Vesti

„Bešenovcu” podsticaj za mlade poljoprivrednike

Bešenovo – Novčana sredstva za unapređenje posla dobilo je osam poljoprivrednih proizvođača po Konkursu za mlade poljoprivrednike, koji je realizovan uz pomoć Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.

Agencija za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica u maju je raspisala konkurs koji je bio namenjen mladim poljoprivrednicima i to za investicije u fizičku imovinu ali i za sektor prerade mesa i mleka. Pravo na podsticaje ostvaruju fizička lica starija od 18 godina i fizička lica koja u momentu podnošenja zahteva ne smeju imati više od 40 godina, koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao nosioci poljoprivrednog gazdinstva.

Dušica Pavlović, direktorica Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica kaže da je cilj tog konkursa bio da pomognu našim mladim poljoprivrednicima: „Takođe da unapredimo njihovu proizvodnju i isto tako da omogućimo njihov ostanak na selu. Osam poljoprivrednika je dobilo sredstva, a naš domaćin, Bešenovac, prozivođač mesnih prerađevina po konkursu je dobio bespovratna sredstva za investicije i kupio mesarske stolove. Smatram da je jako bitno da se razvijamo u ovom sektoru, da prelazimo na sekundarnu poljoprivrednu proizvodnju iz primarne, zato što postoji jako velika potražnja za prerađevinama.”

Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom Ministarstva za brigu o selu je i dalje otvoren, podsetila je Pavlović. Bespovratna sredstva su namenjena za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, za čiju kupovinu podnosioci prijave konkurišu, a može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima. Prijave su do 1. novembra 2022. godine.

Mirko Ilić, vlasnik Poljoprivrednog gazdinstva „Bešenovac”, bavi se preradom mesa i veoma je zadovoljan konkursom i saradnjom sa Agencijom za ruralni razvoj: „Jako je bitna pomoć za nabavku naših osnovnih sredstava za rad, kao što smo mi dobili ove godine po konkursu i podigli naš posao na viši stepen. Nabavili smo kobasičarske i panglerajske stolove, kolica za transport suvog mesa i lodli u mesarskoj proizvodnji. Cela ta priča sa našom Agencijom, konkursom i isplatom novčanih sredstava završena je na jedan najbolji način, i pratićemo i naredne konkurse u skladu sa našim mogućnostima i potrebama razvijanja naše firme. Dugo smo u ovom poslu ali smo ga ozakonili u novembru prošle godine, zadovoljni smo i nadam se da će dugo trajati. U potpunosti radimo sa fizičkim licima, najviše naših proizvoda uglavnom završava na tržištu u Novom Sadu i Beogradu.”

U Firmi „Bešenovac” rade svi članovi porodice Mirka Ilića, tata i mama i sestra, kaže da se dopunjuju i da posao koji, inače jeste težak, obavljaju sa elanom, tako da sve dobro funkcioniše. Od kako postoje kao preduzetnička radnja proizvode plasiraju učešćem na manifestacijama i preko interneta.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8146117.1661117.5176