Vesti

Potpisani ugovori za energetsku sanaciju kuća i stanova

Sremska Mitrovica – Potpisano je 60 ugovora sa vlasnicima kuća i stanova, kojima su odobrene subvencije za realizaciju mera energetske sanacije. Grad Sremska Mitrovica i Ministarstvo rudarstva i energetike za te namene opredelili su 7,5 miliona dinara.

Sredstva za energetsku sanaciju kuća i stanova, po osnovu programa energetske sanacije na teritoriji Grada Sremska Mitrovica ove godne su više nego udvostručena. U Gradskoj kući potpisani su ugovori sa građanima koji su dobili po konkursu.

Miloš Mišković predsednik Komisije za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova rekao je: „Grad Sremska Mitrovica već drugu godinu zaredom sufinansira mere energetske sanacije na svojoj teritoriji za porodične kuće i stanove. Danas je potpisano 60 ugovora sa građanima koji su učestvovali na konkursu i ispunili sve uslove za dobijanje ovih sredstava. Sredstva koja je Grad Sremska Mitrovica zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike ove godine obezbedio za ove mere iznose 7,5 miliona. Grad neće stati na ovom javnom pozivu, u planu je da se do kraja decembra raspiše još jedan javni poziv kojim će Grad sufinansirati meru ugradnje solarnih panela.”

Tako se naša lokalna samouprava ponovo našla među opštinama koje su dobile sredstva na konkursu Ministarstva rudarstva i energetike. Ranko Mataruga dobio je subvencije za zamenu stolarije, zahvalo se Gradu Sremska Mitrovica što je prepoznao potrebu sugrađana za sufinansiranje energetske efikasnosti porodičnih, stambenih objekata.

„Prijavili smo se mi, koji smo smatrali da imamo potrebu za unapređenjem svog životnog standarda, a samim tim kroz ovaj vid energetske sanacije očekujemo da će nam biti umanjeni računi grejanja. Nadamo se da ćemo umanjiti svoje troškove, Grad je to prepoznao i unapredio stanje životne sredine kroz vid manje potrošnje energenata, a veće efikasnosti u stanovima i porodičnim kućama,” rekao je Mataruga.

Lokalna samouprava je prepoznala značaj ovakve pomoći za građane. Kroz ovu akciju omogućava se ušteda električne energije za 40 posto, time se pored smanjenja potrošnje energije, smanjuje i emisija ugljen dioksida za 58 tona.

Među potpisnicima ugovora je i Miroslav Balašćak iz Laćarka koji kaže: „Pozdravljam ovu izvanrednu akciju Grada Sremska Mitrovica zato što smo kuće pravili pre 40 godina. Tada sam izabrao najbolje materijale, to su izvanredne šalukatre od drveta, međutim vremenom su se osušile, sad ulazi hladan vazduh i naravno da se povećava trošenje gasa, drveta ili električne energije. Ovom akcijom, menjamo stolariju i dobićemo na izvanrednoj uštedi energije i novca.”

Grad će i u budućnosti odvajati sredstva za ove mere. Konkurs će biti raspisan za solarne panele još do kraja godine, a za ove namene, građani će moći ponovo da konkurišu naredne godine.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291