Vesti

Počeo projekat „Velika sadnja – Zeleni prsten”

Sremska Mitrovica – Vazduh u našem gradu biće čistiji, a tome će doprineti 2008 sadnica drveća kojima će u vidu zelenog prstena on biti opasan. Prvo drvo zasadili su simbolično predsednik Skupštine Grada Vladimir Pavlović i Sara Pavkov ispred Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije.

Projekat ozelenjavanja naše okoline „Velika sadnja – Zeleni prsten” počeo je akcijom sadnje kod Industrijske zone „Jezero”. Zasađeno je 300 sadnica, na strani puta u smeru ka gradu.

Kako je rekla Sara Pavkov ispred Ministarstva za zaštitu životne sredine: „Ova akcija je veoma značajna, ne samo za građane Sremske Mitrovice, nego za građane čitave Srbije. Ministarstvo preko konkursa koje sprovodi već nekoliko godina unazad, kao jednu od mera za zaštitu životne sredine, konkretno za unapređenje kvaliteta vazduha, doprinosi svakako i pojedinačno, jedinicama lokalnih samouprava, a naravno i građanima. Ove godine sredstva su dobile 43 jedinice lokalne samouprave i samo u ovoj sezoni sadnje ćemo zasaditi 50.000 sadnica na čitavoj teritoriji Srbije.”

Započeo je nov ekološki projekat. U ovoj, prvoj fazi biće posađeno 1669 sadnica do kraja godine, a čitav zeleni prsten oko grada imaće ukupno 2008 sadnica.

Vladimir Pavlović predsednika Skupštine Grada kaže da nisu slučajno izabrali baš taj broj sadnica i objašnjava: „Grad  Sremska Mitrovica se u predhodnih nekoliko godina bavio  razvijanjem privrede i obezbeđivanjem radnih mesta za naše sugrađane. Sada je vreme da se pređe na drugi nivo i da se ozbiljno i temeljno bavimo zaštitom životne sredine. Danas je počela prva faza Velike sadnje u dogovoru sa strukom i sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, tako da rezultat neće izostati i kao što su zelene oaze Gradski park, Spomen-groblje park kog Atletskog stadiona, tako će i ovi drvoredi krasiti naš grad nekim generacijama koje dolaze. Izabrali smo broj 2008, jer je 2008. godina kad je Sremska Mitrovica dobila status Grada i taj broj je za nas simboličan.”

Pošumljavanje okoline i formiranje drvoreda doprineće stvaranju ekološki zdravije sredine za život. U restauraciji zasada drveća osnovna namena je isključivo ekološka. Radove izvode JKP „Komunalije” Sremska Mitrovica.

Tamara Milković predsednica Zelene odborničke grupe navodi da će zeleni pojas oko našeg grada predstavljati štit od aerozagađenja i svojevrsni apsorbent za polutante koji će izmeniti i mikroklimu. „Primer je da jedno drvo može za 1 godinu da upije 4, 5 kg polutanata iz vazduha, a oslobodi 145 kg kiseonika. Izuzetno je značajan i odabir vrsta sadnica, naime rod Acet. (javor) je jedna od vrsta drveća koja emituje fitoncide – čestice koje uništavaju mikroorganizame iz vazduha. Ova vrsta sadnica, pored četinara će biti i najbrojnija u formiranju zelenog pojasa. Prsten oko grada će razdvojiti industrijsku zonu i saobraćajnice od naselja,” zaključuje Milković.

Pored javora, stručnjaci su odabrali grab, brezu, lipu, više vrsta četinara, vrste koje će dati pun efekat u prečišćavanju vazduha.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8146117.1661117.5176