Vesti

Redovna odbrana od poplava

Sremska Mitrovica – Redovna odbrana od poplava uvedena je na 43,64 kilometra nasipa na reci Savi, u zoni našeg grada. Vodostaj je 660 centimetara, trenutno je u stagnaciji i počeće da opada, saopšteno je posle sastanka Stručno-operativnog tima za odbranu od poplava.

Na teritoriji Sremske Mitrovice od subote je na snazi redovna odbrana od poplava. Kako je po procenama RHMZ-a za danas najavljen vrh poplavnog talasa reke Save kod našeg grada, tim povodom, kod mernog mesta na keju sastala su se rukovodstva lokalne samouprave i vodoprivrednih preduzeća.

Svetlana Milovanović gradonačelnica rekla je tokom obilaska: „Prema izveštaju Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije od petka, 20. januara najavljeno je da će vodostaj Save narednih dana da raste i da je moguće da dostigne maksimum od 730 centimetara, što bi za nas značilo vanrednu odbranu od poplava. Kao komandant Štaba za vanredne situacije, u subotu sam sazvala Stručno-operativni tim za odbranu od poplava koji čine predstavnici vodoprivrednih preduzeća i ljudi od struke i sa iskustvom i dogovorili smo operativne mere. Naša vodoprivredna preduzeća su spremna, kao i ljudstvo, mehanizacija i oprema. Mi i dalje pratimo vodostaj, mada su najavljene stagnacije, a potom i opadanje Save. Prvi korak, ukoliko bi vodostaj dostigao 700 centimetara, mada je po nekoj preporuci 720, ali mi ćemo reagovati blagovremeno, bio bi postavljanje talpi na mesta gde je voda na ivici prodiranja, a u Mitrovici su to mesta u Naselju 29. novembar i na Mitrošperu. Naravno, imamo i panele koji su spremni i kako su nam rekli rukovodioci sektora treba oko pet sati da se nameste. Kanali su u redu, prema izveštaju pomenutog tima koji je nadležan za unutrašnje i za spoljne vode, pogotovo kanal Čikas koji ume da nam zada velike nevolje.”

Kako vodostaj reke Save kod Sremske Mitrovice, iznosi 660 centimetara, još uvek za nekim durgim merama nema potrebe. Ukoliko bi došlo do porasta vodostaja, bile bi sprovedene procedure za delovanje subjekata koji učestvuju u sistemu zaštite i spasavanja, propisane Operativnim planom odbrane od poplava.

„Velikih problema nema, voda stagnira i lagano opada. U sedam časova ujutru, 21. januara u Sremskoj Mitrovici je proglašena redovna odbrana od poplava. Takođe, redovna odbrana od poplava je proglašena i na teritoriji Jamene i Hrtkovaca. Imamo proglašenu vanrednu odbranu od poplava od 21. januara na teritoriji Sremske Rače, kod Bosuta na mestu gde se izvode radovi na izgradnji novog auto-puta. Radimo u sadejstvu sa nadležnim vodoprivrednim preduzećem, konkretno ovde radimo sa „Vodama Vojvodine”, pratimo njihova iskustva, planove i programe i u slučaju vanredne odbrane od poplava izvršavamo njihova naređenja,” naveoje Jovica Gagrica, v. d. direktora Vodoprivredno privrednog društva „Galovica” iz Zemuna.

Kako je rečeno na mernom mestu  ispod pešačkog mosta Svetog Irineja, kad je reč o unutrašnjim vodama stanje je uredno i crpne stanice u funkciji 24 časa.

Naš grad ima mobilne panele za odbranu grada od izlivanja Save, u dužini od jednog kilometra i sto metara, visine nešto manje od dva metra.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8527117.2043117.5559