Vesti

Međunarodni dan Roma

Sremska Mitrovica – Međunarodni dan Roma, 8. april, je dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju.

Grad Sremska Mitrovica posebnu pažnju posvećuje romskom stanovništvu, uglavnom kroz saradnju sa civilnim sektorom koji zastupa interese ove ranjive kategorije stanovništva. Stoga se u Mitrovici realizuje nekoliko programa podrške Romima, od kojih je najznačajniji projekat „Kreiramo mogućnosti za krojenje novog života”. Projekat se implementira kroz program „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”, a sprovodi u okviru Nemačke razvojne saradnje.

Cilj projekta je obezbeđivanje podrške zelenom zapošljavanju i samozapošljavanju Roma i drugih ranjivih grupa kroz primenu održivih inovativnih modela socijalnog preduzetništva i cirkularne ekonomije.

Najvažnije aktivnosti projekta se ogledaju kroz sprovođenje obuka za Rome i druge ranjive grupe u oblasti zelene i cirkularne ekonomije, posebno reciklaže tekstila, i stvaranje uslova za započinjanje i održavanja poslovanja, započinjanje i održavanje poslovanja, sakupljanje, sortiranje i obradu tekstila na specifičnim i inovativnim proizvodnim linijama, konfekcijskog šivenja i pravljenja proizvoda od tekstila i sl. Na nivou projekta, obuke će u skladu sa mapiranim potrebama i mogućnostima pohađati više od 50 korisnika dok će od tog broja 15 osoba biti zaposleno kod poznatog poslodavca, 5 najboljih poslovnih ideja biti podržano finansijskim sredstvima, a 10 osoba biti podržano za sticanje prihoda kroz opremanje mini konfekcijskim postrojenjima.

Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice, i Vladimir Pavlović, predsednik MZ „Sava”, posetili su pripadnike Romske zajednice iz Mesne zajednice „Sava”, stanovnike najvećeg mitrovačkog romskog naselja „Jalija” i čestitali im praznik. Tom prilikom obišli su i prostorije novog „Boks kluba” u ovom naselju, čije se zvanično otvaranje uskoro očekuje.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988