Vesti

Modeli i perspektive upravljanja otpadom

Sremska Mitrovica – Radionica o temi Modeli i perspektive upravljanja otpadom u Gradu Sremska Mitrovica održana je u Gradskoj kući, u okviru projekta Održivi razvoj za sve –  platforma za lokalni dijalog koji sprovodi naša gradska uprava sa svojim partnerima.

Grad realizuje ovaj projekat u saradnji sa nevladinom organizacijom Regionalna inicijativa Srema. Radionicu, otvorenu za građanstvo, vodila je Tamara Milković, referent za odnose sa javnošću JKP „Komunalije” koja je naglasila da je to veoma značajno predavanje interaktivnog tipa.

„Ovaj projekat je finansiran od strane švajcarske agencije Helvetas i Švajcarske razvojne agencije. Zašto je značajna ova radionica, zato što će prisustvovati građanstvo to i jeste osnovni cilj, upravo lokalni dijalog, da razgovaramo sa našim sugrađanima, sa ljudima koji nisu stručni u oblasti upravljanjem otpadom, da čuju gde se naš grad, Sremska Mitrovica, trenutno nalazi i šta je ono što je u planu. Takođe možemo da razjasnimo neke određene nejasnoće, da možda čujemo neke ideje, sugestije da bi dalje unapredili ovaj sistem upravljanja otpadom ali naravno već mislim da su mnogi sugrađani upoznati s tim da je Sremska Mitrovica jedna od vodećih lokalnih samouprava u ovoj oblasti i mi upravo želimo da čujemo i glas naroda i da dalje usavršavamo postojeći sistem,” rekla je Tamara Milković.

Nastavlja se podela plavih kanti individualnim domaćinstvima, u planu je postavljanje preko 300 kontejnera za primarnu separaciju u stambenim naseljima, na novim lokacijama koje će biti dostupne svim građanima. Takođe, prema njenim rečima planiraju, kada usavrše ovaj sistem primarne separacije pet ambalaže, papira, kartona i metala, da se bave organskim otpadom koji čini 60% ukupne količine otpada deponije, dakle sledeći korak je briga o kompostiranju, edukacija ljudi i podela kompostera koje svi željno očekuju.

Pored savremene opreme veoma je važna edukacija, kako najavljuje Milković, očekuje se izgradnja Ekološko edukativnog centra na otvorenom, na prostoru Reciklažnog dvorišta, koji će biti namenjen za edukaciju svih naših sugrađana, od predškolaca, učenika osnovnih i srednjih škola, takođe i preduzeća koja su zainteresovana, a gde će sugrađani moći da vide kako se radi separacija otpada.

Projektom primarne separacije otpada pokrenutim u četiri regiona, predviđena je samo za urbanu zonu podela plavih kanti i postavljanje kontejnera ali ono što Javno komunalno preduzeće „Komunalije” planira, kako navodi Tamara Milković, jeste da sve svoje resurse za primarnu separaciju, a to je velik broj kaveza za primarnu separaciju, polako usmeri ka seoskim sredinama i da budu postavljeni kod seoskih mesnih zajednica. Radiće se korak po korak jer je i uspostavljanje ovog  sistema u gradu trajalo dugo. Iako je 100% naše teritorije pokriveno sistemom odvoza komunalnog otpada, cilj je da se primarna separacija uspostavi, takođe, na čitavoj teritoriji.

Milan Vignjević predsednik Mesne zajednice „Nikola Tesla” rekao je: „U akciji podele plavih kanti bio je veliki odziv građana, svi su zadovoljni. To su kante za papir, plastiku i metal jer će sve biti posebno reciklirano. Na današnjoj radionici dobili smo savete kako ćemo u budućnosti da recikliramo i nak oji način da sarađujemo sa našim građanima.”

Plave kante još uvek nisu sve podeljene i Milkovićeva je ponovo apelovala na sugrađane da se jave u svoje mesne zajednice da ih preuzmu, dodala je da 1.200 domaćinstava koji ih imaju od 2015. godine, mogu da uzmu veće kante jer reciklabilnog otpada ima dosta. Ukoliko se podele sve kante, planirano je da do kraja meseca počne odovoz ove vrste otpada.

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142