je u prostorijama ambulante u Bešenovu održan Bazar zdravlja sa ciljem ukazivanja na važnost očuvanja zdravlja kao i važnost prevencije u očuvanju zdravlja.

Današnjem Bazaru zdravlja prisustvovao je i direktor Doma zdravlja dr Adil Elhag i tom prilikom naglasio da je izabrano Bešenovo kao mesto događaja, jer ovde lekar dolazi dva puta nedeljno i da je ovo prilika da svi koji ne mogu da provere svoje zdravlje tim danima, to učine sada.

„Pregledi koji se danas rade mogu da ukažu na to da li postoji neki metabolički sindrom,koji je osnova svih kardiovaskularnih bolesti, koje su i najčešće u našoj populaciji. Hipertenzija  je najprisutnija, čak 47% odraslog stanovništva  boluje od visokog pritiska i pogađa organe kao što su mozak, srce, bubrezi i periferni krvni sudovi, a  komplikacije koje mogu nastati dovode do teškog oštećenja zdravlja, narušavanja kvaliteta života, invaliditeta”, istakao je dr Elhag.

Stanovnici sela Bešenovo su imali priliku da prekontrolišu holesterol, šećer, pritisak. Meštanima je rađen EKG a lekar Opšte bolnice je davao savete. Rađeno je merenje telesne težine, visine i BMI, u prisustvu dr Ivane Matijašević koja je davala pacijentima savete o pravilnoj ishrani.

„Naš zadatak je danas da pregledamo pacijente, savetujemo kako da sačuvaju svoje zdravlje i šta da čine da unaprede kvalitet života. Radimo EKG, merimo pritisak, glikemiju i holesterol i dajemo savete, ali i sugerišemo na važnost redovnih kontrola i poseta lekaru, kao i redovno korišćenje propisanih terapija”, rekla je za medije dr Tamara Vetmić, lekar Opšte bolnice Sremska Mitrovica i dodala da je  važna izbalansirana ishrana, dobar izbor namirnica, fizička aktivnost, druženje i da znamo da kažemo NE duvanu.

Volonterka Crvenog krsta je svakom pregledanom pacijentu delila jabuke kao simbol zdravlja.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7970117.1484117.4998