Vesti

Umetnički kutak Ambasade Švedske i Pipi Duga Čarapa u Turističkom info centru

Sremska Mitrovica – U okviru manifestacije Leto na Savi na terasi Turističkog info centra održana je aktivnost nazvana Umetnički kutak Ambasade Švedske. Prikazani su švedski filmovi za decu, izložene su knjige klasika švedske književnosti za decu, a događaj je završen Karnevalom Pipi Duge Čarape.

Grad Sremska Mitrovica zahvaljujući odličnoj saradnji sa Ambasadom Švedske priredio je Umetnički kutak te zemlje Severa Evrope kako bi naši najmlađi sugrađani mogli da uživaju u književnim delima i filmovima njihove produkcije. Pored njih, organizatori su bili Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica, Švedski institut i Švedski filmski institut. Leto na Savi tako je nastavljeno na terasi Turističkog info centra.

Radmila Grujić u ime Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica podsetila je da svake godine učestvuju u Manifestaciji Leto na Savi i dodala: „Ove godine u saradnji sa Ambasadom Švedske želeli smo da našim najmlađima poklonimo jedan bioskop na otvorenom.Oni su imali priliku da uživaju u dečijim filmovima, ali za njih smo pripremili i radionice o temi Pipi Duge Čarape, s tim u vezi ukoliko danas neko ne stigne da prisustvuje ovoj projekciji dečijih filmova, imaće priliku da i sutra na najzabavnijoj terasi turističkog info centra uživa u filmovima za decu i radionicama, naravno od 19 sati.”

Terasa Turističkog info centra bila je pretvorena u bioskop za najmlađe Mitrovčane, a na repertoaru su bili švedski filmovi za decu: Majmunče (Monkey) i Visoko na nebu (Up in the sky).

Kako je rekla Bojana Maljukanović u ime Ambasade Švedske u Beogradu: „Ovaj letnji bioskop i druženje koje organizujemo ovog vikenda je zapravo nastavak veoma uspešne saradnje koju naša Ambasada ima sa Gradom Sremska Mitrovica već duže vreme. Dogovorili smo se da malo promovišemo švedsku književnost za decu i neke filmove, tako da se veoma radujem ovom druženju. Meni je naročito drago, pošto dolazim Sremske Mitrovice, živim tu, što upravo ovde imamo priliku da se družimo i sa mitrovačkom decom i omladinom.”

Održan je i Karneval Pipi Duge Čarape, odnosno maskenbal i izbor za najšašviju Pipi. Knjiga nazvana po Pipi, najpoznatije je delo za decu švedske književnice Astrid Lindgren, prevedeno na više od 90 jezika. Među najznačajnijim nagradama za književnost za decu u svetu jeste i nagrada nazvana po ovoj spisateljici koja dodeljuje se upravo u Švedskoj.

Terasom Info centra profdefilovale su devojčice maskirane kao Pipi Duga Čarapa. Neke su se maskirale kod kuće, a druge su našminkane i vezane su im kikice na karenavalu.

U kutku Pipi Duge Čarape, posetioci su mogli i da pročitaju neke od klasika švedske književnosti za decu. U toj zemlji je svaka deseta objavljena knjiga – knjiga za mališane. Prikazani filmovi privukli su, takođe, veliku pažnju mališana.

Leto na Savi traje sve do kraja jula. Sve zainteresvoane podsećamo da će biti održana projekcija filmova i u nedelju 3. jula 2022. godine.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291