Vesti

Nova igrališta za decu u Kamenjaru, Radenkoviću i Grgurevcima

Sremska Mitrovica/Radenković/Grgurevci – Izgradnja i obnova igrališta za decu nastavljena je u selima i u gradskoj sredini, kako bi deca koristeći ih mogla da kroz igru saznaju o svetu oko sebe. Tako su mališani u mitrovačkom naselju Kamenjar, ali i u Radenkoviću i Grgurevcima dobili nova igrališta koja će delovati podsticajno na njihov rast i razvoj.

Akcija obnove starih i izgradnje novih dečjih igrališta nastavljena je izgradnjom tri nova prostora za najmlađe. Danas je predsednik Skupštine grada Vladimir Pavlović obišao nova igrališta u mitrovačkom naselju Marko Peričin Kamenjar i selima Radenković i Grgurevci, gde je razgovarao sa predsednicima mesnih zajednica, kao i radosnim mališanima.

Cilj akcije je da sva igrališta zablistaju onako kako dolikuje našoj deci, navodi Vladimir Pavlović predsednik Skupštine grada i dodaje: „Nastavlja se rekonstrukcija starih dečjih igrališta ali i izgradnja novih, evo nas ovde u naselju Marko Peričin Kamenjar gde se nalazi ovo prelepo igralište koje je donirala kompanija Aksioma plus, dakle oni su prepoznali ono što Grad Sremska Mitrovica radi, to im se dopalo i odlučili su da daju svoj doprinos, hvala im na tome, stanovnici i deca naselja Kamenjar su im zahvalna na tome. Pored ovog, mi smo prethodne nedelje uradili dva nova igrališta, jedno u selu Radenković, jedno u selu Grgurevci, tako da nastavljamo dalje sa akcijom. Neka se pripremi Noćaj.”

Ove godine uređuje se pet dečjih igrališta u pet sela, za šta je sredstva obezbedio Grad Sremska Mitrovica u saradnji sa Agencijom za ruralni razvoj. Od početka akcije, prošle godine, pa do sada uređeno je i izgrađeno oko 15 dečjih igrališta.

Uroš Veselinović predsednik Saveta Mesne zajednice „Radenković” ističe značaj akcije za sve meštane i navodi da je to i pokazatelj da lokalna uprava vodi računa o svakom naseljenom mestu: „Grad vodi računa o svakoj školi, bez obzira koliko učenika ima u njoj, nedavno su predstavnici Grada bili u Staroj Binguli gde ima samo jedan učenik, evo danas su u Radenkoviću gde ima 34 učenika. Važno nam je da se setimo svakog mesta, ovo nije velika ali je značanja investicija, škole moraju da žive jer svaka škola jeste i odraz živosti jednog sela. Obećali smo ovu investiciju kada smo bili u poseti školi povodom školske slave i obećanje održali. Savet mesne zajednice obećao je još jednu lepu stvar, opet nije reč o nekoj velikoj investiciji, naše učiteljice se izrazile želju da bi napravile mini biblioteku, tako da ćemo se mi staviti na raspolaganje i obezbediti potrebno, police i nameštaj da svoju ideju realizuju.”

Pored novog igrališta, tokom ove godine bili su veoma aktivni u Mesnoj zajednici „Radenković” tako su već izvedeni radovi i na objektu Osnovne škole Dobrosav Radosavljević Narod” u tom mestu, pa je tako urađena fasada i potpuno rekonstruisan sanitarni čvor. Ta investicija je realizovana uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine.

U ime korisnika dečjeg igrališta, mališana i njihovih roditelja zahvalio se Slađan Papić direktor škole, čije odeljenje se nalazi u ovom selu. Zahvalio se Gradu Sremska Mitrovica i na obnovi škole podsetivši da su pored fasade i izolacije, kompletno urađeni sanitarni čvorovi i struja što je doprinelo boljoj bezbednosti za boravak i rad u ovoj zgradi.

U tom objektu obrazovanja, koji je sad prilagođen, borave đaci u dva kombinovana odeljenja nižih razreda osnovne škole i jedna grupa pripremnog predškolskog programa Predškolske ustanove „Pčelica”. Svi oni koriste novo dečje igralište za igru ali i za pravilan rast i razvoj.

Novo igralište imaju i mali Grgurevčani, a ono podrazumeva ispunjavanje strogih standarda sigurnosti korisnika i trajnosti opreme. Deca uče kroz praktično iskustvo, uspostavljajući veze i otkrivajući nove stvari, za šta pogoduje igralište na otvorenom.

Dalje uređenje planirano je u svim mesnim zajednicama, kako i seoskim, tako i gradskim, kako bi deca mogla da kroz igru i istraživanje saznaju o svetu oko sebe. Zato je učenje zasnovano na igri odličan način za razvoj svih, a pogotovu motoričkih veština, jer se deca prirodno bave fizičkim aktivnostima dok se igraju.

Svež vazduh, fizička aktivnost i socijalizacija deteta sa drugom decom i svetom oko sebe, su samo neki od faktora zašto su igrališta i parkovi važan aspect odrastanja. 

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291