Vesti

Međunarodni dan Roma

Sremska Mitrovica – Međunarodni dan Roma, 8. april, je dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju.

Grad Sremska Mitrovica posebnu pažnju posvećuje romskom stanovništvu, uglavnom kroz saradnju sa civilnim sektorom koji zastupa interese ove ranjive kategorije stanovništva. Stoga se u Mitrovici realizuje nekoliko programa podrške Romima, od kojih je najznačajniji projekat „Kreiramo mogućnosti za krojenje novog života”. Projekat se implementira kroz program „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”, a sprovodi u okviru Nemačke razvojne saradnje.

Cilj projekta je obezbeđivanje podrške zelenom zapošljavanju i samozapošljavanju Roma i drugih ranjivih grupa kroz primenu održivih inovativnih modela socijalnog preduzetništva i cirkularne ekonomije.

Najvažnije aktivnosti projekta se ogledaju kroz sprovođenje obuka za Rome i druge ranjive grupe u oblasti zelene i cirkularne ekonomije, posebno reciklaže tekstila, i stvaranje uslova za započinjanje i održavanja poslovanja, započinjanje i održavanje poslovanja, sakupljanje, sortiranje i obradu tekstila na specifičnim i inovativnim proizvodnim linijama, konfekcijskog šivenja i pravljenja proizvoda od tekstila i sl. Na nivou projekta, obuke će u skladu sa mapiranim potrebama i mogućnostima pohađati više od 50 korisnika dok će od tog broja 15 osoba biti zaposleno kod poznatog poslodavca, 5 najboljih poslovnih ideja biti podržano finansijskim sredstvima, a 10 osoba biti podržano za sticanje prihoda kroz opremanje mini konfekcijskim postrojenjima.

Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice, i Vladimir Pavlović, predsednik MZ „Sava”, posetili su pripadnike Romske zajednice iz Mesne zajednice „Sava”, stanovnike najvećeg mitrovačkog romskog naselja „Jalija” i čestitali im praznik. Tom prilikom obišli su i prostorije novog „Boks kluba” u ovom naselju, čije se zvanično otvaranje uskoro očekuje.

Najava događaja

01okt09:0016:00Manifestacija „Gljive kao hrana i lek”

01okt10:0013:00Centar bez automobila – kroz Sirmium na biciklu

01okt15:0016:45Radnički dočekuje Grafičar iz Beograda

10okt16:0020:00Trener svetske atletske šampionke Femke Bol drži predavanje u Sremskoj Mitrovici

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8480117.1996117.5512