Vesti

Podela kanti za primarnu separaciju kućnog smeća

Sremska Mitrovica – Počeo je projekat odvajanja kućnog otpada u gradu Sremska Mitrovica, pod sloganom „brzo i lako u Sremskoj Mitrovici sada odvaja svako”. U okviru projekta „Odvajamo” nadležni iz JKP „Komunalija” organizovano su delili kante građanima Mesne zajednice „22. avgust”.

Projekat primarne separacije otpada u domaćinstvima u individualnom tipu stanovanja započeo je u MZ „22.avgust” podelom kanti za primarnu separaciju kućnog smeća. Sva domaćinstva u individualnom tipu stanovanja, u kućama, u Sremskoj Mitrovici će dobiti po jednu plavu kantu u koju treba da odlažu reciklabilni otpad. Kante se dele preko mesnih zajednica, potrebno je samo da građani dođu po Plavu kantu bez rasporeda, bilo kog dana i ponesu ličnu kartu.

Tamara Milković, PR JKP „Komunalije” Sremska Mitrovica rekla je: „U okviru projekta „Odvajamo” biće uspostavljen čitav sistem, biće postavljeni kontejneri za primarnu separaciju po gradu. Počeli smo da delimo kante malo ranije zbog velikog broja ukupno 7571 kanta pripada gradu, samo u urbanoj sredini se dele, nažalost, neće ih imati prigradska naselja u ovom projektu. Od samog početka podele plavih kanti je bio veliki odziv, međutim sada se to malo stišava, htela bih da zamolim sugrađane koji nisu preuzeli svoju Plavu kantu da dođu u mesnu zajednicu potpišu ugovor o preuzimanju, potpuno je  besplatno. Plave kante ćemo krenuti da praznimo kada se podele sve, kako još nismo podelili kompletno sve kante, nisu se svi sugrađani setili da treba da dođu ili nisu čuli, ovim putem pozivam sve u individualnim domaćinstvima ko nije preuzeo svoju kantu, da je preuzme. Na ovaj način sugrađani će doprineti čistoći grada i zaštiti životne sredine, smanjiće se količina otpada u kanti koju imaju za mešani komunalni otpad, drastično i to će im olakšati biće im urednije i dvorište, okolina kuće, a i one mlađe generacije će polako početi da uče šta znači odvajanje otpada i koliko to znači za životnu sredinu.”

Još jednom je apelovala na sugrađane da preuzmu svoju Plavu kantu, a onima koji su preuzeli da se još malo strpe, jedan kamion specijalizovan za pražnjenje ovih kanti i kontejnera je stigao brendiran je, a drugi, veći od 20 kubika, očekuju uskoro kako bi mogli kompletno da uspostave sistem. Sugrađani će dobiti u svojim poštanskim sandučićima od JKP „Komunalija” flajer sa tačnim objašnjenjem šta može da se stavi u kantu, šta ne i sa tačnim uputstvom kada će biti pražnjenje, tačno po datumima. Prazniće Plave kante verovatno svake druge ili treće nedelje u mesecu, tada građani mogu da iznose kante.

Kako je rekao Marijan Radošević predsednik Saveta Mesne zajednice „22. avgust” oni su već počeli ovu akciju: „Pre tri meseca smo počeli podelu Plavih kanti za papir, metal i plastiku i otprilike do sada smo podelili skoro 400 kanti, od prilike 600, koliko imamo na teritoriji naše mesne zajednice. Sugrađani su se prilično lepo odazvali, čak je dve trećine podeljeno i veoma su zadovoljni jer odvajanje sekundarnog otpada od zelenih kanti olakšava i smanjuje količinu otpada u tim zelenim kantama. Zadovoljni su Plavim kantama, pošto su velike i praktične. Ovom prilkom  pozvao bih da se odazovu oni koji nisu preuzeli Plave kante dođu u mesnu zajednicu radnim svakim danom u periodu od 9:00 do 13:00 h i preuzmu ih kako bi što pre počeli sa sakupljanjem odnosom odvoza otpada.”

Projekat je finansiran od strane Kraljevine Švedske, preko Ministarstva zaštite životne sredine, a partneri su Grad Sremska Mitrovica, Javno komunalno preduzeće „Komunalije”. Plave kante namenjene su za odvajanje reciklabilnog otpada od 240 litara.

Velimir Vukolić živi ovde u naselju, vroma je zadovoljan ovim projektom i kaže: „Preuzeo sam ranije kantu. Čim je krenula akcija preuzeo sam kantu i drago mi je da smo dobili priliku da sad već jednom odvojimo različit otpad, da ide posebno. Do sad je sve išlo zajedno u jednu kantu, sad papir, metal i plastika posebno. Hvala što su nam omogućili sad ostaje na nama građanima da se malo potrudimo i da ovaj grad ulepšamo i da živimo kao sav normalan svet.”

Svako domaćinstvo u individualnom tipu stanovanja će dobiti po jednu plavu kantu. Građani će naknadno dobiti i edukativni materijal, brošuru, u kojoj će naći sve detalje u vezi sa ovim otpadom i smernice šta treba odlagati u Plavu kantu.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142