Vesti

Nova sanitarna deponija za Martince i Kuzmin

Martinci – U ataru sela Martinci završeni su radovi na opremanju sanitarne deponije za animalni otpad koju će koristiti meštani dva sela. Završne radove propratili su Dražen Riđošić, načelnik Gradske uprave za socijalnu i zdravstvenu zaštitu i zaštitu životne sredine sa saradnicima i predstavnici mesnih zajednica Martinici i Kuzmin.

Životna sredina ili čovekova okolina je sve ono što nas okružuje, odnosno sve ono sa čime je direktno ili indirektno povezana čovekova životna i proizvodna aktivnost i zato je treba čuvati. Opremanje sanitarne deponije Martinaca i Kuzmina završeno je i meštani sada mogu da je koriste kako bi žvotna sredina sredina u ovom delu mitrovačkog područja bila još zdravija.

Dražen Riđošić, načelnik Gradske uprave za socijalnu i zdravstvenu zaštitu i zaštitu životne sredine, ističe da je na ovaj način rešen problem odlaganja animalnog otpada na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, za ova dva sela: „Cilj nam je prvenstveno da se zaštiti život i zdravlje građana, kao i životna sredina. Ova deponija, odnosno spremište urađeno je slično kao u Laćarku, postavljena su četiri kontejnera, izbetonirana je površina od 200 kvadrata i postavljena je zaštitna žičana ograda koja sprečava iznošenje uginulih životinja od strane drugih životinja. Prilikom obilaska  naseljenih mesta naše opštine video sam da građani odlažu animalni otpad u atarima, prilaznim putevima i kanalima, pa ovim putem apelujem na njih da to ubuduće čine na mestima koja su isključivo za to i predviđena, kao što je ovo ovde u Martincima. Lokalna samouprava i u narednom periodu nastaviće da štiti životnu sredinu, a takođe i zdravlje i bezbednost naših građana.”

Sanitarna deponija kao rešenje za animalni otpad predstavlja veliku stvar za oba sela i Martince i Kuzmin, to je bio dugogodišnji plan, a rezultat njihove saradnje je pred nama. Prema rečima zamenika predsednika Saveta Mesne zajednice „Martinici” Darka Gavrilovića zajedničkim snagama uradili su ovaj projekat jer jedni bez drugih ne mogu.

„Pronašli smo lokaciju koja nam odgovara, jer je udaljena dva kilometra od sela. Zahvaljujem se lokalnoj samoupravi što su imali veliko razumevanje za naš dugogodišnji problem. Ovo je parcela od 5,5 hektara, a mi smo jedan deo odvojili da napravimo deponiju za odlaganje animalnog otpada, kao što je to urađeno u Laćarku. Naša je prednost što imamo zajedničkog seoskog higijeničara i ovim putem apelujem na meštane Martinaca i Kuzmina da animalni otpad odlažu kod njega, jer će on biti zadužen da vodi računa o sanitarnoj deponiji, na parceli od 200 kvadrata. Mislim da smo ovim putem napravili jedan iskorak ka napretku u ekologiji, međutim, moramo da krenemo od samih nas i da korigujemo ono što smo do sada radili. Ovo je jedan vid da utičemo na svest građana i ako smo to uspeli barem deset posto, onda smo uradili odličan posao”, rekao je Gavrilović.

Briga o životnoj sredini je prioritet od sveukupnog značaja za društvo. Zdrava životna sredina je osnov za očuvanje ljudske egzistencije, zdravog razvoja društva i bitan faktor za nivo života stanovništva. Zbog toga nadležni rade sve kako bi unapredili okolinu gde živimo.

„Apelujem na sve meštane, kako Martinaca, tako i Kuzmina, da koriste ovu uslugu, jer mimo ovog prostora gde će biti sabirni centar za animalni otpad, mi takođe imamo i uslugu koja je besplatna za naše meštane. Reč je o prikupljanju animalnog otpada na kućnoj adresi. Svaki drugi dan u svakom selu ide vozilo seoskog higijeničara koje vrši uslugu prikupljanja i koja je besplatna za stanovnike Martinaca i Kuzmina. U cilju lakšeg prilaza deponiji u planu je da se u narednom periodu ovde uradi put dužine 300 metara,” rekao je Stevan Savčić, član Saveta Mesne zajednice „Kuzmin”.

Grad Sremska Mitrovica u oblasti ekologije prepoznat je kao lider, o čemu pored brojnih projekata i akcija, svedoče i nagrade ali lokalna vlast planira da i dalje unapređuje životnu sredinu. Uz višegodišnje zbrinjavanje pesticidnog otpada, u oblasti ruralnog razvoja, sada će se na adekvatan način upravljati i animalnim otpadom.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291