Vesti

Mitrovčani snimili pad nevidljivog

Sremska Mitrovica – Prve snimke nevidljivog aviona F-117 koga je naša protivvazdušna odbrana na današnji dan pre 23 godine srušila kod Buđanovaca načinila su trojica Mitrovčana.

Avion koji na prvi pogled to nije, avion koji je bilo nemoguće opaziti, a kamoli pogoditi ili potpuno uništiti, pao je u atar sela Buđanovci pre 23 godine. Prve snimke oborenog aviona poslala je ekipa mitrovačke RTV M.

F-117 Najthok je 27. marta 1999. godine iz baze u Avijanu prema tadašnjoj SR Jugoslaviji poveo potpukovnik Dejl Zelko, ali nije uspeo da ga vrati nazad. Siguran u nevidljivost svoje letelice uključio je autopilot i već ucrtanom rutom krenuo u povratak sa misije u kojoj je ispalio dve rakete na ciljeve u okolini Beograda.

Ipak, ključni trenutak za dalju budućnosti celog projekta F-117 dogodio se na teritoriji gde se to najmanje očekivalo. U okviru NATO agresije na SRJ, „stelt” je već trećeg dana bio upotrebljen, međutim, komanda NATO nije računala na to da je srpska PVO opremljena „muzejskim” primerkom ruskog raketnog sistema S-125 Neva, proizvedenog 60. godina 20. veka.

F-117A je oboren pošto je rano otkriven, praćen i u trenutku povećane površine radarskog preseka prepoznat i pogođen. Tom prilikom je srpskoj PVO na ruku išao i splet okolnosti, u trenutku preleta „stelt” je bio dvostruko osvetljen, što je omogućilo čist pogodak.

Pad aviona je primećen i u Sremskoj Mitrovici. Ekipa Radio televizije M koju su činili direktor Ivan Rakić, novinar Vladimir Živčić i snimatelj Dragomir Grujičić imala je dojavu da je nešto palo u blizini Hrtkovaca. Odmah su se kolima zaputili na teren. Po sećanju snimatelja Dragana Grujičića utvrdili su da pad nepoznate letelice nije bio kod Hrtkovaca. Potom su svoju potragu nastavili ka Eremu gde su dobili obaveštenja da se upute u atar južno od Rume. Tu su u blizini sela Buđanovaca otkrili olupinu aviona. Nešto ranije su pristigli i vatrogasci.

Dok su pravili snimke oborenog aviona shvatili su da je reč o američkom čudu tehnologije čuvenom F-117. Odmah pošto je Dragan Grujičić napravio  snimke oborenog aviona  uputili su se u pratnji Jove Vukadinovića tadašnjeg oficira policije iz Sremske Mitrovice za Beograd. Kada su i stručnjaci pogledali snimke potvrđeno je da je zaista reč o čuvenom „nevidljivom”. Mitrovačka ekipa je potom snimke predala Televiziji Beograd, a oni su emitovani već u ponoćnom dnevniku. Vest o uništenju avijacijskog tehnološkog čuda začas je obišla svet zahvaljujući spretnosti naše trojice sugrađana.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291