Vesti

Lokalna samouprava i dalje ulaže u obrazovanje

Sremska Mitrovica – Svetlana Milovanović gradonačelnica i Zoran Đurić načelnik Gradske uprave za obrazovanje danas su obišli radove koji su tokom zimskog raspusta izvedeni u više osnovnih škola. Propratili su radove u Mitrovačkoj gimnaziji, OŠ „Triva Vitasović Lebarnik” Laćarak i OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod” u Noćaju.

Lokalna samouprava prošle godine bila je veoma aktivna u oblasti ulaganja u prosvetne zgrade i obrazovanje uopšte. Učestvovali su na brojnim konkursima koje su raspisivali Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i Ministarstvo prosvete, tako da skoro da nema škole u Sremskoj Mitrovici u kojoj nešto nije urađeno, u odnosu na ono šta su nadležni u tim ustanovama obrazovanja tražili.

Svetlana Milovanović gradonačelnica potvrdila je ova značajna ulaganja: „Lokalna samouprava i dalje ulaže u obrazovanje u sve mitrovačke škole. Da podsetimo samo da je u školi u Martincima, takođe urađen toalet, kao i u Mitrovačkoj gimnaziji, kao i u školi u Noćaju, u školi u Laćarku, u „Pinkijevoj” školi urađena je unutrašnja stolarija, sala za fizičko u škli „Sveti Sava”, da ne spominjemo salu u školi „Jovan Popović” koja vredi 105 miliona dinara i evo već se radi, u Zasavici jedan evo kompletna rekonstrukcija cele škole. To je ono što smo uradili prošle godine, nastavljamo i dalje da pratimo konkurse i ove godine, koji se upravo objavljuju u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje i da napomenem da smo u decembru mesecu konkurisali na konkursu Ministarstva prosvete i to za krov za školu „Jovan Jovanović Zmaj” u Martincima i za toalete u Sremskoj Rači. Pozivam sve direktore škola da nam se obrate da napravimo jedan zajednički plan i da nam ukažu na to šta je potrebno da se uradi u njihovoj školi. Naravno, ne smemo zaboraviti ni Predškolsku ustanovu „Pčelica” koja takođe ima svoje planove i svoje potrebe, tako da ćemo i za njih slati projekte na konkurse.”

Obišavši tri škole, Osnovnu školu „Triva Vitasović Lebarnik” u Laćarku, Osnovnu školu „Dobrosav Radosavljević Narod” Područno odeljenje u Noćaju i Mitrovačku gimnaziju predstavnici lokalne samouprave najavili su i nova ulaganja.

Zoran Đurić načelnik Gradske uprave za obrazovanje pojasnio je šta je konkretno urađeno u ovim školama pre početka drugog polugodišta: „Povod za posete ovim školama je isti, renoviranje toaleta u svim tim školama. Školu u Laćarku i Mitrovačku gimnaziju je finansirao Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, a školu u Noćaju finansiralo je Ministarstvo prosvete.  Ovim putem im se zahvaljujem i nadam se da će ta saradnja biti nastavljena, između škola i lokalne samouprave i ministarstva tj. pokrajinskog sekretarijata. Vrednost radova u Laćarku je 2.700.000 dinara, vrednost u Mitrovačkoj gimnaziji 2.900.000 i vrednost u Noćaju 3.500.000 dinara. Nastavljamo dalje, pošto je puno škola, ima da se radi, ove godine aplicirano je za sredstva u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje za krov Osnovne škole „Sveti Sava” u Divošu, planirano je u Radenkoviću izolacija škole i toaleti, planirano je Grgurevci, Šuljam krov škole, specijalna škola „Radivoje Popović” krov škole. Nabrojao sam samo neke škole koje su aplicirale, videćemo da i ostale škole apliciraju pri Ministarstvu prosvete i pokrajinskom sekretarijatu. Radovi na rekonstrukciji škole u Zasavici jedan su blizu kraja, u sledećih 10 do 15 dana treba da budu gotovi, ostalo je samo pod da se završi, škola je skroz renovirana.”

Radovi na toaletima osnovnih škola izvođeni su tokom perioda kada nema nastave. Izvedeni su predviđenom dinamikom kako bi sve bilo spremno za početak novog polugodišta i bezbedan povratak đaka u školske klupe.

Vuletić Zlatko direktor Osnovne škole „Triva Vitasović Lebarnik” Laćarak zahvalio se svima na pomoći: „Zahvaljujemo se Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje i gradskoj upravi Sremske Mitrovice što su nam omogućili, izašli u susret da renoviramo toalete i uspešno završimo radove. Nadamo se da ćemo u budućnosti nastaviti dobru suradnju. Bilo je krajnje vreme da se to renovira i još imamo toalete koji su na čekanju da se isto renoviraju. Urađena su dva toaleta, muški i ženski toaleti, urađeno je od početka do kraja, od guljenja do zdrave cigle i ponovo renoviranje sve od vrata, WC šolja, vodokotlića, lavaboa itd.”

Vrednost radova na renoviranju toaleta je 2.783.000 dinara. Radovi su počeli 30. decembra, a završeni 11. januara 2022. godine. Ova škola ima 639 učenika.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7886117.1400117.4914