Vesti

Mitrovački humanitaraci podelili 800 paketića deci sa Kosova i Metohije

Sremska Mitrovica – Mitrovčani aktivni na polju humanitarnog rada nastavili su akciju „Deca deci” u kojoj je ovoga puta podeljeno oko 800 paketića deci sa Kosova i Metohije. Mališanima iz opštine Ranilug, proteklog vikenda podeljeni su paketići koje su pripremili predškolci i školarci Sremske Mitrovice, Divoša i Laćarka.

Mitrovački humanitaraci članovi Saveta MZ „Blok B” iz Sremske Mitrovice, nastavili su humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za decu u južnoj srpskoj pokrajini. Tim povodom održana je konferencija za novinare u Gradskoj kući. Grad Sremska Mitrovica je kao i do sada podržao akciju i pokrio troškove prevoza mitrovačkih humanitaraca.

Prema rečima zamenika gradonačelnice Sremske Mitrovice Petra Samardžića: „Ova humanitarna akcija dobila je svoju novu epizodu, ekipa organizovana u Sremskoj Mitrovici od strane članova Saveta Mesne zajednice „Blok B” ali i drugih mesnih zajednica na teritoriji Grada Sremska Mitrovica radila je na pripremi paketa koja su sakupila deca iz vrtića i osnovnih škola u Mitrovici, Laćarku i Divošu, takođe paketi sa garderobom, igračkama, školskim priborom stigli su iz Nikinaca, iz Inđije i celu akciju je podržalo i Udruženje Kraljevina Srbija iz Beograda. Podršku u ovoj akciji dao je i Grad Sremska Mitrovica kao i tokom prethodnih misija, pokriveni su kompletni troškovi prevoza. Prikupljeno je i pripremljeno blizu 800 paketića različitog sastava koje su naša deca pripremila i obezbedila za decu sa Kosova i Metohije. Naša ekipa obišla je nekoliko mesta na teritoriji južne srpske pokrajine i uspeli su tokom posete da obidju i naše svetinje, dva manastira. Nadam se da ovo nije poslednja akcija, nego samo jedna u nizu i da će takvih akcija u budućnosti biti mnogo više.”

Kao i tokom prethodnih poseta deci Kosova i Metohije, vođa ova humanitarne misije je Dragan Božić, predsednik Saveta MZ „Blok B”.

„U petak smo krenuli iz Mitrovice ka Opštini Ranilug gde smo tog dana podelili paketiće u nekoliko škola i ono što sam ja zamislio, a što smo uspeli i da ostvarimo jeste da smo iznenadili mališane, jer niko nije ni znao da dolazimo, pa čak ni direktori škola i tako je njihova sreća bila veća, što nam je i bio cilj. Drugi dan naše posete boravili smo u delu prema gradu Prizrenu, posetili smo manastir  Svetih arhangela, da bi se nakon toga uputili ka Gračanici, gde smo po odobrenju zamenika Samardžića obavili razgovore sa čelnim ljudima ove kosovske opštine i napravili prve korake saradnje na polju kulture i sporta koja će se ostvariti u narednom periodu. Sremska Mitrovica na Kosovu i Metohiji pominje u najlepšem svetlu”, rekao je Dragan Božić.

Takođe, paketići sa igračkama, slatkišima i garderobom za mališane sa Kosova i Metohije stigli su i iz Inđije i Nikinica, a pripremili su ih humanitarci iz mitrovačke Mesne zajednice „Blok B” i Udruženja Kraljevina Srbija, ujedno prikupljena je i novčana pomoć teško oboleloj devojčici Tijani Gerić iz Mogila.

Sveštenik u hramu Svetog Arhangela Gavrila u Laćarku i veroučitelj u školi „Triva Vitasović Lebarnik” Branislav Divljak rekao je: „Akcija je uspešno realizovana isključivo zahvaljujući ljudima dobre volje i paketići su utoliko veći, ukoliko se ima u vidu sa koliko pažnje, truda i ljubavi su pripremljeni. Mi smo se tamo iznova vratili da obradujemo našu decu i Srbe Kosovskog pomoravlja, a ne samo dajući svetosavske paketiće, nego pokazujući pažnju jer pažnja je nešto jako važno, jako značajno, bez obzira kakav poklon dobijali. Svi smo pozvani da pazimo jedni na druge, da uvažavamo jedni druge, da ljubimo jedni druge i tako ispunjavamo zapovest božiju i zakon Hristov. Mogu da najavim da će se slična akcija realizovati i povodom vaskršnjih praznika, kada ćemo takođe našu decu sa Kosova i Metohije obradovati vaskršnjim paketićima još jednom posetiti ih i pokloniti se svetinjama svete zemlje kosovske i metohijske.”

Paketi su podeljeni u vrtićima i školama u mestima Veliko Ropotovo, Pančelo, Tomance, Ranilug, Šilovo, Vitina i Kusce. Jedna od učesnica ove akcije bila je i Jelena Kočijašević.

„Drugi put sam boravila na Kosovu i Metohiji i ono što je, kao i prošli put na mene ostavilo najjači utisak je ljubav koju su nam pružili tamošnji mališani, a kao majka dvoje dece videla sam sreću ne samo u njihovim, već i u očima njihovih roditelja. Nama je to najveća nagrada i motiv da se iznova i iznova vratimo na svetu srpsku zemlju”, rekla je Jelena Kočijašević.

Gordana Sudarević, radnik gradske uprave i takođe jedna od organizatora akcije istakla je: „Ovom prilikom prikupljeno je i spakovano ukupno 782 paketića, mi, Mitrovčani gde god da smo se pojavili dočekani smo veoma srdačno. Na području Kosova i Metohije u opštini Ranilug smo podelili određen broj paketića gde su nas deca dočekala vrlo srdačno i doček je bio sa toliko oduševljenja, opet, kao i prvi put kad smo bili. Mislim da je ljubav koju oni pokazuju nama i koju mi nosimo njima, tamo, kada idemo, toliko velika, da ne verujem da će se prekinuti ni prilikom sledeće akcije, niti bilo koje naravno. Nadam se da će se deca u našem gradu odazvati i povodom Vaskrsa, kada planiramo još jednu sličnu akciju. Pripremali smo sada paketiće sa puno ljubavi, bilo je tu svega, igračaka koje su verovatno njima mnogo značile ali su ih oni ipak odvojili za svoje drugare na Kosovu i Metohiji, neka deca su čak učestvovala u pakovanju tih paketića i jedno dete je spomenulo da nije bitno šta im poklanjamo, bitno je da oni znaju da mi mislimo na njih, mislim da je to bilo vrlo važno.”

Humanitarci su posetili i manastir Draganac kao i Manastir Svetih arhangela kod Prizrena, grobnu crkvu Cara Dušana.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988