Vesti

Biram šta finansiram

Sremska Mitrovica – Mitrovčani ponovo mogu da kreiraju budžet svojim sugestijama, na redu je glasanje za pet predloga. Zamenik gradonačelnice, Petar Samardžić predstavio je predloge građana za participativno budžetiranje i naredne korake u realizaciji projekta.

Povodom participativnog budžetiranja za 2023. godinu, na konferenciji za novinare u Gradskoj kući, zamenik gradonačelnice, Petar Samardžić sa saradnicima objasnio je da je reč o manjim projektima, koji nemaju nivo kapitalnih, ali utiču na kreiranje budžeta, a indirektno i na kreiranje života u gradu.

U Sremskoj Mitrovici je praksa participativnog budžetiranja zaživela pre nekoliko godina i nastavlja se novim projektima za mikrosredine. Ova mogućnost se odnosi na predloge pojedinaca, udruženja, nevladinih organizacija i svih onih koji čine jednu zajednicu, a nisu u sistemu lokalne uprave.

Kako je rekao Petar Samardžić zamenik gradonačelnice: „Participativno budžetiranje je model planiranja i kreiranja gradskog budžeta po meri građana, koji primenjujemo godinama, zahvaljujući čemu je Mitrovica prošle godine dobila javni toalet u centru grada, izglasani su ekološki semafori i saobraćajni znakovi što će se realizovati do kraja ove godine. Pohvaljujem sve građane Sremske Mitrovice koji su se maksimalno uključili slanjem svojih predloga za ovogodišnje participativno budžetiranje, a koje se odnosi na finansiranje u narednoj godini. Pristiglo je dosta dobrih predloga za projekte koji se već nalaze u planu da budu realizovani u nekom narednom periodu, nekoj od narednih godina, kao što je rekonstrukcija prolaza Zeleno drvo, gradskih trotoara, izgradnje biciklističkih staza, posebno kružnog toka na Rumskoj malti do Novog pravoslavnog groblja.”

Sve pristigle predloge pregledala je i analizirala Komisija imenovana od strane Gradske uprave za finansije i lokalni ekonomski razvoj, one koji nisu u nadležnosti Grada prosledili su nadležnim institucijama, oni projekti koji za koje ne postoje planska akta ili projektno-tehnička dokumentacija svrstani su u plan za projektovanje kako bi bili realizovani u budućnosti.

Komisija je izdvojila pet projekata koji su, prema njegovim rečima realno ostvarivi, a zadovoljavaju određeni opšti javni interes. To su: uređenje javnih česmi, paravani eko-obloge za kontejnere za smeće, uređenje platoa ispred Hale „Pinki”, QR kodovi uputstvo za upotrebu sprava na teretanama na otvorenom i peti predlog je ozelenjavanje podvožnjaka, odnosi se na postavljanje tzv. zelenih fasada na novom podvožnjaku.

„Svi projekti su dosta zanimljivi, kvalitetni, ocenjeni su kao potrebni, neophodni Mitrovici i Mitrovčanima, stavljeni su pred građane Sremske Mitrovice na glasanje. Pozivam sve Mitrovčane da se uključe i u glasanje kako bi dali svoj glas i izabrali onaj projekat za koji oni smatraju da je najpotrebniji našem gradu i našim građanima. Projekat koji ostvari najviše glasova će se krajem decembra naći i pred gradskim odbornicima u okviru Nacrta odluke o budžetu za Budžet Grada za 2023. godinu kako bi bio usvojen na Gradskoj skupštini i kako bi bio finansiran i naravno realizovan u sledećoj godini,” dodao je Samardžić.

Glasanje za projekte za 20223. godinu, traje do 15. oktobra u Uslužnom centru grada putem glasačkih listića ili putem onlajn glasanja na zvaničnoj internet stranici grada Sremska Mitrovica http://www.sremskamitrovica.rs/

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158