Vesti

Rekordan broj plivača za Časni krst na Bogojavljenje

Sremska Mitrovica – Bogojavljenje je proslavljeno u našem gradu plivanjem za Časni krst u reci Savi, kod Hrama Sv. prvomučenika i arhiđakona Stefana. Oko 160 učesnika plivalo je 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Prvi je do Krsta doplivao četrnaestogodišnji Mitrovčanin Mateja Vidović.

Praznik Bogojavljenje ustanovljen je na spomen Hristovog krštenja, to je dan kada je po predanju božji glas objavio da je Isus njegov sin. Tradicionalno se na ovaj dan pliva za Časni krst. U Maloj crkvi služena je liturgija, čime je započelo svetkovanje Bogojavljenja, nastavljeno litijom do keja, gde je tačno u podne počela Bogojavljenska trka.

Na Bogojavljenje se osvećuje vodu kao simbol Jordana i krštenja Hristovog. Od kako je u našem gradu obnovljen običaj plivanja za Časni krst i proslava jednog od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ove godine je bio rekordan broj učesnika. Ovogodišnje svetkovanje Bogojavljenja posvećeno je srpskom geniju Nikoli Tesli.

Dragan Sabljov, starešina Svebor družine „Sveti Dimitrije” iz Sremske Mitrovice rekao je: „Bilo je oko 160 plivača sa svih strana, najviše, kao i prethodnih godina dolazili su iz Srbobrana, iz celog Srema i Mačve, ali i naši ljudi iz dijaspore, iz Beča, Štutgarta itd. Ove godine smo opet bili mesto hrišćanskog zborovanja i plivanja za Krst časni, plivanje smo posvetili Nikoli Tesli, obeležili 80 godina od njegove smrti, kako bi se na neki način odužili našem velikanu. Hvala svim učesnicima, svi su pobednici muški i ženski, bilo je oko pet devojaka koje su plivale po veoma hladnom vremenu, da je bilo snega, ne bi bilo toliko hladno. Nadam se da će Mitrovica i dalje ostati kolevka hrišćanstva i da ćemo uvek izaći u susret svima, da ćemo u svakom trenutku biti grad koji će biti poznat, između ostalog i po Bogojavljenju i po velikom sremačkom srcu koje imamo.”

Nagrada je ove godine zlatnik, Teslina fondacija uručila je odlikovanje, Teslinu medalju, Srednjoj tehničkoj školi „Nikola Tesla”, svaki učesnik je dobio po majicu i kao uzdarje, krstić izvađen iz reke Save. Domaćin svečanog ručka je ove godine KP zavod.

Simbolična 33 metra do osvećenog krsta ove godine je najbrže preplivao Mateja Vidović, naš sugrađanin koji ima samo četrnaest godina. Podvigom vere on je najbrži plivač poneo titulu Nosioca Bogojavljenskog krsta. Kako je rekao: „Nisam očekivao pobedu, baš sam srećan što sam osvojio Krst, prvi put sam se prijavio za plivanje jer verujem u Boga i poštujem svoju kulturu i običaje.”

Praznovanje su 24. put za redom, organizovali Hram Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, Svebor družina „Sveti Dimitrije” iz Sremske Mitrovice, Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica i Sportski savez Grada Sremska Mitrovica.

Cilj plivanja za Časni krst na Bogojavljenje je dobijanje božijeg blagoslova i on predstavlja simbol zdravlja za sve ljude koji plove i koji će ploviti našom rekom. Bogojavljenje se slavi u pomen na Hristovo krštenje i javljanje Boga. Prvi put ostvareno je Sveto Trojstvo – u Božjem glasu sa neba koji reče: „Ovo je Sin moj”, krštenju Sina Božijeg u reci i Svetom duhu koji je u obliku goluba sleteo na Hrista.

Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju rečima: „Bog se javi” ili „Hristos se javi”, a otpozdravljaju sa „Vaistinu se javi”Bez obzira na to u koji dan padne, na Bogojavljenje se nikada ne posti. Nekršteni dani, započeti na Božić, završavaju se ovim danom. U svim crkvama i hramovima osveštava se voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8146117.1661117.5176