Vesti

Unapređenje lokalnog dijaloga i otvorenosti rada Skupštine prema civilnom društvu

Sremska Mitrovica – Na današnjoj sednici Skupštine Grada Sremska Mitrovica usvojena je Odluka o izmenama i dopunama Poslovnika o radu Skupštine u cilju jačanja lokalnog dijaloga i unapređenja otvorenosti rada skupštine prema civilnom društvu. Izmene su podrazumevale nove odredbe kojima se omogućuje da se na  sednicu stalnog radnog tela obavezno poziva predstavnik predlagača, kao iobrađivača akta koji se na sednici razmatra. Takođe, Radno telo može da omogući prisustvo,odnosno učešće predstavnika građana i udruženja građana na sednici Radnog tela uraspravi o određenim pitanjima iz nadležnosti radnog tela.

Isto tako, Skupštiski odbor može da omogući prisustvo, odnosno učešće predstavnika građana iudruženja građana na sednici Odbora u raspravi o određenim pitanjima iz oblastizaštite životne sredine.

Predložene izmene povećavaju transparentnost i otvorenost rada Skupštine grada Sremska Mitrovica za sve pitanja u njenoj nadležnosti, a pogotovo za pitanja zaštite životne sredine za koje su građani i stručna javnost najviše zainteresovani. Navedenim izmena se praktično omogućuje neposredno učešće i prisustvo građana i organizacija civilnog društva u radu lokalnog parlamenta,  i to oko njegovih najvažnijih odluka.

Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice, povodom navednih izmena Poslovnika dao je sledeću izjavu: „Ove izmene rezultat su, između ostalog, učešća Grada Sremska Mitrovica u projektu ODRŽIVI RAZVOJ ZA SVE – PLATFORMA ZA LOKALNI DIJALOG, koji finansira švajcarska organizacija HELVETAS uz pomoć Švajcarske razvojne agencije. Radi se o programu koji podržava zajedničke inicijative lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva. Grad Sremska Mitrovica u ovom projektu sarađuje sa udruženjem „Regionalne inicijative Srema“ iz Rume. Cilj ovog projekta odnosi se upravo na jačanje vidljivosti i kapaciteta “zelenih” i ostalih udruženja građana od interesa u regionu Sremaza zagovaranje, učešće, i monitoring u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou u oblasti zaštite životne sredine, i politike održivog razvoja zajednice. Ovo prvenstveno iz razloga što su teme životne sredine, održivog razvoja, klimatskihpromena od krucijalnog značaja i direktno utiču na kvalitet života svih građana u lokalnoj zajednici, pa tako i u našem gradu. Sa druge strane, projekat ODRŽIVI RAZVOJ ZA SVE – PLATFORMA ZA LOKALNI DIJALOG podstiče unapređenje modela rada lokalnih skupština i operativnih struktura u gradu u cilju većezastupljenosti predstavnika organizacija civilnog društva i javnosti u donošenju odluka, propisa i projekata koji se tiču zaštite životne sredinei održivog razvoja.Građani, naime, imaju pravo na administraciju koja se ponaša u skladu sa principima “dobre i transparentne uprave” i kojaje inkluzivna za javnost”.

Predsednik Skupštine grada, Vladimir Pavlović, smatra da je današnjim izmenama i dopunama poslovnika o radu Skupštine učinjen značajan korak u unapređenju rada lokalnog parlamenta i njegovoj otvorenosti za građane, civilni sektor i stručnu javnost, i to oko najvažnijih pitanja, kao što je zaštita životne sredine. „Na ovaj način, gradska skupština svrstava se u retke lokalne institucije u Srbiji koje su donele ovakve odluke u cilju transparentnosti svog rada. Sada nam sleduje neposredna primena ovih dopuna u Poslovniku. To će podrazumevati i određene obuke odbornika o načinu donošenja odluka u oblasti životne sredine, saradnje sa građanima u procesu usvajanja projekata, pre svega zaštite životne sredine i sl. Zadovoljstvo mi je da je Skupština grada dala svoj doprinos projektu koji finansirašvajcarska organizacija HELVETAS uz pomoć Švajcarske razvojne agencije” – istakao je Pavlović. 

