Vesti

Deca sa Kosova i Metohije gosti učenika OŠ „Boško Palkovljević Pinki”

Sremska Mitrovica – Deca iz Kosovske Gračanice došla su u posetu učenicima Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki”. Tokom vikenda upoznaće naš grad, posetiće Muzej Srema, Carsku palatu i hipodrom na KPD-omu.

Povodom dolaska dece sa Kosova i Metohije u goste učenicima OŠ „Boško Palkovljević Pinki” u Sremskoj Mitrovici, pripremljen je program dočeka. Posebne i veoma drage goste dočekali su učenici, nastavnici, a dobrodošlicu im je poželeo i direktor škole.

Igor Došen direktor Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki” rekao je: „Naredna dva dana smo domaćini deci i nastavnicima sa Kosova i Metohije. Ovo je jedinstvena prilika da upoznaju našu školu, naš grad, jedni druge i da se sprijatelje sa svojim vršnjacima. S druge strane, naši učenici će saznati sve o uslovima života i školovanja vršnjaka u našoj južnoj pokrajini. Nadam se da se ovom posetom neće završiti naše prijateljstvo. Zahvalio bih se svima koji su učestvovali u organizaciji, pre svega našim učenicima, roditeljima, učiteljici Snežani Tomić Sladojević koja je uvek motivisana za ovakve aktivnosti i naravno KPD-omu koji nam uvek izlazi u susret kada su aktivnosti ovog ili sličnog tipa.”

Ovo je samo jedna u nizu akcija koja je deo saradnje dve škole, do sada su više puta organizovali prikupljanje i slanje paketa i poklona deci KIM, a poslali su im i razglednice sa motivima grada. Inicijator ove posete, kao i brojnih akcija je učiteljica te škole Snežana Sladojević.

„Zahvaljujući Humanitarnoj organizaciji Svi za Kosmet s kojima sam sarađivala već unazad nekih sedam, osam godina zahvaljujući mojoj ćerki, krenula sam na Kosovo, bila u Kosovskoj Gračanici, upoznala decu iz Osnovne škole „Kralj Milutin” kada smo pričali s kolegama i roditeljima da li bi oni došli kod nas jer je njihova želja bila da dođu ovde. Moja želja je bila da se deca Srema i naše Sremske Mitrovice, naše škole upoznaju i da se druže sa decom sa Kosova. Dvadeset dva učenika ima kod nas u odeljenju, došlo je 19 učenika ostaju tri tri dana, osmislili smo lep program za njih, lepo druženje, iako najviše želim da oni što više vremena provedu sa svojim drugarima, da se razvija drugarstvo i prijateljstvo,” rekla je učiteljica Snežana Sladojević.

U toku boravka „Pinkijevci” će svojim vršnjacima pokazati znamenitosti našeg grada, prethodno naslikane na razglednicima koje su im slali domaćini. Program posete obuhvata organizovane obilaske ustanova kulture gde će gosti upoznati istorjiu našeg grada.

Melanija Horvatić učenica četvrtog razreda Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki” dočekala je svoje drugare i rekla: „Jako sam uzbuđena što ću upoznati nove drugare i što ćemo steći nova prijateljstva. Jedva sam čekala da nam oni dođu, da se upoznamo i da se družimo zajedno.”

Kroz saradnja ove dve škole stvorilo se i prijateljstvo između učenika, koji sada imaju priliku da se upoznaju i ponesu lepe uspomene iz ovih krajeva. Takođe, goste je povrh svega, oduševilo to što su se upoznali sa svojim drugarima koji su im poslali razglednice.

Kako je rekla Natalija Bogdanović učenica trećeg razreda Osnovne škole „Kralj Milutin” koja je došla u goste Mitrovčanima: „Bila sam mnogo uzbuđena i jedva sam čekala da stignemo. Najviše sam očekivala, mislim i pretpostavila sam da će biti neki program za nas, neka predstava, tako nešto.”

U bogatom programu za drugare nastupio je i školski hor kojim je dirigovala Aleksandra Garunović.

Deca će boraviti kod učenika OŠ „Boško Palkovljević Pinki” do nedelje 12. juna 2022. godine, kada će se vrati u Kosovsku Gračanicu.

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988