Vesti

Ministarka Kisić dodelila ugovore za samozapošljavanje

Sremska Mitrovica – Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić dodelila je u našem gradu ugovore poslodavcima za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih i za stručnu praksu u 2022. godini i pohvalila veoma nisku stopu nezaposlenosti u našem gradu.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić poručila je da mere aktivne politike zapošljavanja doprinose povećanju stope zaposlenosti i pobošljanju stanja na tržištu rada i istakla da je ponosna jer je u našoj zemlji stopa nezaposlenosti na jednocifrenom broju. 

„Još veći uspeh svih nas je to što Sremski okrug i posebno Grad  Sremska Mitrovica imaju dvostruko manju stopu nezaposlenosti u odnosu na prosek zemlje, taj broj od 4% jeste nešto što smo beskrajno ponosni. Ugovore za sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja u sremskim opštinama dobilo je 88 prethodno nezaposlenih osoba priliku da radi, među njima su i četiri osobe sa invaliditetom. Jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je da sačuvamo svako radno mesto i da ubrzano idemo ka povećanju stope zaposlenosti. Mere aktivne politike zapošljavanja su među značajnim aktivnostima kojima taj cilj ostvarujemo,” istakla je Kisić i dodala da je u toku  novi poziv za mere aktivne politike zapošljavanja, javne radove i subvencije za samozapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih osoba.

Ministarka Kisić je navela da je za subvencije za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih i za stručnu praksu na nivou Sremskog okruga izdvjeno je nešto više od 26 miliona dinara i izrazila uverenje da će njihova realizacija doprineti još boljim rezultatima u tom okrugu.

Svim koji su dobili ugovore čestitala je gradonačelnica Svetlana Milovanović i zahvalila se  ministarstvu: „Meni je posebna čast i zadovoljstvo što mogu da vas sve pozdravim u ime Grada Sremska Mitrovica i u svoje lično ime. Posebno mi je zadovoljstvo što je danas naša draga ministarka sa nama, kao i uvek rado viđen gost u Sremskoj Mitrovici, kod nas uvek dolazi lepim povodom, kao što je i ovo potpisivanje ugovora. Ovo je odličan primer prakse kako lepo sarađuju u ovom slučaju Nacionalna služba za zapošljavanje i lokalna samouprava sa republičkim nivoima vlasti, odnosno sa ministarstvom. Posebno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u poslednje vreme imamo puno lepih događaja. Čestitala bih vama svima, drago mi je što ovde vidim puno i mladih osoba, želim vam puno sreće u radu, ne sumnjam u vas. Ono što mogu još da istaknem što je veoma bitno za Sremsku Mitrovicu jeste da je naša stopa nezaposlenosti niska, negde ispod 4% sada sa ovim će biti još niža i radimo dalje na tome.”

Ugovore su na svečanosti u Gradskoj kući uručili Zoran Martinović direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije i Darija Kisić ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da je u ovoj godini do sada 7.200 lica uključeno u finansijske podsticajne mere te službe i da se očekuje da do kraja godine taj broj bude preko 20.000. „Dešava se širom Srbije da imamo primere dobre prakse da neko lice koje je u jednoj godini dobilo subvenciju za razvoj sopstvenog biznisa, u narednoj godini podnosi zahtev za programe zapošljavanja ili obuka dodatnih lica. Verujem da će među vama svakako biti i takvih preduzetnika. Nacionalna služba vas podržava ovom subvencijom koja je svakako stimulativna, iznosi 300.000 dinara po jednom licu, za osobe sa invaliditetom 330. 000 dinara i zapravo je potvrda da to jeste za vas na neki način prihvatljivo i unosno,” dodao je Martinović.

 Martinović je pozvao poslodavce i lokalne samouprave da nastave partnerstvo sa NSZ na polju zapošljavanja, a svima koji su danas krenuli preduzetničke poželeo puno uspeha i izrazio uverno da su izabrali pravu preduzetničku i poslovnu ideju koja će omogućiti održivost njihovog poslovanja.

Marijana Grabić direktorica Nacionalne službe za zapošljavanje Filijala Sremska Mitrovica pridružila se čestitakama i rekla: „Danas smo organizovali svečanu dodelu ugovora korisnicima subvencije za samozapošljavanje, do sada smo dodelili 88 subvencija, od toga su četiri osobe sa invaliditetom, iznos subvencije 300.000 dinara i mi danas uručujemo ugovore tim licima koja su već otvorila radnju i potpisala ugovor sa nacionalnom službom. Broj zainteresovanih lica za pokretanje sopstvenog biznisa je sve veći i u 2020, 2021, godini je po 130 lica u toku godine dobilo subvencije i čak  90% oni koji su dobili subvenciju radi i nakon ugovorne obaveze. Na našoj evidenciji trenutno se nalazi 10.800 nezaposlenih lica što je 25% manje u odnosu na isti period prošle godine, neki drugi pokazatelji koji nam govore da je privredni rast celokupnog Srema sve veći je i to što smo samo u aprilu ove godine imali 330 prijava za slobodna radna mesta.”

Od drugih aktivnosti najavila je Sajam zapošljavanja koji organizuju u petak i gde će prisustvovati 25 poslodavaca koji imaju preko 400 slobodnih radnih mesta. Sajam traje od 11 do 13 sati i pozvala je sva nezaposlena lica kao i lica koja su zaposlena i žele da promene svoj posao da posete sajam i vide koja slobodna mesta su trenutno aktuelna.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291