Vesti

Ugostiteljski objekti rade do 22h, oprez i dalje potreban

Sremska Mitrovica – Popuštanje mera Gradskog kriznog štaba, ugostiteljski objekti mogu raditi od 6 do 22 sata svakog dana, uz poštovanje epidemioloških mera. Kovid ambulanta samo na Urgentnom prijemu Opšte bolnice. Otvaraju se ponovo seoske ambulante, od ponedeljka u Šuljmu, Grgurevcima, Noćaju i Radenkoviću.

U skladu sa novim merama Republičkog kriznog štaba, donete su nove naredbe Kriznog štaba Grada Sremska Mitrovica koje se tiču ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata. Inspektor Miloš Madžić upoznao je novinare sa zaključkom donetim 7. maja 2021. godine, na konferenciji posle sednice Gradskog kriznog štaba o radnom vremenu ugostiteljskih objekata.

„To znači da svi trgovinski, zanatski i ugostiteljski objekti mogu raditi od 6 do 22 časa svakog dana počev od 7. maja 2021. godine. U zatvorenom delu ugostiteljskog objekta mora se obezbediti da korisnici usluga moraju nositi zaštitne maske sve vreme boravka u objektu (u momentima kada ne konzumiraju hranu ili piće), zaposleni moraju nisti zaštitne maske, naročito prilikom pripreme hrane i pića i usluživanja, ne može se reprodukovati, odnosno emitovati muzika ili izvoditi muzičko – scenski program uživo (tzv. živa muzika) posle 18.00 časova, ukupna popunjenost objekta ne može biti veća od 50% maksimalne popunjenosti, i na ulazu mora biti vidno istaknuta korisna površina celog objekta, odnosno prostora i broj lica koja mogu biti prisutna (pod korisnim površinom podrazumeva se uslužni deo, odnosno izuzimaju se pomoćne prostorije, toaleti, magacini i sl.) i obaveza posetioca da nose zaštitne maske”, rekao je inspektor Madžić.

U otvorenom delu ugostiteljskog objekta, prema rečima Madžića mora se obezbediti da:
– korisnici usluga moraju nositi zaštitne maske sve vreme boravka u objektu (u momentima kada ne konzumiraju hranu ili piće)
– zaposleni moraju nositi zaštitne maske, naročito prilikom pripreme hrane i pića i usluživanja
– između stolova mora biti razmak od najmanje dva metra, tako što se taj razmak računa između osoba koje sede za različitim stolovima,

– za stolom ne može sedeti više od pet osoba,

– ukoliko ne postoje stolovi i stolice za sedenje na otvorenom delu, rastojanje između svih prisutnih lica na otvorenom delu mora biti takvo da na svakih 9 metara kvadratnih može boraviti samo jedno lice,

– otvoreni deo objekta mora biti fizički odeljen od javne površine u smislu da se mora postaviti fizička prepreka (barijera) između tog dela i javne površine tako da između korisnika usluga i lica na javnoj površini bude razmak od minimum 3 metra,

– ne može se reprodukovati, odnosno emitovati muzika ili izvoditi muzičko – scenski program uživo(tzv. živa muzika) posle 18.00 časova.

Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica ocenjuje epidemiološku sutuaciju u Sremskom okrugu i dalje kao vanrednu, sa tendencijom pada novoobolelih od virusne infekcije izazvane koronavirusom na dnevnom nivou.

Kako je navela prim. dr Nada Zec Petković direktor Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica: „Tokom prethodnog dana broj novoinficiranih u Sremu je 92, od tog broja, novih slučajeva oboljevanja u Sremskoj Mitrovici je 28, u Staroj Pazovi 23, u Rumi osam, Inđiji 24, Irig, Šid i Pećinci po tri lica. Broj registrovanih aktivnih lica u Sremu je 1.324. Od tog broja, u Sremskoj Mitrovici broj aktivnih je 365, u Staroj Pazovi 282, Rumi 188, Inđija 246 lice, Irig 57, Šid 102, Pećinci 84. Najpovoljniju stopu prevalencije ima Šid, a najnepovoljniju trenutno Irig. Ukoliko analiziramo broj predloga za izolaciju kompatibilan je sa brojem lica koja su pozitivna u toku jednog dana. Broj predloga sanitarnoj inspekciji za izolaciju ili karantin je u Sremskoj Mitrovici 388, u Staroj Pazovi 301, u Rumi 202, Inđiji 267, u Šidu 114, Pećincima 97 i Irig 65, ukupno 1.434 predloga”.

U Korona centru Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici smeštena su 64 pacijenta, a u prethodnom danu ih je bilo 71, i tu nadležni registruju pad broj pacijenata. Broj pozitivnih pacijenata na kovid je 42, od toga se 16 nalazi na respiratoru i na kiseoniku jedan. Ukupno pacijenata u Kovid bolnici je 81. Od svih pacijenata koji su se javili u ambulanti Urgentnog centra, prema rečima dr Zec, pregledano je 65 lica za koja se sumnjalo na kovid 19, hospitalizovano je pet dok je otpušteno devet lica.

Dr Adil Elhag načelnik Opšte medicine Doma zdravlja Sremska Mitrovica naveo je: „Danas je 108. dan od kako je počela masovna vakcinacija u Sremskoj Mitrovici. Do sada je prvom dozom vakcinisano 27.027, a drugom dozom 25.638 građana Sremske Mitrovice. U jučerašnjem danu 238 je primilo prvu dozu, a drugu dozu je primilo 183 građana. Vakcinacija teče svojim tokom, ima sve više mlađih ljudi, veći je procenat ljudi koji su mlađi od 45 godina koji dolaze da se vakcinišu. Radi pet punktova u Hali „Pinki” i još devet punktova u seoskim sredinama. Mobilne ekipe će biti sutra u Jarku i Šašincima od 9 do 15 sati. U kovid ambulantama juče su bila 44 prva pregleda, od toga 12 antigen pozitivnih, a 29 antigen negativnih. Kontrolnih pregleda u Sedmoj zdravstvenoj bilo je 82. Ovaj broj pregleda se održava već duži period, tako da smo odlučili da se ukine kontrolna ambulanta u Sedmoj zdravstvenoj i sada će se, i prvi, i kontrolni pregledi vršiti u prostorijama Opšte bolnice gde je bila stara hitna pomoć. Radno vreme će biti od 7 do 19 sati i u svakom trenutku radiće dve ekipe iz Doma zdravlja. Ovo nam je mogućilo i da otvorimo neke seoske ambulante, tako da će od ponedeljka ambulanta u Šuljmu i Grgurevcima imati lekara, koga nisu imali već šest meseci, takođe i Noćaj i Radenković”.

Mobilne ekipe će biti sutra u Jarku i Šašincima od 9 do 15 sati i to u centru sela. Prisutni na konferenciji za novinare još jednom su pozvali građane koji to do sada nisu učinli, a mogu, da se vakcinišu u narednom periodu.

Najava događaja

21mar18:0019:00Svetski Dan poezije

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8381117.1897117.5413