Vesti

 Seminar o rimskim putevima i nasleđu

Sremska Mitrovica – U Gradskoj kući održan je Seminar o rimskim putevima i nasleđu pod nazivom ITER ROMANUM.

ITER ROMANUM predstavlja udruženje koje čine mreža gradova duž rimskog puta: Via de la Plata u Španiji, grad Arlon u Belgiji, Muzej i arheološki park „Alezija“ u Francuskoj, Akvileja u Italiji, Grad Braga u Portugalu i Grad Sremska Mitrovica, kojeg predstavlja gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture.

ITER ROMANUM je osnovan 2018. godine sa misijom promocije i širenja znanja o materijalnom i nematerijalnom nasleđu vezanom za rimske puteve, u cilju stvaranja mreže lokaliteta radi kreiranja zajedničkih kulturnih i turističkih sadržaja. Udruženje se zalaže za negovanje kulturnog nasleđa i prirodnih vrednosti (pejzaža), obraćajući posebnu pažnju u svojim aktivnostima na rad sa mladim ljudima i razvijanje kapaciteta „sporih puteva“, povezujući ljude i mesta koja dele zajedničku istoriju i nasleđe.

Učesnicima ovog seminara obratila se gradonačelnica Svetlana Milovanović upoznavši ih bolje sa gradom i aktivnostima lokalne samouprave, a nakon toga su partneri koji su uključeni u projekat predstavili izuzetno spomeničko nasleđe iz rimskog perioda Španije, Belgije, Italije, Francuske i Srbije.

Najava događaja

26mar17:3018:45Rukometašice Srema u nedelju dočekuju Temerin

27mar16:0017:45Radnički dočekuje Zlatibor Čajetina

27mar20:0021:00Predstava „Srem, naša kuća”  - „komedija s' nogu”

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.9855117.3375117.6895