Vesti

Sećanje na borce pale za slobodu tokom ratova u dvadestom veku

Sremska Mitrovica – U okviru „Novembarskih dana” predstavljen je rad Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca i Udruženja veterana posebnih jedinica policije. Sećanje na borce pale za slobodu naše zemlje tokom svih ratova momdernog vremena na ovim prostorima, organizovali su zaposleni u Istorijskom arhivu „Srem”.

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu predstavljen je rad dva udruženja kroz filmove, video-snimke i promociju knjiga u Galeriji „Lazar Vozarević”. Uz promociju njihovih izdanja održana je projekcija  filmova „Slava palim herojima 1991-2001. godine“ i  arhivskih dokumentarnih video-snimaka o Posebnim jedinicama policije.

Dejan Umetić, direktor Istorijskog arhiva „Srem” rekao je da su prikazana dva filma, jedan film posvećen policijskoj jedinici, a drugi onima koji su poginuli u ratovima devedesetih godina na teritoriji bivše Jugoslavije: „Današnji program obeležavanja Dana oslobođenja 1. novembra bio je koncipiran na tome da odamo poštu, ne samo borcima Drugog svetskog rata, nego i borcima Velikog rata, a večeras je prilika da se setimo i boraca koji su dali svoje živote za našu slobodu tokom ratova devedesetih. Udruženje dobrovoljaca predstavilo je svoju izdavačku delatnost, a Udruženje veterana posebnih policijskih jedinica film o pripadnicima policije koji su poginuli u ratu tokom 90-ih godina na teritoriji bivše Jugoslavije.”

Preko 30.000 Sremaca bilo je u Dobrovoljačkom korpusu koji je prošao preko Rusije do Solunskog fronta, i učestvovalo u borbama, rečeno je na promociji knjiga Tomislava Zečevića „Sumrak srpskog pamćenja” i „Dobrudžanska epopeja” Radisava T. Ristića. Prva srpska dobrovoljačka divizija obrazovana je u proleće 1916. u Rusiji. Popuna srpske vojske bila je najviše iz sastava dobrovoljaca, preko devet hiljada Srba došlo je brodovima iz Amerike. Diviziju su sačinjavali dobrovoljci, uglavnom Srbi, iz Amerike, Kanade, Austrougarske, same Rusije i drugih zemalja sveta.

Oko 3.000 vojnika i oficira, pripadnika slavne Prve srpske dobrovoljačke divizije, koji su, boreći se u jesen 1916. na poznatom Dobrudžanskom frontu, rame uz rame sa rumunskim i ruskim vojnicima, žrtvovali su svoje živote. Posle krvavih bitaka u Dobrudži, gde je često dolazilo do juriša na bajonete i borbi prsa u prsa, prepolovljeni ostaci Prve srpske dobrovoljačke divizije povukli su se u Rusiju. Ali plamena želja dobrovoljaca da do kraja učestvuju u oslobađanju Srbije navela ih je da krenu na neverovatan put. Preko dalekog Vladivostoka i Japana, preko Singapura i Sueca, oni su maja 1918. stigli na Solunski front i dali svoj doprinos njegovom proboju.

Komandni sastav Dobrovoljačke divizije sačinjavalo je 200 srpskih oficira, koji su sa Solunskog fronta, posle duge i opasne plovidbe Sredozemljem, kanalom Lamanš i Severnim morem, preko Murmanska dospeli do ruske Odese, na obali Crnog mora. Tamo im je borbeni steg uručio lično tadašnji srpski premijer Nikola Pašić.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158