Vesti

Okrugli sto „Osnažena udruženja žena kao nosioci lokalnog razvoja”

Sremska Mitrovica – Etno mreža u saradnji sa Gradom Sremska Mitrovica i Agencijom za ruralni razvoj, a uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena organizovala je okrugli sto pod nazivom „Osnažena udruženja žena kao nosioci lokalnog razvoja” u Gradskoj kući.

Učesnici okruglog stola su predstavnici udruženja koja se bave starim zanatima, ruralnim razvojem, poljoprivredom, turizmom, proizvodnjom hrane i autentičnih lokalnih proizvoda. Kako brendirati autentične proizvode i dobiti neophodnu podršku za njihovu prezentaciju na tržištu bile su samo neke od tema.

Skup je održan kako bi se povezali i osnažili, kaže Dušica Pavlović direktorica Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica i dodaje: „Cilj ovakvih okruglih stolova je da se okupe sve naše žene sa teritorije Grada koje su poljoprivrednice i nosioci seoskih turističkih domaćinstava, preduzetnice, žene koje proizvode stare rukotvorine kako bi se videli njeni problemi i kako bi im se omogućio što uspešniji rad. Takođe na ovom okruglom stolu ženama će se ponuditi prilika da se prijave za programe podrške, a to su: obuka za nastup na društvenim mrežama, pisanje projekata, kao i dizajn i ali i izrada internet prezentacija proizvoda, kako bi sve doprinelo njihovom uspešnom radu”.

Etno mreža se zalaže za ekonomsku i društvenu afirmaciju proizvođača rukotvorina i sprovodi mere kojima tradicionalno nasleđe stavlјa u službu lokalnog razvoja i zapošlјavanja. Među govornicima na današnjem skupu, pored predstavnika partnera na projektu i lokalnih institucija, bili su i stručnjaci iz oblasti zaštite nasleđa, dizajna, marketinga i plasmana proizvoda dodatne vrednosti.

Milica Terzić predstavnica Etno mreže rekla je projekat sprovode u još dve opštine, to su Bela Palanka i Sombor, danas je prisutno oko dvadeset učesnika, pored udruženja žena, tu su i predstavnici Turističke organizacije, Grada i ustanova kulture. „Održavanje ovakvih okruglih stolova veoma je važno jer se na taj način otvara dijalog između udruženja i civilnog društva, sa jedne strane i sa vlasti, sa druge strane, koja je zapravo podrška lokalne samouprave. Njena podrška je veoma važna kako bi se udruženja dalje osnaživala i unapredila svoj rad. U okviru ovog projekta nakon okruglih stolova organizujemo i radionice koji će direktno pomoći udruženjima jer će na taj način naučiti i da pišu projekte i da se predstave na društvenim mrežama što je jako važno za njih, naročito što su te veština zaista potrebne u ovim novim periodima, naročito nakon korone”, rekla je Terzić.

U nastavku projekta planirane su radionice, nabavka opreme za udruženja i na samom kraju planiran je završni događaj u Beogradu gde će, prema rečima Terzićeve, biti predstavnici sve tri opštine u kojima se sprovodi ovaj projekat i gde će se predstaviti zapravo mere podrške sa kojima izlaze pred državu.

Ovom okruglom stolu prisustvovale su članice mitrovačkih udruženja žena koje se bave očuvanjem tradicionalnog nasleđa kroz osposoblјavanje i ekonomsko osnaživanje žena za tržišnu proizvodnju rukotvorina.

Dušanka Suvajdžić predsednica Udruženja žena „Bešenovke” jedna je od učesnica okruglog stola i kaže: „Više puta je ovde organizovano savetovanje, a danas smo se odazvali da čujemo da li ima nekih novina i kako bi nastavili dalje rad udruženja, gde bi mogli da plasiramo naše proizvode. Inače naše udruženje se bavi heklanjem, vezom, pravimo starinske, tradicionalne kolae, pa gde god idemo, na neku manifestaciju, mi to izlažemo i to je naš plan i program. Uruženje je osnovano 2009. godine ima 19 aktivnih žena ali kad je neka manifestacija i ili susreti udruženja žena bude nas više, i do 30 žena samo iz našeg sela”.

Etno mreža, kao krovna asocijacija proizvođača rukotvorina iz cele Srbije organizovanih u zanatska udruženja koja izrađuju autentične rukotvorine primenom tradicionalnih tehnika organizuje razne vidove podrške, poput ovog projekta. Kao vodeća strukovna organizaciju pruža obuku, stručnu podršku i postavlјa standarde u proizvodnji rukotvorina za svoje članove.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291