Vesti

Javna rasprava o Predlogu Nacrta Plana razvoja AP Vojvodine

Sremska Mitrovica – Javna rasprava o Predlogu Nacrta Plana razvoja AP Vojvodine 2023-2030. godine, kojim se definišu vizije, ciljevi i mere razvoja održana je u Gradskoj kući. Raspravu je organizovao Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, u saradnji sa Razvojnom agencijom Vojvodine i Gradskom upravom. Na osnovu ovog dokumenta i lokalne samouprave kreiraju javnu politiku.

Plan razvoja Vojvodine kao strateški dokument utiče na održivi razvoj i unapređenje uslova za život građana. U narednih sedam godina, na osnovu njega, pokrajinski organi i lokalne samouprave definišu konkretne aktivnosti i usmeravaju svoje resurse. Do sada su javne prezentacije održane u Novom Sadu i Somboru, a danas i u Sremskoj Mitrovici.

Svetlana Milovanović gradonačelnica Grada Sremska Mitrovica podsetila je da je na osnovu odluke Pokrajinske vlade od 7. decembra 2022. godine, Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu pozvao predstavnike državnih organa, organa autonomne pokrajine i organa jedinica lokalne samouprave, predstavnike akademske i stručne javnosti, civilnog sektora kao i druga zainteresovana lica, da se upoznaju sa predlogom Nacrta Plana razvoja AP Vojvodine za period 2023-2030. godine i daju svoje predloge, primedbe i sugestije. Kako je navela: „Drago mi je što je baš Sremska Mitrovica izabrana kao jedan od četiri grada u kojem se odvija javna rasprava. Plan razvoja Grada Sremska Mitrovica je u završnoj fazi, u kojem se mi puno oslanjamo na Plan razvoja AP Vojvodine, tako da ćemo imati dosta benefita od ove prezentacije i rasprave.”

O planu razvoja APV govorili su predstavnici Razvojne agencije Vojvodine i predstavnici pokrajinskog sekretarijata koji su kao prioritetne ciljeve i mere za njihovo ostvarivanje istakli integrisana četiri razvojna pravca: Vojvodina kao mesto neprekidnog rasta životnog standarda, interkulturalna Vojvodina, energetski održiva, digitalna i prostorno povezana Vojvodina, i zelena Vojvodina otporna na klimatske promene.

Radivoj Paroški, zamenik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, zahvalio se na velikoj saradnji Gradu Sremska Mitrovica i naveo da su preko dve godine pripremali ovaj dokument: „Predlagač Plana je Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Pokrajinska vlada je ovlastila Razvojnu agenciju Vojvodine da obavlja stručne poslove koordinacije procesa izrade teksta Plana razvoja Vojvodine, a izradu ovog dokumenta podržavaju projekti Nemačko-srpske razvojne saradnje „Podrška reformi javne uprave u procesu pristupanja EU” i „Reforma javnih finansija – Agenda 2030”, koje sprovodi GIZ u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike. U izradi teksta Plana razvoja AP Vojvodine, u periodu od skoro dve godine, učestvovalo je preko 80 predstavnika organizacija javnog, privatnog, civilnog sektora, poslovne i akademske zajednice, udruženja i sindikata iz više od 20 relevantnih institucija.”

Strateški ciljevi usmereni su na brži i značajniji ekonomski razvoj, naveo je još Paroški, odnosno unapređenje životnih uslova za sve građane, to je Vojvodina kao interkulturalna zajednica, što ona i jeste, zatim energetski održiva, digitalno i prostorno povezana i zelena Vojvodina, Vojvodina koja je otporna i održiva kada je u pitanju ekologija i promene životne sredine. Sve je u sinergiji sa planovima razvoja lokalnih samouprava koje će kasnije doneti srednjoročne planove.

U svim aspektima izrade Plana razvoja AP Vojvodine 2023-2030 integrisani su ciljevi UN Agende 2030, koji predstavljaju održivi pristup razvoju društva. 

U nekoliko navrata, u određenim fazama izrade, svoje mišljenje i sugestije o Planu razvoja Vojvodine imali su priliku da daju građani Pokrajine. Javnoj raspravi pored pomenutih, prisustvovali su predstavnici  naše  lokalne samouprave, javnih preduzeća, kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i Regionalne razvojne agencije Srem.

Javna rasprava o Nacrtu Plana razvoja AP Vojvodine 2023-2030. godina sprovodi se do 25. januara 2023. godine. Nakon toga, o Planu razvoja izjašnjavaće se poslanici Skupštine AP Vojvodine, a nakon usvajanja ovaj dokument postaje punovažan i obavezujući za pokrajinsku upravu i lokalnu samoupravu.

Najava događaja

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988