Vesti

Bezbednost dece na prvom mestu – Međunarodni dan bezbednog interneta

Sremska Mitrovica – Tribina povodom obeležavanja Međunarodnog dana bezbednosti na internetu održana je u Gradskoj kući uz prenos putem društvenih mreža, a edukacija je bila usmerena ka roditeljima i stručnim saradnicima u školama. Gost-edukator bio je predstavnik Centra za nestalu i zlostavljanu decu, Igor Jurić.

Međunarodni Dan bezbednog interneta danas se obeležava u preko 130 zemalja širom sveta, sa porukom „Kreiraj, poveži, podeli poštovanja: Bolji internet počinje sa tobom“. Organizatori tribine bili su Centar za nestalu i zlostavljanu decu i Grad Sremska Mitrovica, a sve je moglo da se prati i onlajn, uživo putem Fejsbuka.

Kako je rekao Zoran Đurić načelnik Gradske uprave za obrazovanje: „Grad Sremska Mitrovica i Gradska uprava za obrazovanje prepoznali su važnost Međunarodnog dana bezbednog interneta prošle godine i ove godine organizujemo ovu tribinu da bi Igor Jurić predstavio bezbedni internet i svoju fondaciju. Prošle godine ovo predavanje bilo je posvećeno učenicima, ove godine smo to posvetili roditeljima i mislim da smo napravili iskorak u odnosu na ranije godine, da ljudi shvate koliko je to bitno, da i roditelji budu upoznati sa onima šta se dešava na internetu i da mogu da prate i kontrolišu svoju decu. Nadam se da ćemo i sledeće godine nastaviti ovu dobru saradnju praksu i Grad će i sledeće godine sigurno podržati ovaj bitan i značajan datum u svetu.”

Kako bi deca i mladi formirali digitalnu kulturu, trebalo bi da se pre svega digitalno opismenjavaju, kako bi pravilno, efikasno i bezbedno koristili nove tehnologije. Bezbedan status dece u virtuelnom okruženju znači njihovo poznavanje dobrih i loših strana korišćenja interneta.

Igor Jurić predstavnik Centra za nestalu i zlostavljanu decu zahvalio se Gradu Sremskoj Mitrovici što su prepoznali koliko je važan ovaj problem i što obeležavaju ovaj vrlo važan datum podsetivši na nekoliko statističkih podataka: „Reč je o istraživanju naše partnerske organizacije iz Hrvatske, a mi radimo isto istraživanje u Srbiji, upravo sutra započinjemo, 94% dece srednje školskog uzrasta dobilo je određene poruke ili sadržaje putem društvenih mreža, a gde postoji određena seksualna konotacija, takođe gotovo 40% dece ima dva ili više profila na društvenim mrežama, to je jedan jako zanimljiv podatak i pitanje za sve nas zašto u stvari deca imaju više profila i najzabrinjavajući podatak je da 14% dece primilo ili slalo svoje poruke tj. svoje fotografije i video zapise gde su bili obnaženi gde su radili određene radnje i 5% te dece od 14% je bilo uslovljeno, dakle oni su bili ili ucenjeni ili uslovljeni. Upravo je ta ucena danas najveći problem sa kojom se deca žrtve susreću u tom virtuelnom svetu i to je generalno stvar na koju moramo poraditi. Danas smo roditelje upoznali sa načinima kako se dolazi do dece kroz vrlo žive primere, dali smo i nekoliko novih saveta kako bi svaki roditelj odavde izašao sa jednom mišlju, da li radi dovoljno za svoje dete. Sve nas čeka, pri tom mislim na medije, škole, policiju i druge ustanove da moramo poraditi mnogo više da zločine koji se danas dešavaju, a koji su počeli na internetu i društvenim mrežama, svedemo na potpuni minimum.”

Pandemija je usporila prepoznavanje ovih problema i dalje podizanje svesti odraslih, dodao je Jurić, naglasivši da nas čeka zaista težak period da se svest vrati, pogotovo kod dece, na još više nivo.

Poštujući epidemiološke mere, ograničen je broj prisutnih učenika na tribini, a kako bi i ostali zainteresovani učenici mogli da prate tribinu, obezbeđen je prenos uživo preko Fejsbuka.

Veliki je broj opasnosti koje vrebaju u digitalnom svetu. Ono što je zajedničko svim tim opasnostima (vršnjačko nasilјe, društvene mreže, igre izazova, predatori…) ugrožavanje je privatnosti koje može da rezultira neprijatnostima, ali neretko i tragičnim posledicama, posebno kada se radi o deci. Zato je važno da deca prepoznaju opasnost i da znaju, ukoliko imaju problem, kome da se obrate.

Obaveza je društva, škole i porodice da deluju preventivno i preduzmu sve potrebne mere kako bi deca bila osposoblјena da pametno i bezbedno koriste internet.

Najava događaja

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142