Vesti

Čepom do osmeha

Sremska Mitrovica – Predstavnici Udruženja „Čepom do osmeha” održali su radionice i predavanje o zaštiti životne sredine u Osnovnoj školi „Boško Palkovljević Pinki” i Turističkom info centru. U radionicama su učestvovala deca Predškolske ustanove „Pčelica” iz Vrtića „Bubamara”, kao i učenici osnovnih škola „Boško Palkovljević Pinki”, „Jovan Jovanović Zmaj”, Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Radivoj Popović” i članovi Udruženja „Autizam govori srcem”.

Ovo je najmasovnija ekološko-humanitarna akcija u Srbiji i regionu „Čepom do osmeha” koja okuplja preko 2.000 aktivnih volontera. Radionice su podržane od strane Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine.

Slađana Mirčeta, zamenica načelnika Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu  životne sredine istakla je: „Udruženje građana „Čepom do osmeha” iz Sremske Mitrovice je jedno od 22 udruženja koje je ove godine konkurisalo u našoj gradskoj upravi. Kao uprava podržavamo inicijative ovakvog tipa, Udruženje građana „Čepom do osmeha” je ove godine kao i prethodne okupilo veliki broj dece koja učestvuju u njihovim akcijama skupljanja čepova. Ovo je jedna humanitarna i dosta edukativna akcija, kako bi naši najmlađi sugrađani znali čemu to služi i bili bolji u očuvanju prirode. Inicijativa udruženja jeste da svaki građanin koji želi da sakuplja čepove može da ih donese u jednu javnu ustanovu gde su opredeljene kutije za to, a namena će biti u skladu sa njihovim ciljevima i završnicom projekta.”

Andrea Gašpar  je u ime Udruženja „Čepom do osmeha” rekla da su mitrovački mališani rado učestvovali u svim radionicama i da je cilj postignut, a to je prvenstveno da širi empatiju prema osobama sa invaliditetom i empatiju solidarnost prema našoj planeti.

„Mnogo mi je drago da se danas družimo ovde sa vama, održali smo četiri radionice. U vrtiću „Bubamara” najmlađima smo pričali o važnosti zaštite životne sredine ali i o važnosti kako da pomognemo drugima, ljudima oko sebe, ljudima kojima je to zaista potrebno. Teme i ostalih radionica su bile podizanje nivoa svesti o širenju empatije, o važnosti zaštite životne sredine. Mislim da smo postigli cilj koji smo želeli, zato što đaci na kraju radionica imaju vreme da nas pitaju šta god žele i zaista su pitanja različita, kreativna vrlo su pažljivi slušaci i to nam daje nadu da iza nas ostaju odgovorni mali ljudi. Ja volim da kažem da je svaki čep jako bitan zato što smo mi skupili mnogo, mnogo čepova pomoću kojih u suštini kupujemo pomagala, odnosno kada nam recikleri uplate sredstva, kupimo pomagalo koje je zaista jako bitno nekom detetu.”

Održane su dve radionice u osnovnim školama „Boško Palkovljević Pinki” i „Jovan Jovanović Zmaj” i

četvrta radionica bila je na terasi Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica sa učenicima Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Radivoj Popović” i sa drugarima iz Udruženja „Autizam govori srcem”.

Deca su uživala u ovoj akciji i imala priliku da steknu nova iskustva i nauče nova znanja o očuvanju prirode.

Kutije za prikupljanje čepova mogu se naći na velikom broju mesta u našem gradu, najviše ih je upravo u školama i vrtićima.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142