Vesti

Nov pristup u zaštiti životne sredine

Sremska Mitrovica – Zamenik gradonačelnice, Petar Samardžić održao je konferenciju za novinare u Gradskoj kući o temi zaštite životne sredine osvrnuvši se na nedavno podnetu inicijativu Odborničke grupe „Aleksandar Vučić–za našu decu” za formiranje zelene odborničke grupe, u Gradskoj skupštini.

Obraćajući se prisutnima zamenik gradonačelnice, Petar Samardžić rekao je da će se kroz razne vidove aktivnosti implementirati Arhuska konvencija koja predstavlja nov pristup u zaštiti životne sredine. Kao sveobuhvatan prvi korak vidi upravo stvaranje Neformalne zelene odborničke grupe.

Kako je rekao Petar Samardžić zamenik gradonačelnice: „Neformalna zelena odbornička grupa će se baviti ekološkim pitanjima i temama u gradu, sa naglaskom, kao što stoji u inicijativi, na ozelenjavanje javnih površina koje, pored ekoloških, ima i brojne druge pozitivne efekte. Najpre bih želeo da pohvalim tu inicijativu i da kažem da će gradsko rukovodstvo svakako prihvatiti i podržati i tu inicijativu i svaku drugu inicijativu koja za cilj ima unapređenje kvaliteta života Mitrovčana. Nadam se da će se zelena odbornička grupa vrlo brzo i formirati i da će uključiti puno aktera, odnosno odbornike iz različitih političkih opcija koji su zainteresovani da se bave ovom važnom temom i da će pravovremeno i na najbolji način sugerisati gradskom rukovodstvu mere i aktivnosti koje treba preduzimati u ovoj važnoj oblasti. Mišljenja sam i da je ova zelena inicijativa podneta u pravo vreme, sada kada se priprema i Plan razvoja grada za period od 2022. do 2030. godine.”

Na konferenciji je bilo reči i o projektima poboljšanja energetske efikasnosti domaćinstava, gasifikaciji, ozelenjavanju površina i mnogim drugim, koje se tiču zaštite životne sredine u svrhu očuvanja prirode i zdravlja građana.

„Grad Sremska Mitrovica je već započeo sa primenom nekih ekoloških mera, posebno vođeni planiranim merama iz usvojenog Akcionog plana za zaštitu kvaliteta vazduha. Gasifikacija je prošle godine započeta na teritoriji celog grada, odnosno u svim naseljenim mestima, svim selima Sremske Mitrovice, infrastrukturni radovi su u završnoj fazi i već početkom sledeće godine možemo očekivati i prve priključke. Napominjem i to da će građani Sremske Mitrovice moći da podnesu zahtev za priključke u Uslužnom centru u Gradskoj kući, sve dodatne informacije će moći da dobiju i da iskažu svoje interesovanje i u mesnim kancelarijama. Najvažnije je i da će naknadu za priključenje na gasnu mrežu moći da plaćaju na rate i to na period otplate do tri godine. Procena je da u Sremskoj Mitrovici trenutno ima oko 11.000 domaćinstava koja su još uvek na sistemu grejanja na tzv. čvrsto fosilno gorivo, odsnosno ugalj i drva što je mnogo manje od broja korisnika koji su u sistemu Toplifikacije i Srem-gasa. Cilj nam je da što veći broj domaćinstava prebacimo na sistem grejanja na gas koji je ekološki najprihvatljivije gorivo jer je njegov produkt sagorevanja vodena para, dakle nema emisije ugljen-dioksida, sumpor-dioksida i što je najbitnije, nema emisije tzv. PM čestica koje su možda i najveći problem kada je u pitanju aerozagađenje”, dodao je Samardžić.

Osvrnuo se i na započete projekte u oblasti zaštite životne sredine i rekao da su počeli i sa procesom ozelenjavanja javnih površina: „Taj proces smo započeli još 2019. i prethodne 2020. godine, na više lokacija smo posadili par hiljada sadnica različitog sortimenta, posebno u mačvanskim selima ali taj broj mora drastično da se poveća i to posebno u ovim najfrekventnijim saobraćajnicama, prometnim putevima i naravno i industrijskim zonama, uz formiranje tzv. zelenih oaza, odnosno parkova u samom gradskom jezgru. Sve najfrekventnije raskrsnice dobiće i tzv. ekološke semafore, odnosno ekološke saobraćajne znakove. Ideja nam je da kroz smanjenje zagađenja iz saobraćaja i kroz gasifikaciju utičemo na čišćenje vazduha od suspendovanih čestica, a kroz ozelenjavanje da utičemo na osvežavanje vazduha.”

Podsetio je i na to da se trenutno u Sremskoj Mitrovici sprovodi i energetska sanacija porodičnih kuća i stanova, gde se osim ugradnje izolacije i stolarije subvencioniše i nabavka i ugradnja kotlova na gas i peći na pelet kod kojih nema aerozagađenja kao kod grejanja na čvrsto gorivo.

Još pre dve godine lokalna samouprava ekološki je unapredila i sistem javnog prevoza uz upotrebu ekoloških autobusa sa Euro 6 motorima, podsetio je zamenik  Samardžić i dodao da su krajem prošle godine zamenili kompletan sistem javne rasvete novim LED svetiljkama koje pored energetskih ušteda što je primarni cilj, utiču i na smanjenje emisije ugljen-dioksida u atmosferu.

Kako je dodao: „Ne znam koliko je javnost u Sremskoj Mitrovici upoznata sa merenjem zagađenja vazduha na teritoriji grada, za šta je zadužen Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica, koji rezultate merenja redovno objavljuje na svoj internet stranici. Postoje merne stanice na četiri lokacije u gradu i ono što je primetno, prema rezultatima analize rezultata merenja, jeste da do tzv. iskakanja iz tih graničnih, referentnih vrednosti dolazi najviše u zimskom periodu, što nam ukazuje da je najveći problem upravo u tim individualnim ložištima na čvrsto gorivo. Da ne bismo nagađali, obratićemo se Agenciji za zaštitu životne sredine kao nadležnom organu koji će izvršiti analizu Izveštaja o kvalitetu vazduha, prezentovati ih građanima Sremske Mitrovice i sugerisati koje korektivne ili preventivne mere treba preduzeti na teritoriji grada da bi se dostigle i održale te tolerantne vrednosti. ”

Na kraju je zaokružio svoje izlaganje i priču o formiranju tzv. Neformalne zelene odborničke grupe obavestivši javnost da je Gradu Sremska Mitrovica odobren projekat od strane Švajcarske kancelarije za saradnju: „Projekat čija je ideja i cilj upravo uključivanje građana i predstavnika civilnog sektora u proces donošenja odluka, dakle u lokalni dijalog i to posebno sa naglaskom na temu zaštite životne sredine. Tako da ćemo kroz ovaj projekat svakako implementirati formiranje Zelene odborničke grupe, formiranje zelene mreže na teritoriji celog Srema i uvođenje tzv. koncepta Zelene stolice u gradski parlament. Sve ove projektne aktivnosti su u skladu sa Arhuskom konvencijom koja je ratifikovana od strane Narodne Skupštine Republike Srbije.”

Arhuskom konvencijom , zaključio je  Samardžić, definisano je da svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i pravo da bude blagovremeno i potpuno obaveštavan o njenom stanju.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291