Vesti

„Mitrovica grad bez neplivača”

Sremska Mitrovica – Projekat „Sremska Mitrovica grad bez neplivača” realizuje se besplatno već pet godina zaredom u našem gradu, za učenike osnovnih škola iz seoskih sredina. Pored obuke, za decu je obezbeđen i besplatan prevoz, a sve u organizaciji Sportskog saveza Grada Sremska Mitrovica, pod okriljem Gradske uprave za kulturu i sport, u saradnji sa Poslovno-sportskim centrom „Pinki” i Gradskim bazenom.

Plivanje je kao vid fizičke sposobnosti, prema mišljenju stručnjaka, najkorisnije je za zdravlje, očuvanje kondicije i skladan psihofizički razvoj čitavog organizma. Ali da bi ono zaista koristilo našem zdravlju, potrebno je naučiti kako se pravilno pliva. U okviru projekta „Sremska Mitrovica grad bez neplivača” deca iz malih naseljenih mesta, iz seoskih sredina, u potpunosti besplatno, dolaze na gradski bazen i prolaze obuku plivanja.

Nemanja Crnić, generalni sekretar Sportskog saveza Grada kaže da polaznici nakon obuke polažu pravi plivački ispit: „Cilj našeg projekta je da uključimo što više dece u sport i da postanu zaista funkcionalni plivači. Ovo je u potpunosti besplatno, prevoz, stručni rad i sve što dolazi uz to, tako da ni škola, ni roditelji nemaju nikakav trošak, a rezultat je za našu sredinu odličan. Gradski bazen je izgrađen upravo zbog realizacije ovakvih projekata, da bi naša deca, naši učenici imali mogućnost da nauče da plivaju i da ga kasnije koriste i kao, nadamo se, kvalitetni sportisti. Sportski savez grada Sremska Mitrovica će svakodnevno organizovati prevoz dece od njihovih škola, do Gradskog bazena gde ih preuzimaju naši stručni saradnici, obavljaju sa njima jedan čas u trajanju od 45 minuta, u okviru kojeg oni polako prolaze obuku. Fond časova će biti 20 po svakoj školi, odnosno do trenutka dok ne dobijemo funkcionalne plivače. Različite su fizičke predispozicije dece, različiti su i uslovi, predznanje, tako da ne možemo govoriti o nekom uniformisanom broju časova za svako dete ali cilj je da pobedimo strah od vode, da približimo plivanje na funkcionalan, kvalitetan i stručan način, zahvaljujući profesionalcima u Sportskom savezu, profesorima fizičkog koji imaju licence kao plivački treneri i koji znaju da rade svoj posao.”

Tokom plivanja, aktiviraju se bitne mišićne grupe. Ovaj sport ima nizak faktor rizika od povređivanja, ne opterećuje kosti i zglobove. Plivanje je poželjno upražnjavati tokom cele godine, jer angažuje kompletnu muskulaturu, podstiče kardio-respiratorni sistem da pravilno radi i pomaže kod  otklanjanja stresa.

„Na veliku radost mališana i na našu počinje peta sezona ovog projekta kojem se svi radujemo i koji je jedan od najlepših projekata koji radimo. Cilj ovog projekta je da naučimo dete da pliva i to funkcionalno. Na kraju svake obuke organizujemo polaganje plivačkog ispita koje podrazumeva skok u vodu sa ivice bazena i neophodno je da dete ispliva 25 metara bez ijednog zastajanja ili hvatanja za ivicu bazena. Tek tada se smatra da je dete plivač i da funkcionalno pliva. To je osnovni cilj ove obuke,” kaže insktrutor plivanja Angelina Anojčić Vuković.

Đorđe Vukosavljević učitelj Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj” Područno odeljenje u Jarku doveo je svoj razred na plivanje i kako kaže, ovo nije prvi put da njegova škola učestvuje u ovom projektu.

„Zahvalni smo Gradu Sremska Mitrovica koji je izašao u susret i ovaj generaciji dece, a nadamo se budućim, dajući im priliku da nauče da plivaju. Ovo je podstrek budućim generacijama mlađih ljudi da se posvete plivanju jer je to vrlo važan sport i za život i zdravlje dece. Trenutno je uključeno 16 dece, svi učenici trećeg šest razreda su se odazvali, zahvaljujući iskustvu iz prethodnih vremena i zahvaljujući instruktorima, spasiocima i kompletnom osobkju koje rade ovde na bazenu,” rekao je učitelj Đorđe Vukosavljević.

Izrazio je nadu da će se projekat nastaviti i za naredne generacije, da mogu da učestvuju i drugi nastavnici, učenici i njihovi roditelji.

Program obuke neplivača sastoji se iz različitih vežbi u mestu i kretanju, kako u bazenu tako i na suvom, koristi se igra kao neizostavan pedagoški pristup. Oduka podrazumeva osnove tehnike disanja, plutanja i rada nogama itd. Cilj jeste da se kroz prijatnu i zabavnu atmosferu što lakše savladaju svi elementi predviđeni planom i programom.

Najava događaja

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988