Vesti

Prvi sabor plivanja đaka za Časni krst održan na bazenu

Sremska Mitrovica – Deca školskog uzrasta plivala su prvi put, ove godine na Krstovdan, za Časni krst na Gradskom bazenu „Pinki”. Plivanje je organizovao Odbor za versku nastavu Eparhije sremske u saradnji sa Gradom Sremska Mitrovica i Sportskim savezom.

U cilju očuvanja hrišćanske tradicije i zbog velikog interesovanja učenika da učestvuju u tradicionalnom plivanju za Časni krst, kao i zbog nemogućnosti da maloletna lica u zimskom periodu plivaju na otvorenom, prvi put, ove godine omogućeno je i učenicima mlađih razreda da za Časni krst plivaju na zatvorenim bazenima.

Zamenik gradonačelnice Petar Samardžić kaže da Grad podržava ideju Srpske pravoslavne crkve i Odbora za versku nastavu Eparhije sremske: „Lokalna samouprava, gradsko rukovodstvo uvek je podržavalo i uvek će podržavati u narednim godinama obeležavanje i praznovanje svih verskih, pravoslavnih praznika i običaja. Plivanje za Časni krst tradicionalno će se održati na Bogojavljenje, u sredu 19. januara na reci Savi, ispred tzv. Male crkve Svetog Stefana, već je dosta prijavljenih plivača za ovu godinu koji će biti blagosiljani pre plivanja. Pozdravio bih ideju našeg sveštenstva da se i deca priključe ovoj, tradicionalnoj manifestaciji. Ove godine je prvi put plivanje za Časni krst održano na bazeni i data je mogućnost da se uključe i naši osnovci i srednjoškolci, odnosno naši najmlađi sugrađani. Sve u cilju očuvanja tradicije, negovanja naših pravoslavnih običaja, nadam se da će i ovaj način obeležavanja ovog praznika postati tradicija.”

Ova manifestacija kao Prvi sabor plivanja održana je uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa sremskog gospodina Vasilija i predsednika Odbora za versku nastavu prof. dr Dragomira Sanda. Od ove godine odlučeno je da se uspostavi Prvi sabor plivanja za Časni krst učenika osnovnih i srednjih škola, đaka koji inače pohađaju versku nastavu u našim srpskim školama.

Stefan Nedić veroučitelj u Mitrovačkoj gimnaziji i član Odbora za versku nastavu Eparhije sremske rekao je: „To je ujedno i najbolji, i najveći, i najširi javni čas verske nastave koji može biti jer čujete i vidite po njihovim ushićenjima i njihovoj dragosti da za njih nema veće sreće i radosti, nego kada doprinose kako na časovima verske nastave, izgradnji svoje duše, tako i formulišu onu čuvenu – U zdravom telu zdrav duh, da upotpune tu fizičku spremnost i fizičku kulturu koju na časovima verske nastave dobijaju od svojih veroučitelja. Nije bilo teško organizovati zato što smo poslali dopis osnovnim i srednjim školama našeg Arhijerejskog namesništva sremskomitrovačkog ili Grada Sremska Mitrovica, na vreme, veroučitelji su obavestili i svoje učenike. Ove godine je simboličan broj, malo više od 50 učesnika, dogodine će biti u formi štafetnog plivanja, tako da će moći da se uključe uključe svi oni koji žele, neće biti ograničenja.”

Podršku organizaciji pružili su i Poslovno sportski centar „Pinki“ i Sportski savez Grada Sremska Mitrovica. Đaci su na zatvorenom na bazenu za Časni krst plivali u tri kategorije: od I do IV razreda, od V do VIII razreda i deca srednjoškolskog uzrasta.

Jovan Drinić učenik Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja” učestvovao je danas u plivanju i kaže: „Inače pohađam versku nastavu, plivam kad god je prilika. Danas je posebna prilika, prvi put se organizuje ovaj sabor i odlučio da sam da se prijavim.”

Deca su svojim učešćem obojila ovaj predivan praznik davši mu topli kolorit plemenitih osećanja vere, nade i ljubavi. Za sve učesnike Odbor za versku nastavu Eparhije sremske pripremio je prigodne darove, zahvalnice, a za pobednike medalje, knjige i Bibliju.

Spisak pobednika:

kategorija od 1. do 4. razreda
1.Miljan Todić – OŠ „Jovan Popović”
2.Darija Radosavljević – OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”
3.Teodor Vuković – OŠ „Jovan Popović”

kategorija od 5. do 8. razreda
1.Milica Vuković – OŠ „Boško Palkovljević Pinki”
2.Nemanja Radović – OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”
3.Uroš Vujinović – OŠ „Jovan Popović”

kategorija srednje škole
1.Nemanja Malbašić – MŠ „Draginja Nikšić”
2.Bojan Todorović – EŠ „9. maj”
3.Danijel Кukolj – MŠ „Draginja Nikšić”

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142