Vesti

Korekcija cena grejanja zbog rasta cena energenata

Sremska Mitrovica – Povećanje cena energenata od početka ove godine odraziće se tek sada i na račune korisnika JKP „Toplifikacija”. Cene grejanja će od narednog meseca biti veće za oko pet, odnosno 10 odsto, za potrošače koji su priključeni na daljinski sistem grejanja.

Glavni razlog za promenu cena grejanja je poskupljenje gasa i drugih energenata, objasnio je Slavko Sladojević, direktor Javnog komunalnog preduzeća „Toplifikacija”.

„Bili smo prinuđeni na korekciju cena za naše korisnike. Za fizička lica koja grejanje plaćaju po potrošnji poskupljenje će biti za 10,62%, dok će onima koji plaćaju grejanje po metru kvadratnom cena biti veća za 5,9%. Na fiksnom delu cene korekcija je izvršena na niskom nivou, kreće se oko 3,5%. Mi smo u januaru dobili račune od Energane i od Srem-gasa koji su bili uvećani u proseku za 10,5%. Našim Programom poslovanja predviđeno je da ako cena energenata poskupi preko 5% dolazi do korekcije naših cena, stoga smo bili prinuđeni da to i uradimo. Nama su već januarski računi bili uvećani, dakle ta cena energenata je već dva meseca na snazi. Sad je mart, za prva dva meseca smo ostvarili gubitak, samo na osnovu razlike između prihoda i rashoda po osnovu cene energenata, oko 23,5 miliona, u minusu smo, da bi to predupredili bili smo prinuđeni da korigujemo cenu za idući mesec našim korisnicima, fizičkim licima,” rekao je direktor Sladojević.

Ovo je neminovna promena cena, a prema njegovim rečima moguće je još jedno povećanje iznosa koje potrošači plaćaju za grejanje tokom 2023. godine.

Kako je dodao Sladojević: „Da naglasim da smo cene menjali prvog januara 2019. godine i od tad cena nije menjana do novembra prošle godine jer je bio stabilno tržište energenata. Prošli put cene smo menjali prvog novembra, primenili smo cenu 2022. godine, evo sad od aprila, moramo opet da korigujemo cenu. To je jedan od najtežih delova posla koji obavljam, ali i to moramo da radimo.”

JKP „Toplifikacija” ima dovoljno energenata do kraja grejne sezone, koja zvanično traje do 15. aprila, ali kako je naveo direktor, ako vremenske prilike budu nepovoljne grejna sezona će biti produžena.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7970117.1484117.4998