Usvojena je Odluka o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Grada Sremska Mitrovica za 2022. godinu, kao i Izveštaj o izvršenju budžeta za period od 1. januara do 30. juna ove godine, o čemu je obrazloženje dao izvestilac načelnik Gradske uprave za budžet i lokalni ekonomski razvoj, Duško Šarošković.

Kako je istakao načelnik  Šarošković: „Razlozi za izmenu Odluke o budžetu su nove stavke, 333 miliona transfernih sredstva koja su nam odobrena za projekte, gde postoji i naš deo tj. sufinansiranje. Prebacili smo sredstava sa pozicija gde su završeni postupci nabavke i realizovani projekti ako ih je ostalo, tamo gde nedostaju, sad je sve uravnoteženo. Odluka o budžetu izmenjena je u obimu od nekih 600 miliona, za toliko je budžet veći od prvobitnog. U obavezi smo da primenimo povećanje zarada koje je propisao Zakon o budžetskom sistemu, a koje je Republika donela u decembru, što je bilo posle utvrđivanja našeg Nacrta odluke o budžetu za 2022. godinu. Rešenja poreza na imovinu, oko 37.000 pisanih rešenja dostavlja Pošta, tako da ih građani očekuju ovih dana. Finansijsku situaciju ocenjujem kao jako povoljnu u gradu.”

Odbornici su na današenjem zasedanju usvojili Odluku o promotivnoj ceni priključenja na gas u neparnoj strani stambenog naselja Matije Huđi. Ovom odlukom obuhvaćeni su svi višespratni objekti, kako je rekla Danica Nedić, direktorica Javnog preduzeća „Sremgas” izgradiće distributivnu mrežu i u parnom delu tog naselja, a za sada su uz podršku i razumevanje osnivača izdejstvovali povlašćenu cenu za naše sugrađane. „Dali smo predlog da se usvoji jedna uniformna cena od 50.000 dinara bez PDV za sve stambene jedinice, uz mogućnost plaćanja na 6 ili 12 mesečnih rata. Ta cena je svakako povoljnija u odnosu na cenu koju bi primenjivali metodologiju obračuna cene priključenja na distributivnu gasnu. Na ovaj način omogućićemo velikom broju potrošača da se priključi. Cilj nam je da ugasimo što veći broj ložišta i da u ovom naselju ne osetimo taj dim u grejnoj sezoni. Svaka stambena jedinica će imati svoje merilo protoka gasa, plaćaće se po utrošku”, dodala je Nedić.

Usvojen je Statut Predškolske ustanove „Pčelica” Sremska Mitrovica i Odluka o mreži ove ustanove koju čine devet objekata predškolske ustanove, od toga sedam objekata u Gradu Sremska Mitrovica i po jedan objekat u Laćarku i Mačvanskoj Mitrovici, 15 prilagođenih radnih prostora u osnovnim školama, i osam radnih prostora u seoskim mesnim zajednicama koji ispunjavaju uslove za obavljanje pripremnog predškolskog programa. „U starom delu „Popovićeve” škole biće četiri nove grupe predškolskog uzrasta, a u Vrtiću „Leptirić” u naselju Orao ćemo upisati dve grupe jaslica jer je velika potražnja i još jednu grupu jaslenog uzrasta otvaramo u „Maslačku”, na Starom mostu. Upisano je nešto više dece nego ovih godina ali otvaranjem novih šest grupa nismo rešili problem lista čekanja, još oko 130 dece čeka na upis,“ rekla je Snežana Konjević zamenica načelnika Gradske uprave za obrazovanje.

S obzirom da smeštajni kapaciteti vrtića „Đurđevak”, „Čuperak” i „Bubamara” nisu bili dovoljni, realizacija pripremnog predškolskog programa u grupama poludnevnog boravka omogućena je i u prostorijama osnovnih škola „Jovan Jovanović Zmaj” u Sremskoj Mitrovici i „Slobodan Bajić Paja” u Sremskoj Mitrovici, u školskoj 2022/2023 godini.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988