Vesti

Postavljeni kontejneri za primarnu separaciju stakla

Sremska Mitrovica –  Kontejneri za primarnu separaciju stakla, postavljeni su na više od 30 lokacija u našem gradu, čime je Mitrovica postala jedan od vodećih gradova u Srbiji u primarnoj separaciji otpada.

U našem gradu je postavljeno 30 kontejnera za staklenu ambalažu, nalaze se na lokacijama u svim stambenim naseljima. Jedan od takvih novih kontejnera za primarnu separaciju stakla postavljen je na lokaciji kod Tržnog centra „Roda”.

Dražen Riđošić, načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu rekao je da je ovo značajan korak u zaštiti životne sredine: „Grad Sremska Mitrovica predstavlja jedan od vodećih gradova u Srbiji na primarnoj separaciji otpada. Danas smo, kao što vidite, na 30 lokacija postavili kontejnere gde će građani moći da odlože staklenu ambalažu. Ovo nam je zaista bitno jer ćemo smanjiti količinu mase na deponiji od one koju ukupno imamo. Poznato je da se separacija, to jest reciklaža stakla može vršiti nebrojeno puta, s tim da ne gubi količinu, a ni kvalitet, ni kvantitet. Zamolio bih građane Sremske Mitrovice kao i ugostiteljske objekte da pravilno odlažu staklenu ambalažu kako bi zaštitili životnu sredinu, zdravlje i bezbednost građana.”

Na ovaj način delimično će se rasteretiti naša Regionalna deponija, rekao je Radoslav Jevremović, direktor JKP „Komunalije” i ukazao na to da će doći i do značajne uštede energije i sirovina, što doprinosi očuvanju životne sredine.

„Kako je prošlo već šest godina od kako je u Sremskoj Mitrovici počelo sa prikupljanjem i selektovanjem pet ambalaže, kartona i papira, stvorili su se uslovi da u narednom periodu krenemo i sa selekcijom primarnom staklene ambalaže. Ta ambalaža predstavlja veliki problem, ne samo individualnim domaćinstvima, nego i ugostiteljskim objektima. Staklo je jedan veoma specifičan i težak materijal koji povećava količinu deponovanog otpada na našoj regionalnoj deponiji. Samom selekcijom i reciklažom postižu se određene uštede. Možemo navesti primer da se reciklažom jedne staklene flaše postiže ušteda električne energije, da jedna sijalica od 100 vati može da svetli 4 sata. Reciklaža stakla doprinosi očuvanju životne sredine i smanjenju štetnog uticaja na životnu sredinu. Imamo primer da  se reciklažom smanjuje korišćenje sirovina peska, vode i ostalih materijala koje se koristi za proizvodnju stakla, a reciklažom stakla se takođe smanjuje količina deponovanog otpada na regionalnoj deponiji. Naše procene su da će u ovoj i sledećoj godini smanjenje količina deponovanog otpada na regionalnoj deponiji biti preko 100.000 kilograma”, rekao je Jevremović.

Na području grada postavljeno je više od 30 kontejnera, i to na lokacijama:

Naselje Kamenjar (Vojvode Stepe)
Naselje Kamenjar (ulaz II )
Naselje Kamenjar (poslednji ulaz desno)
Naselje Pejton (MZ Sava)
Branka Radičevića (iza zgrade br. 17)
Naselje Pinki ( ulaz od Suda)
Naselje Pinki ( na reciklažnom ostrvu)
Naselje Matije Huđi ( Reciklažno ostrvo kod pijace)
Naselje Matije Huđi ( I ulaz od Spomen parka levo)
Ugao Jupiterove i Cvetne ulice
Naselje Nikola Tesla ( ulica Jug Bogdana)
Naselje Nikola Tesla (kod OŠ „Sveti Sava“)
Naselje Stari Most( zgrada br. 16)
Naselje Stari Most ( zgrada br. 3)
Naselje Stari Most ( zgrada br. 25)
Žitni trg
Parking iza Stoteksa
Zanatlijska ulica (kod Parking servisa)
Naselje 25. Maj (kod igrališta)
Puškinova ulica
Kralja Petra I ( kod Dunav osiguranja)
Naselje Orao (kod atomskog skloništa)
Parking iza zgrade Opštine
Železnička stanica
Ulica Josifa Rajačića ( kod reciklažnog ostrva)
Naselje Mala Bosna (kod Mesne Zajednice)
Naselje Blok B ( kod Mesne Zajednice)
Naselje KPD ( zgrada br. 42)
Naselje KPD ( kod Reciklažnog ostrva)
Masarikova ulica.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988