Vesti

Uručenja sertifikata predstavnicama „Zlatno runo Sirmijuma”

Beograd – Održana je svečana dodela sertifikata, polaznicama obuka tkanja i pustovanja, koje su organizovane u Pančevu, Somboru i po drugi put u našem Gradu.

Uz podršku Ambasade Kanade, Belgije, Izraela, NALED-a i institucionalnih partnera, u okviru inicijative za zapošljavanje 1000 žena i Projekta „Društveno- ekonomska afirmacija žena u uslovima pandemije, dodeljena su 25 sertifikata, koje je uspešnim polaznicama, uručila potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović.

Posle prve obuke pustovanja, koja je bila organizovana u Sremskoj Mitrovici, vrlo uspešno, osnovano je Udruženje žena „Zlatno runo Sirmijuma, koje se bavi izradom proizvoda od pustovane vune. Uz veliku podršku lokalne samouprave, Udruženje se, veoma uspešno bavi izradom rukotvorina, zasnovanih na kulturnom nasleđu Srema, kao i cele Srbije, sa ciljem očuvanja tradicije i kulture. Ove godine grupu je činilo 6 žena, na čelu sa edukatorom Olgicom Savić, koja je završila obuku pustovanja, uspešno se bavi ovim poslom i član je Etno Mreže. Obuka je trajala 4 nedelje. Polaznice su izrađivale proizvode od vune sa raznim motivima, a izdvojili bismo, za nas poseban, Solomonov čvor, jedan od prvih motiva pponađen na mozaiku u Carskoj palati Sirmijuma.

„Završni radovi naših polaznica, koji su se ocenjivali su podmetači, lopte, torbe. Kao najbolji, izdvojen je rad Anice Jelenković, koja je za nagradu dobila opremu za pustovanje. Pomenula bih i ostale polaznice, koje su uspešno završile obuku, a to su: Slavica Divljak, Vesna Stanković, Jasminka Drobac, Teodora Geci, i Gordana Geci. Događaju u Palati Srbija, prisustvovali su ambasadori Izraela i Belgije, kao i zamenik ambasadora Kanade, iskazujući zahvalnost potpredsednici Vlade na posvećenosti, Etno Mreži i na konstantnoj podršci ženama na putu poboljšanja njihovog položaja u društvu. Čestitali su, učesnicama projekta i iskazali zahvalnost na tome što čuvaju kulturnu baštinu i učestvuju u programu ekonomskog osnaživanja”, rekla je Dajana Savićević, predsednica i koordinator Udruženja.

U dogovoru gradskog rukovodstva i Udruženja žena „Zlatno runo Sirmijuma, u planu je izrada proizvoda od pustovane vune, za potrebe gradskog suvenira, protokolarnih i diplomatskih poklona, sa različitim etno motivima i motivima Sirmijuma, koji bi predstavljali naš Grad.

Najava događaja

24junCelodnevni dogadjaj26„Izložba kreacija od Lego kockica”

26jun17:0020:00Rimljani na Savi

27jun18:0000:00Memoriši datum 27. Avgust - Vinski park '22

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
117.0914117.4437117.7960