Vesti

Dronovi i mBot robotići osnovcima i ove godine od Rotari kluba

Sremska Mitrovica – Sve osnovne škole u našem gradu i ove godine dobile su dronove i mBot robotiće koji će se koristiti u nastavi informatike. Donacija je deo akcije pomoći Rotari kluba osnovnim školama, koja se realizuje kroz projekat „Za lepšu školu” u saradnji sa Ministarstvom prosvete.

Edukativni robot za početnike u programiranju ili mBot i dronovi očekuju mitrovačke osnovce i na početku ove školske godine. U okviru projekta „Bespilotne letilice za kabinete informatike” predstavnici Rotari kluba distrikta Srbije i Crne Gore uručili su donaciju direktorima osnovnih škola iz sremskog grada i sremskih opština na svečanosti održanoj u sali Gradske kuće u Sremskoj Mitrovici.

Zoran Đurić načelnik Gradske uprave za obrazovanje pozdravio je prisutne u ime Grada Sremska Mitrovica i zahvalio se Rotari klubu, na ovoj vrednoj donaciji. Rekao je u izjavi za predstavnike medija: „Pre svega bih se zahvalio Rotari klubu Sremske Mitrovice koji već drugu godinu zaredom donira dronove za mitrovačke škole i škole van mitrovačke opštine. To je jedan divan gest Rotari kluba, pomaže školama da se deca bave novim tehnologijama, pa jedna od tih stvari su upravo i ovi dronovi koje, ponavljam, drugu godinu zaredom Rotari klub donira školama.”

Kroz projekat „Za lepšu školu” sve osnovne škole sa teritorije Grada Sremska Mitrovica dobile su bespilotne letelice, dronove i mBot robotiće namenjene učenicima petog i šestog razreda sa ciljem unapređenja informatičke i digitalne pismenosti kroz učenje programskih jezika u skladu sa Nastavnim planom i programom informatike za učenike petog i šestog razreda.

Vladimir Matić – Distrikt 2483 pas predsednik Rotari kluba Čukarica podseća: „Prošle godine je ovu akciju vodio Rotar klub Sremska Mitrovica, a ove godine vodi naš klub. Ovo je zajednička akcija sa Ministarstvom prosvete, sa njima imamo potpisan memorandum o saradnji „Za lepšu školu”. Osnovna ideja je da mi pomognemo školama i đacima digitalnom opremom. Već tri godine to radimo, donirali smo 600 računara za 120 škola, 500 mBot robotića i 670 dronova za učenje programskih jezika Pajton i Skreč. Ove godine smo zahvaljujući našim prijateljima, pre svega iz Amerike, Švajcarske i Nemačke još jedan dobar grant uradili za 500 novih robotića i za 200 novih dronova i to je odlična priča za našu decu jer mislim da je vreme krede i table malo prevaziđeno, da deci treba digitalna oprema, a izuzetno su pametni, izuzetno brzo kapiraju i mi smo jako zadovoljni što time pomažemo digitalnu pismenost naših đaka.”

Bespilotna letelica izuzetno je interdisciplinarno učilo koje ima široku primenu u različitim oblastima privrede i svakodnevnog života. Leteći roboti dronovi su u komercijalnoj primeni od 2013. godine, a do danas je njihova upotreba sve češća. U budućnosti će ove letelice biti u širokoj primeni, te je upoznavanje dece, posebno kroz igru, sa ovom vrstom digitalne tehnologije, veoma korisno.

Živko Rajaković predsednik Rotari kluba Sremska Mitrovica kaže: „U nizu akcija koje sprovodi ili u koje je uključen Rotari klub Sremska Mitrovica, ovo je produžetak akcije dodele 670 dronova svim osnovnim školama u Srbiji, koju vodi Rotari klub iz Čukarica iz Beograda s kojim imamo odličnu saradnju. Dodela robotića i dronova  je jedan od razloga kojim se dokazuje postojanje Rotari klub i njihovo opravdanje u današnjem društvu s obzirom da je to nešto što radimo na opšte dobro čitave društvene zajednice, a pogotovo sad u eri digitalizacije je neophodno. Jako veliko iznenađenje bilo je koliko deca time jako brzo i lako ovladavaju. Mi kao Rotari klub Sremska Mitrovica imamo naše tradicionalne akcije, jedna od bitnih, a vezana za aktivnosti u obrazovanju je nagrada Đak generacije Mitrovačke gimnazije koju već sprovodimo 15 godina. Trenutno, radimo na akciji prikupljanje sredstava za kupovinu harmonike muzičkoj školi u Šidu, s obzirom da smo pre dve godine sproveli akciju za kupovinu klavira za muzičku školu u Sremskoj Mitrovici.”

Donacija će doprineti tome da deca mogu da nauče da pilotiraju dronom, takođe da ga programiraju, npr. da baca lopticu, prati liniju, izbegava zidove i prepreke itd. Dronovi su namenjeni obuci učenika petog i šestog razreda osnovnih škola iz informatike, u korišćenju programskih jezika Pajton i Skreč i sjajan su poklon za početak školske godine.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158