Vesti

Mitrovački Dom zdravlja prvi u Srbiji nabavio rashladni sistem za vakcine

Sremska Mitrovica – Grad Sremska Mitrovica obezbedio je profesionalni rashladni sistem namenjen za čuvanje svih vrsta vakcina u Domu zdravlja. Oprema će dodatno poboljšati kapacitete hladnog lanca sistema primarne zdravstvene zaštite.

Hladni lanac je osnovni preduslov ispravnosti vakcina, zato je Grad Domu zdravlja poklonio savremene rashladne ormane za skladištenje vakcina. Primopredaji uređaja prisustvovao je predsednik Skupštine Grada Vladimir Pavlović, direktor Doma zdravlja dr Adil Elhag i načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine Dražen Riđošić.

Rashladni orman je neophodan za hladni lanac kako bi se obezbedilo sigurno skladištenje vakcina. Prilikom predaje uređaja predsednik Skupštine Grada Vladimir Pavlović rekao je: „Primarna zdravstvena zaštita je u nadležnosti lokalne samouprave i u skladu sa tom činjenicom osluškuju se potrebe zaposlenih u Domu zdravlja, ali i svih građana po pitanju zdravlja. Upravo, na zahtev zaposlenih smo obezbedili ovaj frižider koji im je bio prekopotreban. Nastojaćemo da u narednom periodu osposobimo ambulantu Zasavica 2, takođe, već početkom godine stiže vozilo za Polivalentnu patronažnu službu i gledamo na sve načine da zdravstvena zaštita bude na što većem nivou.”

Ova oprema će podržati rutinsku imunizaciju kao i vakcinaciju protiv Kovid-19 kako bi se osiguralo da se vakcine drže na odgovarajućoj temperaturi. Do sada, vakcine su se čuvale u službama koje su i sprovodile proces vakcinacije – Pedijatrijskoj službi i Službi opšte medicine.

„Zahvaljujući rashladnom ormanu čuvanje vakcina biće centralizovano, što nam garantuje da će uvek biti pod optimalnom temperaturom, odnosno u adekvatnim uslovima. Tokom pandemije virusa Kovid-19 pokazalo se zašto su nam neophodni ovakvi uređaji, jer se na primer vakcina proizvođača Fajzer čuvala na temperaturi od -50 stepeni Celzijusovih, pa je tada Grad nabavio isti ovakav frižider za Zavod za javno zdravlje gde su se čuvale te vakcine. Kapacitet rashladnog ormana je 1.300 litara, tako da se u njemu može skladištiti godišnja zaliha vakcina za stanovnike sa teritorije Grada Sremska Mitrovica,” rekao je dr Adil Elhag direktor Doma zdravlja.

Vakcinacija kao aktivna imunizacija bitna je za svako društvo, to je jednostavan, bezbedan i efikasan način da se zaštitimo od određenih zaraznih bolesti.

Vrednost zamrzivača nabavljenog za jačanje sistema hladnog lanca vakcina je 830.000 dinara.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158