Vesti

Novi aparati i oprema za patologiju mitrovačke bolnice

Sremska Mitrovica – Novi aparati i oprema nabavljeni su u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica u Odseku za kliničku patologiju. Na taj način biće unapređen rad lekara na polju histopatološke analize uzorkovanog materijala, čime će se preciznije određivati terapija.

Služba za patologiju ima mali broj zaposlenih ali ogroman broj pregleda i jedna je od opterećenijih službi u bolnici. Nabavljeni su: Tkivni procesor, kriotom, aparat za kalupljenje, dva rotaciona mikrotoma, fioke sa slajdovima i kasetama. Zajedno sa ovom opremom, bolnica je dobila i nov porođajni sto, a sredstva za nabavku obezbedila je Vlada AP Vojvodine, po osnovu konkursa Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo. Ukupna vrednost novih medicinskih aparata i opreme je nešto preko 18 miliona dinara.

Kako je rekao prim.dr Dragan Malobabić, v.d.direktora Opšte bolnice Sremska Mitrovica na konferenciji za novinare: „Patologija je jedan od ključnih delova bolnice. Sav materijal koji se dobija na operacijama ovde dolazi na analizu. Poslednji put je ozbiljnija oprema dobijena pre četvrt veka, a sada je Pokrajinski sekretarijat za zdravlje u potpunosti zamenio novom u vrednosti oko 12 miliona dinara. Ukupno je u poslednjih pet godina Pokrajinski sekretarijat opremom, a deo je bio iz donacija, pomogao našu ustanovu sa 250 miliona dinara. Dobili smo suvremeni tkivni procesor, uređaj koji u toku noći radi, kako ne bi opterećivali naše osoblje mimo radnog vremena, a koristi i hemikalije koje su štetne po zdravlje, ima oko dva, tri puta veći kapacitet u odnosu na prethodnu opremu. Sva oprema koja je ovde ikada nabavljena nalazi se i dalje u funkciji. Nalazi, parafinske pločice i kalupi koji ovde nastaju čuvaju se trajno. Svaki sugrađanin koji je ležao u ovoj bolnici može ih odneti i u druge na pregled. Služba je za svaku pohvalu, nadam se da će nastaviti da rade u tolikom obimu i sa opremom koju su dobili.”

Svako ko je nekada imao bilo kakav isečak, prema rečima direktora dr Malobabića, taj materijal je završio u ovoj službi. Prosečan broj dana za dobijanje rezultata u ostalim bolnicama u Srbiji je oko 30 dana, a ovde nikada nije duže od 10 dana.

„Veliku pažnju smo usmerili na kredit koji je Republika Srbija podigla od Svetske banke. Imamo informaciju da smo u tom kreditu prošli sa pokretnim i stacionarnim rendgenom. U funkcionalnost pokretnih rendgena smo imali prilike da se uverimo u doba koronavirusa, kada su u bolesničkim sobama slikani pacijenti, a film se putem bežične veze prebacivao kod lekara. Nadam se da ćemo biti u prilici da obradujemo naše sugrađane postavljanjem još jednog skenera, tako da bismo tu smanjili liste čekanja i eventualne kvarove lakše prebrodili. Čitav niz službi će zameniti svoju opremu, Služba za gastroenterologiju, zatim na rendgenu nabavka još jednog ultrazvuka, porođajni stolovi, stići će i novi hirurški instrumenti, a nadamo se nabavci i jednog sanitetskog vozila”, dodao je Malobabić.

Kad je reč o trenutnoj epidemiološkoj situaciji brojevi obolelih su i dalje preko hiljadu na niovu države, ali za sada nema pritiska na ambulantni i ležeći deo bolnice, a pacijenti su uglavnom starije životne dobi, navodi Malobabić i dodaje da su u zgradi Hirurškog bloka zadržali jedan sprat, gde je trenutno šest pacijenata, a već duži broj dana nema pacijenata na respiratoru. Nada se da će i taj sprat uskoro pustiti u funkciju, međutim, uvek će morati da postoji određeni prostor za te pacijente zbog toga što je bolest zarazna.

Dr Dragan Šojić, šef Odseka kliničke patologije kaže: „Proteklih godina je porastao broj dijagnostičkih procedura i broj biopsijskih uzoraka, oprema koja je kod nas je zastarela, npr. kapacitet procesora za fiksaciju histoloških preparata bio je 96 uzoraka dnevno, dok novi na dnevnom nivou može da obradi 216 histoloških uzoraka dnevno, što je daleko više od prethodne opreme čiji kapacitet ne zadovoljava naše potrebe. Uz manje korišćenje potrošnog materijala, ta oprema se isplati za godinu dana. Stigao je novi aparat centar za kalupljenje, koji sadrži toplu i hladnu ploču, gde se posle histološke pripreme vrši kalupljenje, koje dalje ide na sečenje. Sa najnovijom opremom stigla su i dva rotaciona mikrooma, do sada smo imali star 30 godina. Tu se vrše preseci na veličini od četiri mikrooma. U novoj kupovini opreme, stigao je i ex tempori aparat, koji služi za analizu tokom operacije. Taj aparat koristimo, u vremenu pre koronavirusa oko 400 puta godišnje, to je broj operacija koje se vrše u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica na godišnjem nivou.”

Novi aparati doprineće napretku u radu, u smislu brže i jasnije histopatološke analize dopremljenog materijala, na osnovu koje lekar određuje terapiju, koju pacijent treba da primi i zato je važno da ona bude pravilno i precizno utvrđena. 

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291