Vesti

Saradnja u oblasti kulture cilj posete zamenika ambasadora Švedske našem gradu

Sremska Mitrovica – Zamenik ambasadora Švedske Joakim Vern sa saradnicima posetio je naš grad u cilju razvoja saradnje u oblasti kulture. Posetio je istorijske lokalitete, Gradsku biblioteku i Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj”. Prijem i sastanak u Gradskoj kući upriličio je zamenik gradonačelnice Petar Samardžić.

Zamenik gradonačelnice Petar Samardžić bio je domaćin švedskoj delegaciji u Gradskoj kući i dočekao ih rečima da mu je velika čast i zadovoljstvo što su upriličili prijem delegacije ambasade Švedske na čelu sa zamenikom ambasadora Švedske Joakimom Vernom.

„Ovo je njegova druga poseta Sremskoj Mitrovici, jer je već dolazio povodom otkrivanja spomenika kralju Petru Karađorđeviću, tako da mi je izuzetno drago što se gospodin Vern rado vraća u naš grad. Današnja poseta nosi naziv „Priče sa severa” što ukazuje na saradnju i podršku ambasade Švedske Gradu Sremska Mitrovica u oblasti kulture i obrazovanja, što je od velikog značaja za naš grad. Pored toga što doprinosi jačanju kapaciteta naših institucija, škole i biblioteke, omogućava i našim najmlađim Mitrovčanima da nešto saznaju i nauče o Kraljevini Švedskoj, kao i o specifičnostima i karakteristikama ove nordijske zemlje. Pored ovih tema na sastanku koji je u okviru prijema organizovan u Gradskoj kući biće otvorene i broje druge teme o potencijalnoj saradnji u oblasti privrede, poljoprivrede, ekologije, turizma, posebno u oblasti civilnog društva, tako da se nadam i očekujem da će ovakvih poseta u budućnosti biti mnogo više”, rekao je zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice Petar Samardžić.

Zamenik ambasadora Švedske Joakim Vern izrazio je zadovoljstvo što je već drugi put u poseti našem gradu, posebno što je ovoga puta imao priliku da razgovara sa decom u školi. Kaže da je pročitao dela Ive Andića i Meše Selimovića, čijim pisanjem je impresioniran, te da je ranije posetio i Spomen muzej Ive Andrića u Beogradu.

„Bilo je veliko zadovoljstvo čuti mlade ljude o tome kako funkcioniše sistem školstva u Srbiji, a ja sam njima preneo utiske o školskom sistemu u Švedskoj. Osnovna razlika je u samom sadržaju, odnosno u principu prenošenja znanja, s obzirom da je švedskom školovanju najvažnija priprema dece da budu dobri građani. Drago mi je što sam tokom posete školi video želju dece da ostanu u Srbiji i da pomognu daljem razvoju obrazovnog sistema. Danas ću sa čelnicima Grada razgovarati i o mogućnostima dalje saradnje i realizaciji nekih zajedničkih projekata ambasade Švedske i Sremske Mitrovice. Takođe sam srećan i što je Švedska ambasada donirala knjige Dečijem odeljenju Biblioteke „Gligorije Vozarević”. U pitanju je švedska literatura prevedena na srpski jezik, pošto na taj način želimo da promovišemo čitanje koje je izuzetno važno u razvoju dece” rekao je zamenik ambasadora Švedske Joakim Vern.

U okviru posete Sremskoj Mitrovici zamenik ambasadora Švedske Joakim Vern posetio je Carsku palatu kako bi se upoznao sa istorijom grada, a nakon toga je u Biblioteci „Gligorije Vozarović” pogledao postavku izložbe o švedskim knjigama za decu.

U biblioteci je povodom posete delegacije ambasade Švedske organizovana prezentacija knjiga za decu školskog i predškolskog uzrasta, kako je rekao direktor te ustanove Slobodan Kekić. „U pitanju su „Priče sa severa”, a promociju rade izdavačke kuće „Kreativni centar” i „Odiseja”. Cilj ove posete je podizanje svesti o bitnosti kulture kod mlađih uzrasta, a kada pričamo o tome, svakako je biblioteka pravi sinonim za kulturu”, dodao je direktor Kekić.

Nakon toga zamenik ambasadora Švedske posetio je Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj” gde je prisustvovao radionicama o temama iz oblasti književnosti za decu. Razgovarao je i sa učenicima članovima Učeničkog parlamenta i vršnjačkog tima te škole. Razgovarali su o školovanju u Švedskoj, o pitanjima vezanima za ekologiju, a učenici su postavljala pitanja. Potom su posadili drvo višnje u školskom dvorišu.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158