Vesti

Građani, učestvujte u budžetiranju

Sremska Mitrovica – Uroš Veselinović, pomoćnik gradonačelnice za investicije i lokalni ekonomski razvoj pozvao je sve sugrađane da učestvuju u procesu pripreme budžeta za narednu, 2023. godinu i podnesu svoje predloge.

Participativno budžetiranje predstavlja način da građani predlože na šta bi mogao da se troši novac iz gradske kase. Od 14. septembra građani, mesne zajednice, udruženja građana mogu da dostavljaju predloge projekata na mejl ili putem gradskog Uslužnog centra.

Kako je saopštio Uroš Veselinović pomoćnik gradonačelnice za investicije lokalni ekonomski razvoj i šef kabineta na konferenciji za novinare počinju aktivnosti participativnog budžetiranja u koje uključuju sugrađane da dostavljaju svoje predloge projekata koji bi trebalo da budu od nekog opšteg interesa i treba da rešavaju neki problem u sredini u kojoj žive i rade.

„Bitno je da navedu koji se efekat postiže tim projektom i kojoj ciljnoj grupi je namenjen, a što se tiče same vrednosti projekta verovatno će kasnije biti potrebno da se izradii tehnička dokumentacija, pa ćemo to sve prepustiti stručnim službama našeg Grada. U ovom koraku, kod participativnog budžetiranja najbitnije nam je da stignu neke dobre ideje, dobri predlozi,” pojasnio je Veselinović.

Predlozi mogu da se šalju do 23. septembra, nakon čega će biti formirana komisija pri Gradu koja će izabrati pet najboljih projekata. Tih pet projekata biće objavljeno na sajtu Grada i putem ankete će se odlučiti koji projekat će biti realizovan.

Kako dalje navodi Veselinović, ove godine uvode i novine u kampanju inforisanja građana: „Verovatno ćemo sa nekim od komunalnih preduzeća zaključiti sporazum o saradnji gde ćemo uz račune koje građani dobijaju, dostaviti i informaciju na koji način mogu predložiti projekt, odnosno na koji način mogu glasati za pet projekata koje je komisija izabrala. Ono što je novina i što bismo voleli ove godine jeste da predlozi projekata budu takvi da se mogu uključiti i sami građani u njihovu realizaciju. Neka naše predlagače ne opterećuje to što se još ne zna iznos, to ćemo videti kada stignu predlozi i kad izaberemo pet najboljih projekata, važno nam je da dobijemo dobre ideje, neke možda kojih se nismo setili, a naši građani znaju da su potrebne ovom gradu, o iznosu sredstava ćemo pričati kada dođemo do samog procesa izrade budžeta. Najvažnije je da stigne dobra ideja na našu adresu.”

Ovo je prilika da se građani uključe u proces budžetiranja 2023. i da dostave svoje ideje lokalnoj samoupravi. Na sajtu Grada, od 14. septembra, objavljena je imejl adresa biramstafinansiram2023@sremskamitrovica.org.rs. na koju mogu stizati predlozi, tako da svi oni koji su zainteresovani, koji žele da se uključe u proces budžetiranja mogu da dostave svoje predloge.

Najava događaja

10okt16:0020:00Trener svetske atletske šampionke Femke Bol drži predavanje u Sremskoj Mitrovici

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8625117.2141117.5657