Vesti

Polaganje venaca na spomen-bistu Milenku Božiću, heroju sa Košara

Laćarak – Junake sa Košara, među njim i Milenka Božića, koji je odlikovan Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena nisu zaboravili njegovi sugrađani. Na spomen-bistu ovom junaku položeni su venci u znak sećanja.

Na 24. godišnjicu pogibije Milenka Božića, junaka sa Košara položeni su venci i cveće na spomen-bistu u centru Laćarka. Vence su položili zamenik načelnika za kulturu i sport Zoran Miščević, predsednica Mesne zajednice „Laćarak” Vesna Skakun i zamenik predsednika SUBNOR Laćarak Dejan Umetić.

Zoran Miščević, zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu i sport rekao je tom prilikom: „Sećanje je jedan vid nade ko ima nade za budućnost vraća se u prošlost, zbog te prošlosti zbog ovog mladog čoveka, kažu čovek se seća ako hoće da zaboravi ako može, jedan mlad čovek jedan mlad ljudski život ostao je ovde. Sa nepunih 20 godina Milenko Božić je izgubio život braneći Srbiju. Mi smo tu da mu odamo počast, mi smo tu da se setimo tih nemilih događaja nestao je jedan život, ostala je porodica, ostala su deca, ostale su uspomene. Jutros je tu bila porodica, krug prijatelja sad smo mi ovde da se setimo, da izvučemo neku pouku da se ovakva ratna dešavanja više ne trebaju dogoditi, da je to nešto što je prošlost koju ne možemo zaboraviti i moramo se sećati.”

Milenko Božić poginuo je tokom izvršenja borbenog zadatka na Košarama. Rođen je u Laćarku 7. februara 1979 godine. Spomenik je podignut prošle godine, njemu u čast, ali i svim junacima sa Košara.

Vesna Skakun, predsednica Mesna zajednica „Laćarak” podsetila je da su oni u septembru 2021. godine pokrenuli inicijativu za otkrivanje spomenika Milenku Božiću: „Prošle godine 10. aprila otkriven je ovaj spomenik, u centru našeg sela. Milenko Božić je bio heroj koji je svoj život dao na Košarama, stradao je na Opljažu kod Musine kuće na Vaskrs 11. aprila 1999. godine. Odlikovan je ordenom za zasluge iz oblasti bezbednosti prvog stepena, njegova zasluga je izuzetno velika. Mesna zajednica je time htela da da doprinos da se njegov lik i delo, njegova hrabrost nikada ne zaboravi i da da primer kako se brani voljena otadžbina.”

Bitka na Košarama je počela 9. aprila 1999. godine, kada su na karauli na jugoslovensko-albanskoj granici na Juničkim planinama pripadnici terorističke OVK, uz pomoć NATO avijacije, pokušali da izvrše kopnenu invaziju kroz karaulu i naprave prodor ka Metohiji. Deo državne granice oko karaule Košare štitilo je oko 100 pripadnika 53. graničnog bataljona, koji su se suprotstavili desetostruko jačem neprijatelju. Pripadnici vojske SR Jugoslavije 67 dana branili su državnu granicu i sprečavali kopnenu invaziju terorističke OVK iz Albanije na teritoriju Srbije.

Dejan Umetić zamenik predsednika SUBNOR-a Mesne zajednice Laćarak ističe: „SUBNOR Mesne zajednice „Laćarak“ već dugi niz godina obeležava datume vezane, ne samo za Drugi svetski rat nego i za sve odbrambeno oslobodilačke ratove Republike Srbije. Ovo je nama već tradicionalno obeležavanje, drugu godinu kako obeležavamo datum pogibije našeg sugrađanina Milenka Božića na ovom mestu, zahvaljujući Gradu Sremska Mitrovica i Mesnoj zajednici „Laćarak” koji su imali sluha da podignu ovo spomen-obeležje jedinom meštaninu našeg sela koji je poginuo na Košarama. Mi smo do sad te memorijale obavljali na mesnom groblju na njegovom grobu, kao i na centralnom spomeniku u Beogradu posvećenom svim borcima palim u Bitki na Košarama.”

U znak sećanja na Milenka Božića i njegovu žrtvu, ali i na sve druge junake sa Košara podigut je spomenik u centru sela.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929