Vesti

Etno mreža i ARR edukuju žene u pisanju projekata

Sremska Mitrovica – Radni sastanak na inicijativu „Etno mreže” i Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, održan je u cilju edukacije i osnaživanja žena u pisanju projekata. Delovanjem Etno mreže, brojni stari zanati i tradicionalne tehnike sačuvani su od zaborava, a rukotvorine žena uvrštene na Nacionalnu listu nematerijalnog nasleđa.

Etno mreža okuplja proizvođače rukotvorina, zanatska udruženja i zadruge koje izrađuju autentične rukotvorine primenom tradicionalnih tehnika. Sastanku o afirmaciji ženskog preduzetništva u sali IV Gradske kuće, pored inicijatora i organizatora, prisustvovale su žene preduzetnice sa našeg područja.

Dušica Pavlović, direktorica Agencije za ruralni razvoj Grada kaže: „Ovo je obuka o pisanju projekata žena i o konkursima koji se tiču žena i ženskog preduzetništva. Organizovana je u saradnji sa Etno mrežom i prva je u nizu obuka koje će se u ovoma smislu organizovati, a tiču se ženskog preduzetništva. Radi se o projektima koji postoje na različitim nivoima vlasti, dakle bilo na ministarstvima ili na pokrajini, tako da, ukoliko je žensko preduzetništvo tema tih projekata, žene mogu da apliciraju. Vrlo često problem bude upravo pisanje projekata zato što se ono kao takvo vrednuje.”

Cilј Etno mreže je očuvanje tradicionalnog nasleđa kroz osposoblјavanje i ekonomsko osnaživanje žena i mladih za tržišnu proizvodnju rukotvorina. Osnovana je u maju 2005. uz podršku USAID-a i izrasla je u vodeću strukovnu organizaciju koja pruža obuku, stručnu podršku i postavlјa standarde u proizvodnji rukotvorina za svoje članove.

Iva Radić koordinatorka Etno mreže ovaj sastanak vidi kao nastavak uspešne saradnje: „Projekat se održava kao nastavak uspešne saradnje sa Gradom Sremska Mitrovica. Pre nekoliko godina održali smo obuku za samostalnog proizvođača rukotvorina i naučili određen broj žena da proizvodi rukotvorine u tehnici pustovanja, danas su te žene vodeće u proizvodnji rukotvorina u toj tehnici i već dugo vremena protokol Vlade Srbije, resorna ministarstva i svi partneri Etno mreže koriste te njihove rukotvorine i te žene imaju pune ruke posla. Projekat koji danas održavamo ovde jeste obuka na temu pisanja i realizacije projekata i podržana je od strane You are Women Srbija i takođe planiramo da nastavimo sa obukama gde ćemo naučiti žene finansijskom upravljanju, kako da te projekte opravdaju kod donatora, kako da svoja udruženja uspešno vode i da finansijski nemaju nikakvih problema.”

Nakon ovog dela projekta biće održana obuka o promociji na društvenim mrežama gde žene mogu, osim kroz Etno mrežu, kroz Grad Sremsku Mitrovicu, da plasiraju svoje proizvode i ovim modernim putem, tj. onlajn.

Etno mreža se zalaže za ekonomsku i društvenu afirmaciju proizvođača rukotvorina i sprovodi mere kojima tradicionalno nasleđe stavlјa u službu lokalnog razvoja i zapošlјavanja.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929