Vesti

Promocija „Spomenice” Istorijskog arhiva „Srem”

Sremska Mitrovica – U okviru Novembarskih dana Istorijski arhiv „Srem” priredio je promociju 21. broja Časopisa „Spomenica” u Galeriji „Lazar Vozarović”. Kategorisan je kao naučni časopis od nacionalnog značaja od strane Ministarstva nauke Republike Srbije.

O drevnoj i bliskoj istoriji našeg grada, Srema i ali drugih prostora, o događajima koji su uticali na ljude koji danas ovde žive, pisali su autori u „Spomenici”. Časopis već više od dve decenije objavljuje Istorijski arhiv „Srem” u našem gradu, a prof. dr Nenad Lemajić redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu član je redakcije od osnivanja.

Danas mnoge ustanove ovog tipa pokreću časopise ali naš arhiv je među retkim u Srbiji koji ima ovu tradiciju ustanovljenu pre 20 godina, a koja i danas traje”, rekao je prof. dr Nenad Lemajić i dodao: „Za naš Časopis pisali su neki od naših najpoznatijih istoričara, arhivista, stručnjaka, institucije iz kojih dolaze su visokog naučnog nivoa, a njihovi radovi dali su velik doprinos proučavanju ovog prostora ali i šire. Svako od njih, kao i urednici dali su doprinos da dostigne nivo naučnog časopisa. Pisali su članovi Istorijskog instituta Srpske akademije nauka, velik broj profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu sa Odeljenja za istoriju, profesori i saradnici brojnih fakulteta, instituta, predstavnici svih naših najznačajnijih istorijskih institucija, kao i ustanova kulture iz našeg grada. Ovaj časopis se citira, naučnici koji ovde objavljuju radove dobijaju bodove. Uz časopis arhiva iz Požarevca naš je na najvišem nivou i može da poredi sa sličnim glasilima koja objavljuju republičke i pokrajinske institucije. Časopisi ovakvog niova nam trebaju, oni osvetljavaju lokalnu istoriju, a bez nje ne mogu se razumeti oni snažniji i jači procesi na mnogo širem prostoru. Zahvalio bih se Gradu Sremska Mitrovica što podržava izlaženje i prepoznaje značaj ovog časopisa.”

Urednici „Spomenice” bili su Radovan Srdić koji je uredio, može se reći nulti broj, urednik prvog broja bila je Nada Simić-Lemajić, da bi dugogodišnji urednici bili prof. dr Đorđe Đurić i današnji glavni i odgovorni urednik doc. dr Nenad Ninković.

Urednik Ninković zahvalio se Gradu Sremska Mitrovica i Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu na podršci i predstavio sadržaj 21. broja: „Zastupljen je velik broj radova koji se posebno tiču Sremske Mitrovice ili Srema. Sadrži različite kategorije radova –  članci i rasprave, prilozi i građa, arhivistika, istoriografija, prikazi i beleške. Period koji je obuhvaćen je od srednjeg veka do 20. veka. Autori su univerzitetski profesori, istoričari, studenti doktorskih studija, kustosi, istraživači. Neki su svoje prve naučne radove napisali upravo za spomenicu, a neke su poznati I priznati naučnici.”

Istorijsko-naučni časopis počeo je 2002. godine da se štampa i nalazi se na listi Ministarstva nauke, registrovan kao klasa M-53.

O svom prilogu u Časoposu govorio je na promociji Radovan Sremac kustos Muzeja naivne umetnosti „Ilijanum” u Šidu.

Spomenica je od izuzetno velikog značaja za očuvanje istorijsko-kulturnih dešavanja na prostoru čitavog Srema.

U muzičkom delu programa učestovao je Hor „Krančević” pod vođstvom Jovanke Ivanić.

Voditelj promocije bila je Jasna Arbanas.

Najava događaja

27feb(feb 27)19:0029(feb 29)20:00Koncertni serijal povodom Dana Muzičke škole

02mar19:0021:00Odbojkašice Srema dočekuju Inđiju

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8254117.1769117.5284