Vesti

Dr Stanimir Čekerinac učesnik Evropskog kongresa psihijatara u Parizu

Sremska Mitrovica – Proces kontinuirane edukacije u mitrovačkoj Opštoj bolnici veoma je zastupljen i intenzivan i poznato je da lekari  aktivno učestvuju na domaćim i međunarodnim Kongresima sa zapaženim radovima. U vreme intenzivnog trajanja epidemije izazavne korona virusom, takve edukacije bile su organizovane online, ali se svakako za novim dostignućima i razmenama iskustava nije stajalo.

Veliki međunarodni Kongres psihijatara ( EPA 2023) održan je od 25.do 28.marta  u Francuskoj, u Parizu i okupio je specijaliste psihijatrije iz celog sveta, posle dve godine pauze zbog poznate epidemiloške situacije.

Predavači su govorili o raznim psihijatrijskim temama, kako o savremenom lečenju shizofrenije, tako i o upotrebi kanabisa u psihijatrijske svrhe, pojavi novih psihijatrijskih lekova na tržištu, upotrebi esketamina u terapiji teraporezistentne depresije, transkranijalnoj magnetnoj stimulaciji  i mnogim drugim temama.

Na kongresu su učestvovali i lekari Opše bolnice Sremska Mitrovica, dr Stanimir Čekerinac  načelnik  psihijatrijske službe, dr Dušan Sekulić lekar na specijalizaciji iz oblasti psihijatrije, uz podršku profesorke dr Borjanke Batinić zaposlene u Kliničkom Centru Sbije, Klinika za psihijatriju,  koji su prezentovali poster.

„Poster se bavio aktuelnom temom, uticajem SARS CoV-2 virusa na mentalno zdravlje ljudi. Izlagan je slučaj pacijentkinje koja je posle preležane infekcije virusom covid-19 imala trajne posledice po mentalno zdravlje, što je i dokumentovano slikom na magnetnoj rezonanci. Kako se poster bavio aktuelnom temom epidemiološke situacije u celom svetu,  bio je zanimljiv posmatračima, jer posledice koje je ostavila pandemija na čoveka još uvek nisu dovoljno poznate, te je i lečenje ovakvih pacijenata složeno i zahteva multidisciplinaran pristup”, objasnio je po povratku iz Pariza dr Stanimir Čekerinac, spec.za psihijatrijske bolesti mitrovačke bolnice.

Dr Čekerinac je još naglasio da je učešće na EPA 2023 veoma važno, jer donosi inovacije u lečenju psihijatrijskih pacijenata, pristupu različitim pogledima na različite psihijatrijske teme što omogućava i naše integrisanje u Evropske tokove. Naveo je i podatak da će primena esketamina u Opštoj bolnici  Sremska Mitrovica za pacijente u Odeljenju psihijatrije, kao drugoj ustanovi u našoj zemlji, biti sprovedena u skorijoj budućnosti .

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291