Vesti

Održana druga radionica na temu primene Arhuske konvencije

Sremska Mitrovica – U Gradskoj kući održana je radionica na temu „Arhuska konvencija – značaj i primena njenih principa na nivou jedinica lokalne samouprave”. Radionicu je vodila Darija Šajin, specijalista za primenu Arhuske konvencije, a prisustvovali su odbornici Skupštine grada, kao i predsednik Skupštine grada Vladimir Pavlović.

Radionica je realizovana u sklopu projekta ODRŽIVI RAZVOJ ZA SVE – PLATFORMA ZA LOKALNI DIJALOG, koji sprovodi Grad Sremska Mitrovica u partnerstvu sa NVO „Regionalne inicijative Srema”.

Arhuska konvencija, koja je usvojena 25. juna 1998. godine na 4. Konferenciji „Životna sredina za Evropu” u gradu Arhusu u Danskoj, predstavlja najznačajniji međunarodno – pravni dokument.

Organizovanje ove radionice ima za cilj da se jačaju kapaciteti organa jedinica lokalne samouprave, kako bi znanjem i praksom sačuvali životnu sredinu i prirodne resurse, na čemu Grad Sremska Mitrovica kontinuirano radi.

Kako je rekla Darija Šajin,  Arhuska konvencija sadrži tri grupe pravila. Prva grupa se odnosi na informisanje građana o njihovom pravu na život u zdravoj životnoj sredini, uz pravovremenu informisanost građana. Druga grupa pravila se odnosi na uključivanje građana u važne procese donošenja odluka, dok se treća grupa pravila odnosi na ostvarivanje prava na pravnu zaštitu.

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o potvrđivanju Konvencije 2009. godine, a 2011. godine usvojena je  Strategija za primenu Konvencije. Šajin je dodala da je početkom meseca jula održana  radionica za predstavnike civilnog sektora, a nakon radionice za odbornike Skupštine grada  jačaju se kapaciteti i proširuje  znanje o ekologiji, kako bi živeli u zdravoj i čistoj životnoj sredini.

Nakon radionice usledila je diskusija na kojoj je bilo reči o merama koje lokalna samouprava uspešno sprovodi kada je u pitanju zaštita životne sredine, kroz projekte koji se trenutno realizuju , poput projekta  „Velika sadnja – Zeleni prsten”, kao i projekta separacije i reciklaže  otpada  „Odvajamo”.

Projekat finansira švajcarska organizacija HELVETAS uz pomoć „Švajcarske razvojne agencije” u okviru ACT programa – „Zajedno za aktivno građansko društvo”.

Najava događaja

22mar18:0019:00Kako da vaše dete bude samostalan đak

25mar11:0012:30Još jedna besplatna turistička tura

25mar12:0012:45KNEZ OD BELOG LUKA | Predstava za decu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.9557117.3076117.6595