Vesti

Početak saradnje između Opšte bolnice i Srpske pravoslavne crkve

Sremska Mitrovica –  Danas je u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica ozvaničen početak saradnje između Srpske pravoslavne crkve – Eparhije sremske i jedine regionalne zdravstvene ustanove sekundranog tipa u Sremu, sa ciljem da se pomogne psihijatrijskim pacijentima kroz radionice i psihoterapije.

Inicijator ovog projekta je Stefan Nedić, veroučitelj i zamenik predsednika Odbora za versku natavu Eparhije sremske, koji je prilikom današnje posete bolnici rekao, da su radionice zamišljene tako, da se jednom nedeljno, razgovara sa pacijentima, izvode manuelni i likovni radovi,  pišu litetrni sastavi, izrađuju mozaici, kolaži i slično. Sa pacijentima će raditi stručno osposobljeni veroučitelji, a vreme će biti posvećeno svima bez obzira na versku, nacionalnu ili rasnu pripadnost, jer kako naglašava Nedić, važna je volja koja je prisutna, jer je u fokusu isključivo čovek i njegovo psihosomatsko i duševno zdravlje.

Ovaj projekat podržala je i Gradska uprava za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine, a zamenica načelnika te uprave Slađana Mirčeta, izrazila je veliko zadovoljstvo što je Grad Sremska Mitrovica u mogućnosti da podrži  ovakve ideje, s obzirom da je mentalno zdravlje na neki način zapostavljeno i što će novooformljeni tim  učestvovati u realizaciji projekta u skladu s a svojim nadležnostima.

„Oduševljeni smo inicijativom koja je potekla od Eparhije sremske i gospodina Stefana Nedića i njihove spremnosti da rade sa  pacijentima koji se leče na psihijatriji. Eparhija sremska je duhovni pastir većine naših pacijenata, a ovom radionicom zajednički pomažemo onima koji su duševno bolesni i na taj način ćemo zaokupiti njihovo vreme i pomoći u što bržoj resocijalizaciji i vraćanju u porodično i radno okruženje”- rekao je v.d. direktor mitrovačke Opšte bolnice, prim. dr Dragan Malobabić.

Ustanova je danas dobila i poklon – ikonu sv. Sevastijana Džeksonskog, misionara novih dana, koji potiče sa tla Amerike, a koji je misionario bolešljiv. Ikona nosi simboliku verovanja u svetitelje, a zaposlenima u bolnici veru u uspešno lečenje svih novih bolesti.

Najava događaja

Current Month

25jul11:0012:00Radionica „Nasmejana ajkula”

15avg(avg 15)21:0017(avg 17)21:00Festival Art Front 2 na mitrovačkom Hipodromu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7279117.0791117.4303