Vesti

Uručena priznanja dobrovoljnim davaocima krvi

Sremska Mitrovica – Svečana dodela priznanja i zahvalnica dobrovoljnim davaocima krvi i najhumanijim ustanovama, udruženjima i srednjim školama, održana je u Gradskoj kući, povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se 14. juna od 2005. godine po odluci Svetske zdravstvene organizacije u znak zahvalnosti svim dobrovoljnim davaocima krvi i posvećen je podizanju svesti o globalnoj potrebi za sigurnom i bezbednom donacijom krvi i načinu kako bi svi mogli da daju svoj doprinos.

Na svečanoj dodeli priznanja višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi, u našem gradu prisutne je pozdravio, Ilija Nedić predsednik Skupštine grada Sremska Mitrovica i rekao je da, neizmerna zahvalnost svim dobrovoljnim davaocima krvi za njihov plemeniti čin davalaštva, predstavlja noseću ideju obeležavanja ovog datuma.

„U ime Grada Sremska Mitrovica, u ime gradske Skupštine i svoje lično ime želim da izrazim zahvalnost Crvenom krstu Sremska Mitrovica i želim da izrazim zahvalnost svim onim ljudima koji su prošle, 2020. godine, svi znamo kako je bila teška i da smo bili tokom cele godine izloženi pandemiji kovida-19, uspeli i smogli snage da ponovo budu dobrovoljni davaoci krvi i da na taj način još jednom pokažu ogromnu humanost na delu i daju primer svima onima koji eventualno, nekad, budu u dilemi da li treba dati krv. Svakako uvek treba krv dati i pomoći onima kojima je ona najpotrebnija. Ove godine imamo 177 dobitnika plakete i svakako, to još jedan podstrek za sve one koji žele da daju krv i pomognu onima je kojima najpotrebnija da to rade i u budućnosti. Veliko hvala još jednom u ime Grada Sremske Mitrovice i svoje lično ime”, rekao je Ilija Nedić.

Dobrovoljno davanje krvi je potreba celog sveta kako bi se osiguralo da pojedinci i zajednice imaju pristup bezbednoj i kvalitetnoj krvi i krvnim proizvodima i u normalnim i u vanrednim situacijama. Značaj obeležavanja Svetskog dana dobrovoljnog davanja krvi jeste da se pozovu pojedinci da postanu spasioci drugih tako što će dobrovoljno dati krv.

Dražen  Riđošić načelnik Gradsje uprave za socijalnu, zdravstvenu i zaštitu životne sredine rekao je pozdravivši prisutne: „Ovaj dan je posvećen dobrovoljnim davaocima krvi, ljudima dobre volje, velikim humanistima, koji su dajući krv omogućili da se zbrinu i leče svi pacijenti u našoj bolnici, kojima je ova vrsta pomoći tokom prethodne godine bila potrebna. Grad Sremska Mitrovica ima zadovoljstvo, da zahvaljujući humanim ljudima, dobrovoljnim davaocima krvi, volonterima i Crvenom krstu ima dobro organizovano dobrovoljno dvalaštvo krvi na teritiroji grada, tako da svakog pacijenta, u svakom momentu čeka krv. Gradska uprava za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, na čijem sam čelu, godinama unazad pruža podršku organizaciji Crvenog krsta, u svim sferama delovanja, a posebnu pažnju zaslužuju delovanja u zdravstvenoj i socijalnoj oblasti. Ovim prilikom želim da se zahvalim pre svega, vama, koji kada dođete na akciju davanja krvi ne pitate ni kome, ni kada, ni zašto, ni šta ja imam od toga, darujete ono najvrednije što imate, darujete nekome život. Isto tako zahvaljujem se i svima onima koji svojim angažovanjem doprinose da se akcije davanja krvi organizuju uspešno, na način kako se godinama u našem gradu organizuju, pre svega tu mislim na volontere i saradnike Crvenog krsta. Čestitam vam dan dobrovoljnih davalaca krvi, želim vam dobro zdravlje i još mnogo humanih akcija.”

Krv i krvni derivati predstavljaju lek za pacijente i neophodni su da bi neko bio izlečen i da bi nečiji život bio spasen. Dobrovoljno davanje krvi je najpoznatiji i najčešći vid javnog označavanja humanosti jer time što se da krv, pomaže se nekome kome je jako potrebna.

Dr Nenad Golubović predsednik Upravnog odbora Crvenog krsta Sremska Mitrovica rekao je da je suština svih davanja krv, da se skupi dovoljna količina sigurne krvi i da postignemo da pacijenta čeka krv, a ne da oni čekaju krv.

Kako je rekao dr Golubović: „Prvo bih da se zahvalim svima koji su došli u našu opštinu da zajedno sa nama obeleže Svetski dan dobrovoljnog davanja krvi. Prethodna godina je bila za sve vrlo teška, međutim čini mi se da smo uspeli da ispunimo program koji je bio predviđen, zajedno sa Institutom za transfuziju Autonomne Pokrajine Vojvodine. Prethodne godine smo imali 31 akciju dovoljnog davanja krvi, skupljeno je preko 2.000 jedinica krvi. Ono što je najbitnije to je da je 328 novih davalaca u našoj opštini, što u svakom slučaju raduje. Među svim našim davaocima preko 170 njih je zaslužilo da dobije plakete, diplome za 25, 50 i 75 dobrovoljnih davanja krvi. Posebno bih hteo da se zahvalim svim zaposlenima u Crvenom krstu, dobrovoljcima, prevashodno svima koji su dali krv, kao i opštini koja maksimalno izlazi u susret svim našim akcijama.”

Podizanje svesti građana o važnosti dobrovoljnog davanja krvi, o načinima na koje se ono ostvaruje, kao i ukupnoj ulozi transfuziologije u zdravstvenom sistemu jednog društva, ciljevi su obeležavanja ovog dana kojima se teži. Sve zdrave osobe muškog i ženskog pola stare od 18 do 65 godina mogu dati krv, ukoliko zadovoljavaju medicinske kriterijume posle laboratorijskog i lekarskog pregleda.

Dobrovoljni davalac krvi Srđan Stijepć iz Velikih Radinaca dao je krv 75 puta i kaže: „Sam taj čin po sebi ispunjava duh i kad znate da ste nekom pomogli i spasli život, da možete da spasite život, satisfakcija je sasvim dovoljna. Pozvao bih što više mladih ljudi da se prijave i daju krv. Lično sam bio napravio pauzu četiri godine zbog zdravstvenih razloga. Ovo nam je porodična tradicija, i brat je dobrovoljni davalac krvi, i obe ćerke, kad god je prilika i one obe daju krv, u porodici smo svi davaoci krvi.”

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se, na dan kada je rođen austrijski biolog dr Karl Landšajner (1868-1943), koji je zaslužan za otkriće ABO sistema krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291